Het einde van ons avontuur,
  
Deze 4 maanden, landlopen, zwerven, en vechten, hebben we zonder blessure's, ongelukken, pech en met heel veel plezier deze reis beleefd. Het is een groot kado die we er zo maar bij krijgen in ons leven. Prachtig. Wij mogen het beleven en meemaken. Allemaal en Iedereen die ons gevolgd heeft, reactie's gaven, genoten hebben en met ons mee leefden, Dank jullie, het was voor ons ook een verrassing tijdens onze onvergetelijke reis, jullie reactie's te lezen. 👍🏻👍🏻👍🏻
 
 
                                                           Jullie allemaal bedankt. 
                                                                   
                                                                              Adios Amigo's
 
 
 
 
Zondag 26 juni. Opstaan om 7:00 uur, ontbijt en voor de laatste keer de schoenen aan en vanaf Corcubion lopen we vandaag naar het eind. "Finisterra". 
De eerste kilometers zijn nog steeds klimmen, (Jacobus heeft ons de hele reis, elke dag te pakken. 😉) maar dan zakken we door de duinen, langzaam, door af en toe nog bos en rotsachtig gebied, naar het eindpunt, 0.
Een prachtig uitzicht, van beide kanten weer oceaan, warm, en af en toe een paar mensen die we tegen komen. 
Als we na 15 km lopen, aankomen in Finisterra, gelijk de rugzak wegbrengen naar onze laatste overnachtingsplek. (Een hotelletje, goed, schoon, geen snurkers, lekker bed, 😉😉😉,  even luxe. Haha. ) halen we onze laatste oorkonde binnen. (Voor deze Camino, ook weer een extra diploma.🤗) 
Terug, alles naar het hotel brengen, en wat eten in het Centrum. Daar spreken we nog even de 3 Nederlanders van gisteren en voor de laatste keer de wandelschoenen aan, naar het eind. Na 3,5 km komen we aan. Geweldig.!!!
De oceaan, de rotsen, het eind. Finisch. Terra. (grond/land).
Hier laat ik het steentje van Ma achter. De vlinder. Tussen de wilde bloeiende bloemen, op de rots, aan het eind van de wereld. Maar ze vliegt met ons mee terug. 
Ook Marcel laat zijn steentje achter, daar, op de rotsen, eind van de wereld, met zijn gedachten. 
Met een raar gevoel lopen we echt de laatste kilometers terug naar het dorp. Helemaal beseffen, doen we het nog niet. Dat we hier naar toe zijn gelopen en dat het "echt" de laatste dag is. Morgen opstaan en niet meer te hoeven lopen, niet meer de wandelschoenen aan, niet meer verder. "Echt", het eind van deze geweldige reis en avontuur. Prachtig. 
 
Zaterdag 25 juni. Vanaf onze zee container , hi refuge, na een rustige nacht, geen andere drukke mensen en gefrutsel en geluidjes om ons heen worden we wakker om half 8. Opstaan en wassen, tassen pakken en op zoek naar een ontbijt. We nemen afscheid van Engelbert en de Slowaakse vrouw, en komen na 2 km al aan bij een kleine bar voor een ontbijt. 
Vanaf Negeria vandaag naar ons einddoel. Finisterra. (Dit is ons plan/etappe/idee, voor vandaag.) 
Als we na ons ontbijt verder wandelen, af en toe nog iets klimmen, komen we in een andere omgeving/landschap, duinen, maar wel nog steeds bomen, heuvelachtig en de zon laat zich goed zien.
We dalen af in de duinen, met nog steeds de eucalyptus bomen om ons heen, af en toe het spoor bijster, (de pijl staat de verkeerde richting) lopen we echt naar het eind van de wereld. Als we links kijken zien we de Oceaan, en rechts ook. Nog ver van ons weg. 
Na 20 km een pauze in duinen, nog even kijken in het boekje, hoever? Dan de beslissing nemen! "we stoppen in het volgende dorp". Want het is nog 15 km. Als we in de plaats Cee aankomen nemen we een kleine pauze, lopen verder naar Corcubion. Een prachtig haventje, kleine vissersbootjes, prachtig weer. Daar vinden we een refuge, tas achter laten en het dorpje in en langs de boulevard wandelen. Morgen zullen we aankomen in Finisterra. Echt het eind van onze geweldige reis. Nog een dag genieten en morgen nog even. Misschien overmorgen ook nog en dan terug. Morgen laat ik het steentje van mijn moeder achter. Het einde van de wereld. 
Nu nog even een restaurant zoeken, eten en terug naar de refuge naar een dag van 26 km wandelen.
 
Vrijdag 24 juni. Na een nacht met veel kabaal, gesnurk en mensen die nog van alles overleggen in de slaapzaal, (zelfs om half 6 s'morgens) staan we op. Kopje koffie bij de refuge en weer wegwezen. Vandaag een dag van 34 km maar volgens het boekje is het een vlakke, lichte, makkelijke etappe vandaag. Met brood, water, blikje vis, bananen en pinda's gaan we op pad. Het is bewolkt en mistig maar een goede temperatuur om te lopen. Het eerste stuk is nog flink klimmen en dalen.
Na 5 km gelopen te hebben, zoeken we in het bos een windvrije plek op en nemen ons ontbijt. Tussen de eucalyptus bomen en bloemen, lekker ruiken, rusten we even uit. Als we verder lopen, wordt het mistiger en het regent iets, of het komt dat we door een wolk lopen? De route gaat vanaf nu ook veel langs de weg. Af en toe een pad weer door het bos. Vanaf Negeria lopen we vandaag naar La Coruna. Een lange tocht van 34 km vandaag. Halverwege een pauze bij een kleine bar, wat eten en weer verder. Bij de laatste 5 km komen we Engelbert uit Eindhoven weer tegen. We lopen samen op naar het eindpunt en treffen een mooie refuge. Een grote zee container omgebouwd als slaapzaal met stapelbedden erin. Douche en Wc. Ernaast zit een kleine bar waar we het pelgrimsmenu krijgen. Ook treffen we er weer de vrouw uit Kroatië die we gisteren ook ontmoet hebben tijdens het wandelen. Samen eten we en kletsen nog wat na. Om 22:00 uur gaan we allemaal slapen na een lange dag van 34 km.
 
Donderdag 23 juni. Pas om 8:00 uur opstaan. Naast onze refuge zit een bar waar we voor de laatste keer samen met Gerard een ontbijtje doen. Na het afscheid, wij weer op pad. Vanaf Santiago lopen we vandaag naar Negreira. Een korte route van 23 km. Het is iets bewolkt en mistig. Door de eucalyptus bossen, nog steeds klimmend en dalend, sjokken we verder. Weer kleine dorpjes en een prachtige natuur en overal ruikt het naar eucalyptus en bloemen. 
Bij 8 km lopen we tegen een kleine bar aan waar we een kop koffie drinken. Ook daar krijgen we weer een stempel in ons nieuwe Pelgrimspaspoort. Als we er vertrekken begint het iets te regenen maar het blijft een lekkere temperatuur om te wandelen. Na 12 km krijgen we weer een kadootje van Jacobus, 😉 "Een pittige klim". Zwetend bovenaan de klim, in een klein dorpje een kleine dorpskroeg. Daar maar even uitrusten en wat drinken. Hier treffen we een Nederlandse man uit Eindhoven die de Camino al 4 keer heeft gelopen. Gezellig, ondertussen in de zon, even met elkaar babbelen en dan weer op pad. Af en toe gaat de route langs de weg maar blijft mooi. Als we aankomen in Negreira zoeken we een refuge, vinden die, met nog een paar bedden over en na de douche en de was doen even wat eten. Het stadje inwandelen maar is niet echt mooi en oud. Na het eten terug naar de refuge en om half 10 liggen we al in bed na een dag van 23 km met een stevige klim erin.
 
Woensdag 22 juni. Uitgeslapen, om half negen uit bed. Douchen en wegwezen voor een rustig ontbijt in de stad. De zon staat weer hoog aan de hemel en we zitten in de zon ons broodje te eten. Even door de stad slenteren, wat winkeltjes bekijken, kaarten kopen, schrijven, nog eens door de stad slenteren. Naar een internetcafe voor de vliegticket, om deze uit te printen, want het einde komt in zicht. De terugticket is geboekt. 😥. Maar we mogen nog een paar dagen genieten. Een kleintje vakantie, hi.
Morgen lopen we verder, het mag nog even. Maar vandaag nog even genieten van de vrije dag. 
Ook komen we de 2 Duitse dames weer tegen en we nemen afscheid van hun na al die ontmoetingen die we telkens met hun hebben gehad. Ook is het de laatste dag dat we samen met Gerard zijn. Van hem krijgen we een kadootje, Marcel krijgt glaasjes met de Camino schelp erop en ik krijg van hem een hangertje aan een leertje met de schelp van de Camino. We hebben samen een prachtig, pittige tijd samen gelopen. Vanaf Leon naar Santiago. Een zwaar parcour met vele zweetdruppels. Elkaar erdoor helpen zonder pech en blessures. Het was een mooie weg die we bewandeld hebben. Morgen gaan onze wegen zich weer scheiden, hij naar huis en wij nog even naar Finisterra. Na een gezamenlijk etentje en afscheidsborrel, terug naar de refuge en naar bed. Op naar de dag van morgen.
 
Dinsdag 21 juni. Om 5:30 uur opstaan en gelijk op pad. We vertrekken vanaf Pedrouzo richting Santiago. Het is nog iets donker en na 5 km komen we langs een kleine bar waar we een ontbijtje nemen. Verder door de eucalyptus bossen waar het nog donker is. Het wordt vandaag goed warm. Om 8:30 uur is het al goed vertoeven in het bos. Er zijn veel mensen op pad, naar het einddoel. Santiago de Compostella.
Als we na 15 km langs een terras lopen bij een camping in het bos, nemen we een kleine pauze. Genieten in de zon, op het terras, alle mensen bekijken die er langs lopen. Ook veel mensen die problemen hebben met de voeten, knieën en heup. Zware kilometers, deze laatste dag voor deze mensen. 
Als we 5 km voor Santiago zijn, staan we op een berg en we zien in de verte de stad liggen. Daar ook nog even een kleine pauze en om 14:00 uur staan we midden in de stad, voor de kathedraal. De binnenkomst in de stad is minder mooi. Eerst langs een grote drukke weg, dan een drukke winkelstraat en dan lopen we eindelijk het oude stadscentrum in. JIPPIE, GEHAALD. 👍🏻💪🏻
Het is een vreemd idee dat dit voor de meeste mensen de eindbestemming is. Het einde van deze geweldige reis. Gerard stopt hier ook en gaat donderdag terug naar huis. Maar voor ons is het nog niet voorbij. We lopen verder naar Finisterra. Morgen een dag rust en overmorgen weer verder. 
We vinden een klein pension in de stad, rugzak achterlaten en op naar de Kathedraal. Prachtig. Het grote wierook vat die in de kathedraal hangt, al het goud, beelden en het graf van Jacobus. Jacobus de hand geven. Heel bijzonder. 
Dan naar het pelgrimsbureau. Daar staat een lange rij mensen voor de oorkonde. Dat worst een paar uur wachten in de rij. Dus maar weer weg en later op de dag onze oorkonde halen. Wel even naar de huiskamer van het Nederlands genootschap waar we wat te drinken aangeboden krijgen van de vrijwilligers. En informatie opdoen voor de rest van de reis naar "het eind van de wereld".
De stad bekijken en een restaurant zoeken voor ons welverdiende biertje en een hapje eten. Als we daar zitten te genieten van ons biertje, belt Marcien. Hem hebben we 3 weken terug verloren, afscheid genomen omdat we de Camino San Salvador kozen. Hij is al terug van Finisterra en gaat via Santiago terug naar huis. Zijn laatste dag, treffen we hem weer. Gezellig met elkaar een super avond maken we een feestje. Wij, als aankomst en hij als afscheid. 
Om half negen in de avond, komt Gerard met het idee om nog even naar het pelgrimsbureau te lopen om onze welverdiende oorkonde op te halen. Deze is nog tot 21:00 uur open, dus even kijken. En, jawel, nog open en er staat geen mens meer voor de 7 balie's. Met 10 minuten staan we weer buiten met onze oorkonde. Met hierop de kilometers vermeld, onze naam, startdatum, finish datum en vertrekpunt. En niet te vergeten, Het eindpunt. 
Laat in de nacht lopen we terug naar ons pension en kruipen met een voldaan gevoel, veel te laat, in bed na een bijzondere dag van 22 km. Morgen uitslapen, een rustdag. 
 
Maandag 20 juni. Om half 7 opstaan, wachten tot we kunnen ontbijten en vertrekken vanuit Melide. De zon staat laat zich al zien en het belooft een warme dag te worden. Buiten onze verwachting om zijn er weinig orme eucalyptus bossen. Lekker ruiken en gigantische grote, hoge bomen. In de kleine dorpjes zie je palm bomen en grote cactussen. 
Door kleine oude dorpjes met af en
pelgrims onderweg. Al bij de vierde kilometer kunnen we een stempel krijgen bij een oud kerkje. Na 3 km weer langs de weg/pad. En zo gaat het de hele dag. 
De route is mooi, weer door en
toe een korte pauze, want het wordt warmer en warmer.
Het is een lange route die we vandaag willen want dan blijven er voor morgen nog maar 20 km over om in Santiago de Compostella aan te komen. 
Een raar idee dat we morgen al over zijn. Dat we met de laatste loodjes bezig zijn.
De weg vandaag naar ons einddoel is bezaaid met cafeetjes, restaurantjes, refuge's en alle voorzieningen die een pelgrim nodig heeft.
Als we aankomen in Pedrouzo bij de refuge, pas om 18:30 uur, na een dag zweten en 36 km, laten we de rugzak achter en gelijk naar een barretje waar we een ijskoud biertje drinken samen met Gerard. Hier in dit stadje treffen we weer vele pelgrims die morgen ook voor de laatste etappe gaan. 
In de bar eten we het dagmenu en gaan op tijd naar bed na een dag van 36 km.
Op naar DE dag die we waarschijnlijk zullen aankomen in Santiago.
 
Zondag 19 juni. Ontbijt, koffie, inpakken en wegwezen. Het weer is goed. De zon is er weer en we lopen weer door de groene bossen van Galicia. Het is een prachtige omgeving in de bergen. Door holle paadjes lopen we tussen de bloemen en bomen. Zoals gisteren weer door oeroude dorpjes waar niets te doen is alleen maar kleine boerderijtjes met een paar oude mensen die er wonen. De huisjes zijn oeroud. Af en toe een heel oud kerkje, zo midden in de groene natuur. Overal koeienpoep op de straatjes, in de dorpjes, buiten de dorpjes. En alleen maar oude mensen die allemaal vriendelijk, hardwerkend, ons een groet geven. Prachtig. Met het hooi, stro, groente tuin, koeien, varkens, om te overleven.
 Na 8 km komen we bij een refuge langs waar we een broodje eten en koffie drinken. Verder na 15 km komen we weer langs een klein oud café waar we ook even een pauze maken. Onderweg op een paadje moeten we tussen een grote kudde koeien door. Met een grote Stier erbij. Na dit pad klimmen we weer en komen weer boven in de bergen. De natuur wordt hier weer rotsachtig en de groene planten en bomen zie je niet meer. 
We treffen af en toe een pelgrim, het wordt al drukker op het pad. In de plaats Melisa waar we voor vandaag eindigen, komen de Camino Primitivo en de Camino Frances weer bij elkaar en zal vanaf daar weer druk worden. Dus vandaag nog even van de rust genieten. Morgen de drukte weer in, op naar het laatste stuk naar Santiago. Waarschijnlijk morgen nog 2 dagen lopen naar Santiago de Compostella. 
De laatste kilometers nemen we nog even een biertje onderweg. In een klein dorpje, waar het boerenvolk bij elkaar komt, op zondag middag, alleen maar oude mensen, even een potje kaarten en een borreltje drinken. Af en toe komt er een oude trekker langs, (Fiat Agri) (hi, wat pa ook heeft gehad!), stopt, en neemt een welverdiende pint. Hier krijg je weer een ouderwets gevoel. (Wat een rust en tevredenheid.) 
Dan nog even 7 km lopen naar het eindpunt, ieder op zijn eigen tempo, met het verstand in de zon!!! en een biertje bij aankomst, na een voldaan, goed, prachtig mooie dag door de geweldige groene gekleurde natuur, berg op en af. 
De dagelijkse dingen weer doen en nog even het stadje in wat eten. Als we terug lopen staat er een oude man van 86 jaar voor zijn huis. Hij wenkt ons naar binnen en we komen in een groot vertrek met allemaal boeken, foto's en andere oude dingen. Het lijkt op een museum, bibliotheek. Maar het blijkt gewoon zijn huis, (casa) te zijn. Zijn vrouw van 83 jaar oud komt er ook nog even bij een praatje maken en we krijgen een oud hoedje op van hem en er moeten foto's gemaakt worden. De grootste lol met deze mensen. Terug naar de refuge. Uitrusten, en na een dag van 28 km en nog steeds zonder al die drukke van alle pelgrims, slapen.
 
Zaterdag 18 juni. Na vertrek, een ontbijt schoren en weer op pad.  Nog bewolkt maar niet koud, zonder regenkleding, geen korte broek, het pad weer vervolgen. Eerst langs de Kathedraal waar we een rondleiding krijgen om 9:00 uur al. Een vrijwilligster verteld, laat zien en neemt ons uiteindelijk mee naar de pastorie waar we een stempel in ons paspoort krijgen. Afscheid nemen van haar en de stad Lugo met nog een vermoeid gevoel in de spieren/benen en voeten. 
Het weer wordt beter en de zon laat zich vaker zien. Door kleine bijna onbewoonde dorpjes sjokken we voort. Prachtige bossen, met gekleurde bloemen, grote bomen, een prachtige natuur. Af en toe een kleine pauze in het gras want een bar of café is er niet te vinden. Via Guntin, Bacurin Crescente, lopen we naar San Roman da Retorta. Een piepklein gehucht waar alleen maar 2 refuge's zijn. Net voor het eindpunt een kleine bar waar we nog even een pauze inlassen. Daar treffen we meerdere pelgrims en het wordt weer iets drukker op de Camino. Een prachtige refuge midden in het bos met een klein terras en een bar erbij waar we wat kunnen eten. Douchen, wassen en uitrusten. Lekker nog even in de zon zitten, genieten.
Om 20:00 uur kunnen we aan tafel, eten. Heerlijk eten, verse salade, goed vlees en als toetje, een kaas taart. Na het eten maakt de man die er vrijwillig werkt nog een drankje op heet vuur. Hoge vlammen met vruchten, koffiebonen en alcohol maakt hij de apperatief. Met de andere pelgrims staan we bij het vuur in de bar en drinken met z'n allen nog even een slaapmutsje. Na een dagje van 22 km lopen, goed uitgerust, gaan we naar bed.
 
Vrijdag 17 juni. Na het ontbijt gaan Marcel, ik en Gerard weer op pad. Vandaag een lange etappe waarschijnlijk want we vertrekken vanaf O Cadabo via Vilabade, Catroverde, Soutomerille, Gondar, Carballido naar Lugo. Een grote stad waar waarschijnlijk vele pelgrims beginnen met hun tocht naar Santiago de Compostella. Om de oorkonde ook te kunnen bemachtigen want deze krijg je al als je de laatste 100 km gelopen hebt. 
De weersvoorspellingen zijn slecht maar het is droog als we weg lopen met onderweg  iets regen. Af en toe lopen we langs een drukke weg met veel verkeer richting Lugo. Na 10 km een koffiepauze en weer verder. Het loopt snel voor ons doen en het klimmen en dalen wordt minder. Na bijna 16 km komen we bij een klein winkeltje waar we even een pauze inlassen, kop koffie drinken en weer verder. Uiteindelijk na 26 km nog geen café of iets waar we wat eten kunnen, dus maar even een kleine pauze inlassen in de berm van de weg, bananen en energiekoekjes, pinda's opeten, water drinken en weer verder, in de hoop dat we nog ergens een lunch kunnen bemachtigen. Maar helaas, het wordt verder lopen tot het einddoel. We lopen de stad Lugo binnen die er verschrikkelijk uit ziet bij aankomst. Hoge smerige flatgebouwen, vieze hoge huizen grijs en grauw. Maar de binnenstad is prachtig oud en mooi als we daar uiteindelijk zijn na een flinke klim. We zoeken de refuge op die we onderweg op een folder hebben zien staan en krijgen daar een kamertje voor 3 personen. Een groot gebouw waar wel 100 pelgrims kunnen overnachten. Grote keuken, gezamelijke woon,zitkamer erbij en elke kamer heeft een eigen douche en toilet. Daar doen we de dagelijkse dingen weer, de was, douchen, uitrusten en dan de stad even bekijken. Er is dit weekend een Romeins festival in de stad en er zijn vele mensen verkleed en overal kraampjes, muziek, en gezelligheid. (Treffen wij dat even 🤗) Alle mensen die er wonden, zijn in klederdracht. Romeins verkleed. Er komen muziekgroepen en dansgroepen door de staatjes van het oude centrum. Heel veel mensen, jong, oud, klein en groot, iedereen heeft plezier. Straat theaters overal, bij de Kathedraal, in de straatjes en op elk pleintje. Marktjes met van alles te koop. Eten, grillen, en volop genieten. De hele avond zijn we in de stad genieten van het Romeinse festival. Een heel mooie avond na een noeste dag wandelen, terug klimmen naar het hostel en slapen, pas om 1:30 uur. Oeps. Dat wordt morgen nog wat, na een dag van 33 km.
 
Donderdag 16 juni. We krijgen een super ontbijt van de eigenaar met kaas, ham, eieren, verse sinaasappelsap, koffie en allerlei soorten brood. Dit is ons nog nooit overkomen tijdens de hele reis. Dus met een volle maag het pad vervolgen. Koud en bewolkt, met de lange broek aan en de regenkleding bij de hand, wandelen we weg. Door de bergen, nog hoog, lopen we vanaf À Fonsagrada naar O Cadavo, (Baleira).
Onderweg door de bossen en paadjes, komen we na 11 km een kleine berghut tegen. Tijd voor koffie met een broodje. Als we daar zitten, begint het te regenen. Een hoosbui. Net op tijd schuilen voor de regen en uitrusten. Na een klein uur is de zon er weer en wij weer verder. Nog eens 10 km verder door de bergen, komen we in een klein dorp waar we weer een pauze maken. Dan nog 9 km en we zijn bij ons einddoel voor vandaag. Pech, de laatste kilometers, het begint weer hard te regenen. Schuilen onder de bomen, wachten tot de meeste regen voorbij is. Met de regenkleding aan de laatste kilometers afleggen voor vandaag en we komen aan in O Cadavo. Hier vinden we een kamertje voor de nacht en kunnen er ook eten. Nog even uitrusten na een dag van 30 km en vroeg naar bed want morgen staat er weer een lange route op het programma, naar Lugo. Volgens het Spaanse boekje moet dit 35 km zijn.
 
Woensdag 15 juni. Vanmorgen ons eigen ontbijt gemaakt. Gerard maakt eieren met spek en bonen voor ons drieën en Marcel maakt de koffie. In het keukentje van de refuge rustig ontbijten en weer op pad. Het is bewolkt en koud en de lange broek moet weer aan sinds lange tijd. De eerste 15 kilometers wordt weer klimmen en we vertrekken vanaf Grandas de Salime richting À Fonsagrada. Na ongeveer 10 km lopen we de nieuwe provincie Galicië in. Dit gebied staat bekend om de mooie groene natuur en om de vele regen die hier valt. Dat wordt ons gelijk duidelijk want we lopen om een berg en als we aan de andere kant zijn, net in Galicië, begint het me daar te regen. Kei hard. Snel de regen hoes om de rugzak en de regenjas aan. Maar het hoost. Het is er ook gelijk 10 graden kouder en we hebben de vaart er mooi in. Hopend dat er ergens een cafeetje is waar we schuilen kunnen en warme soep of koffie kunnen nuttigen. Na elke bocht die we maken, zit er weer een nieuwe grote bocht waar we omheen moeten. Het duurt en het duurt maar, voordat er een tussenstop gemaakt kan worden. Ieder loopt zijn eigen tempo, met het verstand op nul, niet achterom kijken, voet voor voet, op naar de warme soep. Na eindelijk een paar uur, zie ik een oud wit gebouw in de verte waar het pad naar toe lijdt. Sneller lopen, dichter bij komen, aan de deur voelen, en jawel, deze gaat open. Pfffffff, gelukkig, nu maar hopen op iets warms. Er klinkt Spaanse muziek uit een oud vertrek en er zitten inderdaad wel 10 andere mensen zich op te warmen. Een oude man verkoopt er van alles in, zoals het lijkt, een oude deel. Nog even naar buiten lopen en Marcel komt in de verte ook aan lopen. Hij ziet dat ik er weer naar binnen loop en komt daar ook, zich opwarmen. Ondertussen is Gerard er nog niet, dus we wachten graag op hem. Af en toe kijken waar hij blijft, maar niemand te zien. Toch maar even bellen naar hem, waar hij blijft. Blijkt hij, met het regenpak aandoen, zijn wandelstok te vergeten. Na 2 km komt hij er achter en neemt toch de beslissing om terug te lopen. (Door de harde regen) Als hij uiteindelijk aankomt en zich ook even wil opwarmen en wat warms nuttigen, wil de oude man het cafeetje sluiten. Nog wel krijgt hij een stempel van de kastelein. Maar dan moeten we toch echt het pand verlaten en weer op pad. Ondertussen is het wel iets minder gaan regenen maar nog koud. Na 6 km lopen we weer tegen een restaurant waar we ons nogmaals opwarmen en een goede maaltijd nuttigen. Want ondertussen hebben we een bere honger gekregen. Als we na een uur weer buiten komen is het droog. Nu hopen dat we de laatste 7 km geen regen meer krijgen. Maar pech!!! Nog maar 3 km. Het begint me daar te hagelen. Kei en kei hard. Met een ijskoude wind erbij. Nogmaals weer. Voet voor voet. Verstand op nul, naar voren kijken en doorlopen. Pfffffff. 
Als we eindelijk aankomen in À Fonsagrada vinden we een refuge met ook prive kamers en een eigen douche/wc. Iets duurder maar zeker waard. Inchecken, gelijk naar de kamer en onder de warme douche. Pffffff, eindelijk droge kleding aan. Want alle kleding, van iedereen, is drijf nat. Tot op het bot zijn we koud. Wat een weelde, die warme douche en droge kleding. 
Dan nog even met alle natte kleding naar beneden in de refuge, wassen, drogen, in de machine alles, en ondertussen een verdiende borrel drinken na een noeste dag arbeid. 😉 Nog even later, in de gezamenlijke ruimte voetbal kijken met wel 20 andere pelgrims en alweer vroeg naar bed na een dagje stappen van 30 km. 
 
Hallo Groep 8 B en Maretie. Even weer een berichtje en antwoorden op jullie vragen van ons. Wat super van jullie dat jullie ons volgen, erg leuk, de vragen en belangstelling van jullie allemaal in de klas. Maar nu even de antwoorden op jullie vragen!!! 
Stijn: Voor welke club we zijn voor de EK?
Dat is Tjechie, want daar kun je heel mooi kanoën op de rivier de Muldou, 💪🏻 Juf Maretie verteld je, waarom? Zij weet er alles van. 
Youki: Hebben jullie al nieuwe schoenen nodig?
Nee, nog niet maar dit 2e paar schoenen halen het net. 👠 Ze zijn bijna helemaal versleten. Als het moet, gaan we op blote voeten verder. We willen de eindstreep halen. 
Pepijn: Zijn jullie ook bijna uitgegleden toen jullie langs de afgrond liepen?
Ja, zeker, het pad was spekglad en glibberig, we vielen bijna op een steenbok want die durfden niet zo hoog. 😉
Luc: Denken jullie dat jullie het halen zonder blaren?
Niet denken, 🤔 maar doen!!! We zetten voet voor voet naar ons doel. We weten het niet en dat is de verrassing voor elke stap (dag) die er nog komen zal. 👊🏻
Manon: Hebben jullie soms zere voeten?
Ja, af en toe wel maar dan zijn de voeten moe. Doodmoe. In een koude waterbak, wassen en alles is weer over. Maar nog steeds, geen blaren. Tataaaaaa, jippie. 👍🏻
Mika: Zijn jullie het al zat?
Neeeeeeeee, elke dag is weer heel anders. We weten niet waar we morgen lopen, slapen, eten. Alles blijft een verrassing, elke dag. Ook al is elke dag anders, soms zwaar en dan weer makkelijk lopen. Leuke mensen, zeurpieten, ALLES blijft elke dag een verrassing. Avontuur. 👌🏻
Leroy: Hebben jullie geen blaren?
Nee, helemaal niet. En we denken dat die nu ook niet meer komen. En als ze wel komen, lopen we op onze blaren naar het eindpunt. Dan maar een beetje pijn lijden. 
Rens: Wat was het lekkerste eten?
Alles is lekker. In het begin gewoon  tuffels in Nederland , dan wienersnitsel in Duitsland, dan Belgische patat, dan linzen met gehakt in Frankrijk en nu Tapas in Spanje. Elke dag als je honger hebt, is alles lekker, na een noeste dag arbeid. 🍞🍳🌭🍟🧀🌽
Daan: Waarom vinden jullie andere pelgrims zo vervelend?
Het zijn niet de pelgrims die we vervelden vinden maar het aantal! Het zijn er zoveel.
En deze mensen lopen in een optocht door de mooie natuur. 🚶🏻🏃🏻🏃🏻🚶🏻🚶🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🚶🏻🚶🏻🏃🏻🏃🏻🚶🏻🚶🏻🚶🏻🏃🏻🏃🏻
Maretie: Kunnen jullie bij ons in de klas komen vertellen over de tocht?
Ja, dat kan maar we komen niet met z'n tweeën. Ik ga weer naar mijn werk en collega's na de tocht. Hopelijk hebben mijn collega's me gemist. Maar Marcel neemt er de tijd voor en komt bij jullie in de klas het hele verhaal van de tocht vertellen. En jullie kunnen hem dan ook vragen stellen. 😀
Alle kinderen van groep 8 B en Maretie, de groeten van Elise en Marcel. En tot na onze reis bij jullie in de klas.
 
Dinsdag 14 juni. Om 7:30 uur afgesproken met de eigenaar van het pension dat het ontbijt voor Gerard, Marcel en mij klaar staat en we de rekening krijgen van gisteren, het eten, en het ontbijt van zo. Maar de deur zit nog dicht en we komen op de koude koffie. Geen ontbijt. Geen kastelein en geen rekening 😉 van gisteren, het warme eten. De deur in nog gesloten. 
In de bar staat alles nog op de tafels en waarschijnlijk heeft de kastelein gisteren door gedaan tot in de kleine uurtjes. Wel hebben we het slapen al betaald maar verder niets. Terug naar de kamer, sleutel op het bed laten liggen en geld op het bed neer gelegd. 
Dan maar zonder ontbijt op pad. Met lege maag. Na 5 km, langzaam dalen, komen we in een klein dorp waar een refuge is en de deuren open staan. Naar binnen, koffie zetten, oud stokbrood van gisteren maken met een blikje vis en opsmikkelen. 
In de refuge is niemand meer en we vervolgens ons pad. Vanaf nu is het weer een stijle klim, ongeveer 3 km. Het is koud en het begint iets te regenen. Als we boven zijn kijken we over het grote stuwmeer van Asturias, veel lager dan waar we nu staan. Daar klimmen we weer naar beneden. Deze stijle afdaling duurt 8 km waar we wel bijna 3 uur over doen. Helemaal langs het lange meer dalen we af en komen uiteindelijk aan bij de stuwdam. Over de dam weer omhoog naar ons einddoel. Na Onderweg natuurlijk door de bossen en smalle paadjes met een heel diepe afgrond maar geweldig mooi. Het weer is ondertussen iets beter en we lopen tussen de bergen, bomen, en bossen, dus we vangen minder wind en water. Goede loop temperatuur. Eindelijk na 16 km een restaurant waar we een broodje kunnen kopen en een warme kop soep. Na een goede rust naar ons einddoel. Gerard loopt een uur voor ons en is al in het dorp en regels een refuge, ook voor ons. Hij belt ons om te vertellen dat de overnachting geregeld is en geeft ons nog een goede tip van "neem de laatste afslag niet over de berg, maar blijf de weg volgen", dat we dan ook doen. Iets om maar veel sneller. We komen aan in Grandas de Salime en lopen naar de refuge. Een mooi plekje waar we een kamertje moeten delen met 4. Helemaal goed na een mooie dag. Na 22 km wandelen, klimmen en dalen. We rusten uit als we aankomen want er is ook een klein kamertje met tv bij en een keukentje waar gekookt kan worden. Dan het dorp in, eten en terug naar de refuge waar we om half tien al gaan slapen want morgen wordt een klim dag.
 

Maandag 13 juni. Na een gezond ontbijt met gewoon brood, kaas, sla en tomaat, op pad vanaf Pola de Allande via het hoogste punt van Asturias naar Berducedo. Volgens  het routeboekje is het maar 3 km stijl klimmen maar dat worden er 12. Kilometers omhoog, over smalle paadjes. Dikke keien met af en toe riviertjes over het pad, langs de koeien die hoog in de bergen staan te grazen en de paarden die overal in de bergen lopen. Een prachtig mooie omgeving. Als we hoger komen wordt het kaler en kouder. Er groeit geen boom meer en het waait erg hard. Op 1149 meter hoog dalen we weer langzaam af. Het eerste dorpje boven in de bergen, Montefurado is zo oud. Prachtig, een paar huisjes, wat kippen zie je lopen en je hoort een hond. Geen mens te zien. Daar nemen we op een muurtje een pauze waar we ons brood opeten en we een paar mensen treffen die vandaag ook de bergen over gaan. Weer verder op pad, richting Lago. Daar eindelijk een terras waar we koffie drinken. Na nog eens af en toe klimmen en iets dalen komen we aan in Berducedo. Daar krijgen we een kamertje voor 2 personen, restaurant erbij en een goede maaltijd. Nog even in de zon zitten warm worden, afspreken met de eigenaar dat we morgen om half 8 een ontbijt krijgen en dan de rekening ook betalen en op tijd naar bed na een dag van maar 19 km maar wel een zware dag. 

 

Zondag 12 juni. Na een super luxe nachtrust in een 3 sterren herberg, 😉, met een goed ontbijt trekken we er weer op los. Gelijk omhoog. De bergen weer in. 
Een zware klim die volgens onze gids na 6 km af zou dalen en maar even duurt, maar het wordt de hele dag klimmen, zweten, klauteren over dikke stenen, vast houden aan graspollen en stenen om omhoog te komen. Vanaf Tineo lopen we over de bergen naar Pola de Allande. Af en toe een klein dorpje in de bergen en na een kilometer of 12, eindelijk een dorp waar we een kop koffie kunnen kopen met een broodje. Een pauze inlassen en we krijgen bij de refuge een stempel voor ons paspoort. Weer op pad met af en toe langs de weg maar telkens er over, of stijl omhoog, of stijl omlaag. Een zware dag vandaag. En als we om 16:00 uur denken dat we over zijn, plaats van bestemming, moeten we nog eens 4 km strak naar beneden, dalen. Vermoeidheid en helemaal klaar met wandelen voor vandaag, nog even de laatste loodjes. 😤 Nog even volhouden met onze laatste energie voor vandaag en we komen eindelijk in Pola de Allande. De refuge is een grote slaapzaal, allemaal op elkaar gestapeld proberen om een goede nachtrust te hebben, nemen we de beslissing om verder te lopen om een goedkoop pension te vinden. Samen met Gerard vinden we een klein pelgrimshotel voor weinig met een pelgrimsmenu waar je U tegen zegt. Nog even nagenieten voor het hotelletje op een klein terrasje, mooi aan de weg, mensen kijken, hi😉, uitrusten. En als vanouds, weer vroeg naar bed want morgen staat er een grote klim op ons te wachten na een dag van 29 km's zweten vandaag.  Op naar de dag van morgen. 
 
Zaterdag 11 juni. Pas om half 9 opstaan en een kopje koffie zetten voor ons 3 tjes. Naar het kleine centrum lopen, nog eens een kop koffie drinken, water kopen en klimmen. Gelijk de eerste kilometers gaan strak omhoog. Gelukkig door de bossen in de schaduw, pas om tien uur gaan we op pad.
We lopen allen ons eigen tempo en na ongeveer 8 km komen we in een dorpje waar we onze eerste pauze nemen en verzamelen ons weer.
Het pad valt mee en de etappe voor vandaag is kort dus we verwachten weinig kracht en inspanning meer voor vandaag. (Die hebben we zojuist gehad. ) Maar helaas, wordt het vlakker maar met klimmen en dalen, vechten we naar het eind van de route.  Als we eindelijk aankomen in Tineo, lopen we tegen een grote tuin/park aan in de bergen, bos, waar iedereen zit te genieten van de zon op een terras. Natuurlijk ook wij even een stop. Een heerlijk, welverdiend ijskoud biertje en nu op zoek naar een slaapplek. 
Alsnog 2 km lopen, eindelijk een slaapplek. Jippie. De 1e refuge is weer een slaapzaal waar we de drukke Engelsen en Zuid Amerikaanse vrouwen weer tegen komen, dus wegwezen en verder zoeken. Als we midden in het dorp zijn lopen we tegen een refuge aan, super lux. Voor een tientje krijgen we een slaapkabine, douche, restaurant , en veel te deftig voor een pelgrim. Maar daar kunnen we een pelgrimsmenu reserveren om 21:00 uur, ook voor 10 euro. Dit doen we en gaan nog even snel douchen en het dorp in. Komen we een Duitse man tegen bij ons uit de buurt, Ahaus, die ook dialect kan praten en drinken met hem nog even wat. Hij doet de route andersom, wat nog veel lastiger is als wat wij doen. 
Als we Gerard weer treffen na de dagelijkse doe dingetjes en de was en zo, nog even bijkletsen, even naar huis bellen met pa even bijkletsen. Goed eten in het deftige restaurant en op naar de dag van morgen na een dag van 23 km. 
 
Vrijdag 10 juni. Na een karig broodje met een kopje koffie gaan we weer op pad. Het is bewolkt maar de temperatuur is goed om te wandelen. Gelijk de eerste 6 km verschrikkelijk klimmen. Kletsnat van het zweet komen we in een klein dorpje aan waar niets is. Geen ontbijt, geen koffie, helemaal niets. Nog eens een paar kilometer lopen, eindelijk een klein dorpje met een barretje. Stop. Volop tapas, koffie en met frisse volle maag ons pad weer vervolgen. Door de bergen, smalle paadjes, langs riviertjes, allerlei vogelgeluiden, wij weer stevig naar beneden stappen. Bijna geen mensen onderweg en geen pelgrims, een ongerepte natuur. Vanaf Grado lopen we via Principado naar Salas. Ons einddoel voor vandaag. Een etappe van 23 km. 
Als we na de kilometers en de zon en een mooie dag aankomen in Salas, komen we bij de refuge La Campa. We krijgen een kamertje, douch, de was doen en het stadje verkennen. Nog even na genieten van de mooie dag en het plan voor morgen maken. Om 20:00 uur kunnen we bij het pelgrimsrestaurant het dagmenu nuttigen en nog kletsen, we treffen daar 2 mannen uit Engeland die ook de Primitivo lopen en grote verhalen hebben en met z'n 2tjes de grootste schik hebben. Uiteindelijk is het weer 22:00 uur en snel naar bed want morgen wordt het een zware klim. We gaan het beleven. Weer een verrassing. 
 
Donderdag 9 juni. Om 9:00 uur moeten we uit het klooster zijn maar we staan om half 8 al buiten de poort, bakker zoeken voor een stevig ontbijt en met ons nieuw pad (avontuur) beginnen vandaag. De Camino Primitivo. 
Het is mistig bijna de hele morgen. We lopen wel een uur om de stad te verlaten en komen weer in de bergen. Nu richting het westen. Kleine paadjes, dikke keien, dalend, stijgend, lopen we van dorpje naar dorpje door de bergen en bossen. Vanaf deze dag zijn er wel weer meer mensen onderweg naar Santiago. Af en toe komen we pelgrims tegen onderweg maar lang niet zoveel als op de Camino Frances. Vandaag een etappe van 25 km (wat uiteindelijk 29 wordt. ) maar het loopt stroef. We schieten niet op en de tijd loopt door. Nog vermoeid waarschijnlijk van gisteren en de dagen ervoor. Met de nodige pauze's onderweg komen we 4 km voor Grado, ons einddoel voor vandaag, langs een klein terras in Principado de Asturias. Daar drinken we wat en op naar de laatste 4 km. Moe en langzaam lopen we naar ons einddoel. Nog niet wetend waar. Geen van ons 3 tjes wil het voortouw in handen nemen dus dat worden zware 4 kilometers. Eindelijk in Grado aangekomen, lopen naar de refuge, VOL. Jammer pech, dus nog eens een kilometer verder. Een hotel speciaal gericht op pelgrims heeft een kamer voor ons. Jippie, eigen douche, wc, schone handdoeken, nieuwe frisse bedden, wat een luxe. En dat voor een prikkie. Hi. Daar, zijn we deze dag niet meer vertrokken. Wat drinken, eten, zitten, rusten, genieten en al vroeg naar bed. Na een dag van 29 km. De 1de dag van ons nieuwe avontuur. Zien wat de dag ons morgen weer brengen zal. 
 
Zomaar tussendoor op 8 juni 2016. We hebben nu 5 dagen de Camino San Salvador gelopen. Helemaal anders als de Camino Frances. Er is geen pelgrim te bekennen en we lopen door de ruige natuur. Voor ons gevoel weer een nieuw deel van de Camino. Prachtig, geen polonaise, alles zelf uitzoeken, ruige natuur, rust, afzien, en genieten van het kleine beetje waar je al genoeg aan hebt. Samen met Gerard lopen we de Camino met ups en downs. Geweldig.
We worden beloond met een oorkonde in de Kathedraal van Oviedo. Krijgen een gratis rondleiding die normaal betaald moet worden en super trots gaan we met ons papiertje terug, naar een nieuw avontuur. Want de Camino Primitivo blijkt ook zwaar te zijn. Door de bergen, klimmen en dalen. Niet altijd goed weer en waarschijnlijk veel regen. We gaan het meemaken. We gaan ervoor. Morgen op naar een nieuw avontuur, de Camino Primitivo. Hopen dat we Santiago de Compostella gaan halen.
   
Woensdag 8 juni. De wekker gezet en om half acht lopen we al in de zon richting ons einddoel. Het wordt een lange dag vandaag en warm. Heel warm. 
Het tempo zit er goed in en met Gerrit, (hij heet Gerard) lopen we nu al 5 dagen de Camino San Salvador. Na 14 km komen we in een stadje waar we eindelijk een ontbijt kunnen nuttigen. Koffie, brood volop en water mee voor onderweg want je weet niet wat je op het pad onderweg allemaal nog tegen komt. Langs de rivier lopen we verder richting Oviedo. Het is ondertussen 30 graden en nog maar 11:30 uur. Vanaf nu wordt het klimmen en zweten. Kleine paadjes met dikke keien, riviertjes erover, spekglad en alleen maar klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Koeie paadjes, geitepaadjes, spekglad omhoog. Eindelijk boven, de stokbrood uit de tas, blikje vis, blikje cola en genieten van de lunch. Tussen de bomen in de schaduw, (denkend dat we boven zijn) even uitrusten. Met z'n 3 tje, met frisse moed weer verder naar ons einddoel. Helaas nog steeds klimmen en eindelijk na 5 km mogen we berg afwaarts. Het gaat snel naar beneden met de zon in onze nek. Dan nog eens een klim van 5 km en met af en toe een kleine pauze en heel veel water onderweg lopen we eindelijk naar ons einddoel voor vandaag en het eind van de Camino San Salvador. In Oviedo. 
We komen aan bij de refuge van de Kathedraal en krijgen daar een kamertje voor 3 personen. Wel moeten we om 21:00 uur al weer terug zijn want dan gaan de deuren dicht. Maar wel een luxe want de andere pelgrims krijgen een slaapzaal van 16 bedden. 
Snel met het Pelgrimspaspoort naar de Kathedraal voor de stempel. Hier krijgen we de officiële oorkonde van de Camino Sal Salvador. Om de zware route die we volbracht hebben door de wilde ongerepte natuur. (Een verrassing die we niet verwacht hadden.) Hoog klimmen door een skigebied waar je veel sneller bent in de winter met je skiën onder. Af en toe zware piste's.
Maar we zijn er nog niet, we gaan voor Santiago. En voor die oorkonde lopen we. 
Morgen op naar de nieuwe weg, Santiago. 
Nog snel wat eten in de stad en terug voor 21:00 uur naar het klooster waar we slapen.
Nog net op tijd komen we aan, 1 persoon snel naar de refuge, de 2 de persoon houd de deur open en de 3 de persoon betaald de rekening bij het restaurant waar we nog even snel een hapje doen. Pffffffff. Net op tijd. Nog even op het binnenplein iets drinken, douchen en maar bed. Na een dag van 34 km. met een voldaan gevoel. Tataaaaaa. Op naar morgen. Weer een nieuw avontuur. De Camino. Primitivo. 
 
Dinsdag 7 juni. Vertrokken vanmorgen zonder ontbijt. Er is geen winkeltje of barretje waar we brood kunnen kopen. Nu maar hopen dat er in het volgende bergdorpje wel wat te koop is. Van Pajares lopen we naar Asturias. Daar zit geen 1 winkeltje of barretje. Pech, dan maar verder zonder koffie en ontbijt. Na nog eens 6 km komen we in San Miguel del Rio waar ook niets te vinden is. Als we naar Santa Maria lopen komt ons een auto voorbij helemaal volgeladen met stokbrood. Dit wordt dagelijks naar de kleine bergdorpjes gebracht waar nog voornamelijk alleen maar oude mensen wonen. We houden deze bakker stop en kopen brood voor onderweg. Dan maar lopen op water en brood. 😏 Over kleine smalle paadjes door de bergen met aan de rechterkant, nog geen 2 cm over, de afgrond. Af en toe een houten hekje, riviertjes die over het paadje stromen, klimmen, dalen en zweten. Als we een piepklein dorpje binnenlopen krijgen we nog een waarschuwing van een oude man die ons verteld met handen en voeten dat we niet alleen mogen lopen, een stok bij ons moeten hebben voor onderweg, de los lopende honden (En de Grote stad Pola de Lena) Na 6 km nemen we een kleine pauze op een bankje bij een kerkje en eten de stokbrood op en met water wegspoelen. Gerrit heeft nog als verrassing een potje chocopasta in de rugzak waar we ons brood iets lekkerder mee maken.  Vanaf dit punt lopen we langs de weg. Langzaam dalend naar 600 meter hoog. Vanmorgen nog bijna 1600 meter hoog begonnen en nu weer afzakken. Als we bijna 18 km hebben gelopen komen we eindelijk in een iets groter dorp waar een bar open is met verse koffie en broodjes. Lekker uitrusten en ons pad weer vervolgen na een goed, heeeeeeel laat ontbijt. (Lunch😋)
Met de zon nog hoog aan de hemel en een paadje langs de wild stromende rivier wat later overgaat langs de drukke weg, komen we aan in Pola de Lena. Daar even op een terras zitten en de refuge zoeken die er volgens ons route boekje moet zijn. Als we er aankomen krijgen we van de Spaanse mevrouw een nieuw Pelgrimspaspoort, bed, douche, dus alles wat een mens nodig heeft. Het dorp in, boodschappen doen voor morgen, wat eten, nog nagenieten op een terras en terug naar de refuge. Op tijd naar bed na een dag weer geweldig genieten van de bergen en natuur. Na 24 km. Op naar de dag van morgen. 
 
Maandag 6 juni. Om 7 uur ontbijt met een gebakken eitje en weer op pad. Het regent iets maar het is niet koud. Vanaf Buiza lopen we via Poladura de la Tercia, Santa Maria de Arbas del Puero naar Pajares. Het wordt flink klimmen vandaag. We gaan naar 1600 meter hoog. Geen enkele pelgrim te zien en een ruige mooie natuur door de bergen en rotsen. Smalle paadjes waar net een voet kan staan met een stijle afgrond. 
Mooie bloemen die hoog in de bergen groeien, lekker ruiken naar de gele brem struiken en de haviken vliegen met grote groepen boven ons. Af en toe lopen we door de wolken en heel dicht bij is sneeuw te zien op de toppen van de rotsen. Prachtig.
Als we na 10 km aankomen in een klein bergdorp maken we daar een kleine pauze. Ons stokbrood van gisteren met een blikje vis opeten, koffie uit een automaat bij een refuge waar geen mens te bekennen is en weer op pad. Gelijk begint het ook best weer te klimmen en de zon schijnt volop. Prachtige ongerepte natuur. Het lijkt of wij alleen op de wereld zijn. 
Als we eindelijk na een barre klimtocht aan komen in Arbas del Puerto, een bergdorp waar we overnachten willen, ondertussen is het 17:30 uur geworden en tijd om te stoppen voor vandaag. Het dorp lijkt uitgestorven en het 1e pension dat er zit, is gesloten. Oeps dat wordt verder wandelen. Na 6 km flink dalen eindelijk een dorpje waar een refuge zit. Pajares. Gelukkig, nog plek voor 3 late pelgrims.  Daar moe aangekomen, wat eten en op tijd naar bed na een dag van 28 km. 
 
Zondag 5 juni. We worden wakker in het dorpshuis en we hebben het hele gebouw tot onze beschikking. Koffie zetten en de stokbrood die we gisteravond kregen met de speklapjes, eieren en koekjes eten we nu op als ontbijt. Gisteravond alles in boterhamzakjes gedaan, bewaren voor vandaag. Want in het kleine dorpje is helemaal niets. Geen winkeltje, café waar we ontbijt kunnen halen, helemaal niets. 
Na het ontbijt het gebouw afsluiten, sleutel door de brievenbus en weer op pad de bergen in. Met prachtig mooi weer trekken we de bergen weer in samen met Gerrit. Vanaf Cabanillas via Cuadros, La Seca, La Roba, Castilla y Leon, La Pola de Gordon naar Buiza. Bospaadjes, minder klimmend dan gisteren maar een prachtig mooie omgeving langs een wilde snelstromende rivier. Hoge rotsen, bergen en kleine bergdorpen sluipen lans ons heen. Wat een verschil met de Camino Frances. De natuur is mooier, de stoet met pelgrims is er niet meer en de bewonderd van de dorpjes zijn behulpzaam en vriendelijk. 
Een kopje koffie drinken in een klein dorpje, van de barman krijgen we een stempel en weer verder. Bijna bij het eindpunt lopen we een dorp in waar we wat boodschappen willen doen voor morgen onderweg, vanavond eten en ontbijt voor morgen maar alles is gesloten op zondag. Een Spaanse vrouw verteld ons dat er 3 km verderop nog een restaurant is waar we wat kunnen eten en water kunnen kopen voor vandaag en morgen. Als we daar aankomen met een kleine omweg, blijkt dat we er ook kunnen slapen, eten, ontbijten morgen en dat alles voor 20 euro p.p. Dat laten we ons natuurlijk niet voorbij gaan en maken er gebruik van. We krijgen een hotelkamer en Gerrit ook en doen daar weer de was en douch. Het eten wordt ondertussen klaar gemaakt voor ons door de kastelein en als we beneden komen kunnen we eten. Een 3 gangen menu voor 9 euro. Nog even na zitten en om tien uur naar bed na een dag van 23 km.
 
Zaterdag 4 juni. We worden weer gewekt door de vroege vogels en gaan weer op pad. Gerrit belt ons voor het nieuwe plan en we spreken bij de Kathedraal af. We nemen afscheid van Marchien. Hij is een beetje emotioneel en vind het jammer dat we deze beslissing nemen. Maar hier scheiden onze wegen. We gaan naar het noorden.
Eerst naar de toerist info voor de nieuwe route, dan naar een boekenzaak, dan naar een refuge voor een nieuw Pelgrimspaspoort en pas om half 11 vertrekken we vanuit Leon richting Oviedo. Deze Camino is 125 km lang. Daarna gaat deze over in de Camino Primitivo die ons naar Santiago brengt. Het is warm en we moeten al langzaam klimmen. De eerste 10 km is nog goed te doen maar dan gaan we de bergen in. Flink klimmen en dalen. Heel smalle paadjes met een diepe afgrond. Dikke keien op het pad en het wordt als maar warmer. Een zware tocht. Na de nodige pauzes zien we eindelijk in de verte/diepte een klein dorp. Het pad lijdt ons er naar toe. Een paar huizen, geen mens te zien en aan het eind van het dorp een kleine refuge. Ook onderweg treffen we geen enkele pelgrim meer aan en hebben gelijk al het gevoel van Frankrijk terug. Mooie natuur, geen optocht van mensen en het is weer een avontuurtje. Iets dat we zelf uit moeten zoeken en niet alles voorgeschoteld krijgen. Bij de refuge in Cabanillas, is op dat moment net een dorpsfeest bezig maar we worden met open armen ontvangen. Er zitten allemaal oude mensen spelletjes te doen, bingo, kaarten en gezellig kletsen met elkaar. We krijgen van een vrouw een groot bord warm eten, een soort stamppot met stoofvlees, water en wijn, en de slaapplek is gratis omdat we niet eerder naar bed kunnen dan 23:00 uur omdat er s avonds ook feest is en de bedden in de feestzaal staan. Dus dat wordt wachten tot alle gasten naar huis zijn. Na het eten, heerlijk douchen, kleren wassen en uitrusten op de veranda achter de refuge. Om half 9 als het feest weer begint, wordt er een grote BBQ aangestoken en we moeten weer mee eten van de dorpsmensen. Spek, brood en eieren en als nagerecht komen ze met allerlei koekjes en taartjes naar ons toe. Hier op deze Camino worden we weer als mens behandeld en niet als nr. Doodmoe zijn we na een dag zweten in de brandende zon na 23 km. Klimmen en dalen. Nu maar wachten tot iedereen naar bed gaat. Dan mogen wij ook slapen. Een schoon opgemaakt bed krijgen we. Een goede nachtrust.
 
Vrijdag 3 juni.  In een slaapzaal, zonder stapelbedden met maar 6 mensen meer, een rustige nachtrust gehad. Ontbijt in de refuge waar de barman ons alle tijd geeft en telkens weer nieuw brood en koffie brengt. Even kletsen met de Canadeze man die we ook telkens treffen en weer op pad. Vandaag maar een korte route. 13 km. We lopen tot Leon. De stad waar we een pauze maken voor we de bergen weer op gaan. Want over 3 dagen wordt het weer klimmen. 
We komen aan in Leon en lopen tegen een geweldige slaapplek aan. Om half twaalf s'morgens, de tassen achter laten en de stad, Leon verkennen. Daar komen we de 3 Italianen weer tegen en we zitten nog even gezellig met die jongens, Marchien en een Slowaaks meisje op een terras te genieten. Dan lopen we naar een groot park in waar we een fontein vinden met koud water. Genieten van het kleine beetje natuur in de grote stad. Met de voeten in het water, hoofd in de zon, genieten. 
Als het een uur of 7 is lopen we naar het oude stadscentrum waar we een biertje drinken op een klein terras. Daar komen we Gerrit tegen en even later belt Martcien ons waar we zijn. Ook hij komt er gezellig bij zitten en we nemen de plannen, route door voor morgen. Dan komt Gerrit met het idee om de Noordelijke route op te pakken. 🤔. Hey, dat is een super goed idee. 😃. Dat gaan we ook doen. De Camino San Salvador. Niet meer met de meute mee, de Camino Frances, maar naar het noorden de andere route oppakken. En van daar uit de Camino Primitivo. Een nieuw avontuur. Minder mensen op het pad en meer bergen, natuur, kleine dorpjes, minder pelgrims, weer het gevoel van Frankrijk misschien wel terug krijgen. Marchien is helemaal teleurgesteld omdat hij deze route niet kan lopen. Het kost een week extra lopen en die tijd heeft hij niet meer. Ons plan was eigenlijk om naar het strand te gaan de laatste dagen maar we gebruiken deze dagen waarschijnlijk voor de Noordelijke variant route. Morgen verder kijken welke richting en een boekje kopen voor de verdere voetreis. We gaan het zien wat de weg ons brengen zal. Met Gerrit bespreken we morgen de volgende stap.
 

Donderdag 2 juni. Om 5 uur vanmorgen al gerommel in de slaapzaal en geritsel met plastickzakjes. Met de oordopjes weer in, toch weer inslapen. Om half 7 toch maar uit bed. Wachten tot de grote mensenmassa vertrokken is, kop koffie drinken, eieren koken voor onderweg en weer op pad. Vanaf El Burgo Ranero lopen we naar Villarente. Het is warm en als we in het volgende dorp, 13 km verderop aankomen, zitten er gezellig, op kleine terrasjes, her en der mensen met een broodje, tapas, en koffie. Ook wij nemen er een pauze en komen er weer nieuwe mensen tegen. Na een klein stukje lopen, komen we bij een Elvis bar. Daar treffen we een super gezellige kastelein aan met goede Spaanse muziek. We krijgen kaas, olijven, plezier, drinken en heel veel skik op het terras. Na een klein uurtje pauze, toch maar verder. De zon doet z'n best en wij ook. Na 6 km komen we in een dorp waar we eindelijk kunnen pinnen want ons contante geld is bijna op. Het kleine buffertje die we bij ons hebben is ook al bijna op en bijna nergens kunnen we pinnen. Oeps, dat wordt overleven met water en brood. Stokbrood zit nog in onze tas, bananen, water en blikjes vis. Energie koekjes en pinda's, dat moet lukken als het moet naar Leon, waar we morgen waarschijnlijk aankomen. Maar we hebben geluk, een geldautomaat. Jippie. Kleine pauze daar en weer verder. Het wordt warmer en het pad loopt langs een grote weg. Minder mooi maar verstand op nul, en doorlopen. Eindelijk komen we aan in Villarente waar we een refuge vinden. Een lelijk dorp met een drukke weg erdoor. Maar de refuge is rechts van het dorp in een oude verbouwde boerderij. Van de buitenkant, superlelijk, maar als we binnenkomen, geweldig. Mooie tuin erachter en we kunnen kiezen uit kamers van stapelbedden, gewone bedden, of een eigen kamer. We nemen de gewone bedden op een kamer van 8. Er slapen maar 3 mensen meer dus een luxe voor ons. Na een douche, de was, en de spullen achterlaten, in de grote tuin zitten van de refuge. Gerrit uit Nederland komen we er ook weer tegen en we zitten te genieten in de zon, in de tuin van de oude boerderij/refuge. Om half 8 s'avonds willen we wat eten en vragen aan de vrouw des huizes of we in het restaurant nog wat kunnen eten. Blijkt dat het pelgrimsmenu al om 19:00 uur is (waar 16 mensen wel gebruik van maken.) en wij te laat zijn. Maar ze is zo lief voor ons en maakt alsnog een 3 gangenmenu voor ons klaar om 20:00 uur en wij gaan met een volle buik naar bed na een dag van 27 km. Zien wat de dag ons morgen weer brengt. 

 

Woensdag 1 juni. Om half 7 opstaan en nog snel een kop koffie drinken bij ons eigengemaakte ontbijt. Vanaf Terra de los Templarios via Moratinos, Sahagun, Calzada del Coto, Bercianos del Real Camino naar El Burgo Ranero. Dat wordt een lange dag vandaag maar het is vlak. Makkelijk lopen, zon maar ook een beetje wind, super wandelweer. 
We nemen in Sahagun een lange pauze van wel een uur en genieten er in de zon. Weinig pelgrims treffen we onderweg en als de Camino zich splitst nemen wij de zuidelijke route waar nog minder mensen lopen. Het lijkt nu even of we weer alleen de Compostella lopen zoals het gevoel als in Frankrijk. Ondanks de lange route en de lange pauze komen we om 17:00 uur aan in El Burgo Ranero. Genoeg slaapplek en mooi rustig. Geen polonaise van Pelgrims. De refuge is weer vrije gift, schoon, netjes en een vriendelijke man die er vrijwillig aan het werk is. Een keuken, wasgelegenheid, douches, wc. Alles wat je nodig hebt, is er. Daar doen we zoals iedere dag, het wasje, douchen, tas achter laten en het dorp verkennen. Supermarkt, boodschappen doen voor het avondeten maken en nog even genieten op het grasveld naast de refuge. Ook komen we daar Martchien en Gerrit tegen. Met hun gaan we nog even wat drinken. Eten, en op tijd naar bed. Na een dag van 32 km. Op naar de dag van morgen. .
 
Dinsdag 31 mei. Uitgeslapen in een lux hostel voor ons doen, weer douchen en een ontbijtje zoeken, postkantoor gevonden om de jassen terug te sturen en weer op pad. Marchien is al een uur eerder weg en wij pas om tien uur de weg vervolgen. Mooi weer, zon in de rug en alle pelgrims uit het dorp lopen ver voor ons. We lopen vanaf Carrion de los Condes via Calzadilla de la Cueza, Ledigos naar Terradillos de los Templarios. Een heel vlakke weg/pad. (Het gevoel of ik in Getelo loop.) Maar wel rustig en mooie bloemen links en rechts. Af en toe een rustplekje met bankjes waar we een kop koffie kunnen kopen. Ons stokbrood uit de tas, blikje vis, koffie erbij, genieten van de kleine pauze's in het zonnetje met af en toe een paar mensen die voorbij wandelen of even een pauze nemen, en weer op pad. Het pad is bijna 15 km lang als we eindelijk in een dorpje komen. Het eerste terras is natuurlijk voor ons en daar een heerlijk grote ijsco opsmikkelen. Ook daar krijgen we een stempel van het dorp en wij weer verder. Na 6 km weer een dorp. Nog 3 km voor ons eindpunt, ook maar even een kleine pauze inlassen. In een kleine dorpskroeg een ijskoud biertje drinken op het krakkemikkige terrasje en dan de laatste loodjes voor vandaag. 
We komen in Terradillos de los Templarios, en zoeken een slaapplek. Natuurlijk weer later dan alle Koreanen, Brazilianen, Spanjaarden, Amerikanen en alle andere pelgrims die s'morgens om half 5 al opstaan en lopen. (Maar wij zijn altijd te laat.😜) 
Dus alles is weer vol. Maar we hebben geluk, we kunnen in een kamertje slapen waar geen snurkende pelgrims slapen en krijgen een dikke matras. (De werkruimte van de refuge.) De douche en wc naast ons dus beter dan alle andere vroege vogels die bang zijn voor geen slaapplek. En wij de zekerheid hebben dat we een tentje bij ons hebben. Hi.
Op een kleine binnenplaats van de refuge treffen we Marchien, Gerrit en het Japanse meisje weer. We eten samen en genieten nog na en vertellen de belevenissen van de dag. Nog even is de zon op het dakterras en om half tien ligt iedereen weer te slapen na een dag van 28 km.
 
Maandag 30 mei. We worden gewekt door een paar gekke drukke Amerikanen die ritselen met plastickzakjes en rumoerig na een uur eindelijk de slaapzaal verlaten. Om half 8 staan we eindelijk op en nog even een broodje eten en op pad. Vanaf Fromista naar Carrion de los Condes. De route loopt langs de weg, minder mooi maar we komen na 10 km een boer tegen die bij zijn boomgaard staat met noten en deze uitdeelt aan de mensen die er langs komen. Ook een stempel krijgen we van hem en hij heeft eigengemaakte cake voor ons. Af en toe lopen er mensen verder die niet op of om kijken, dus dat cakje krijgen we erbij. We willen hem wat geld geven maar dat weigert hij. Verder wandelen langs de weg, over het pad, waar ondertussen meerdere mensen voorbij wandelen die met klachten lopen. (Wat een rijkdom dat bij ons alles nog doet tot nu toe. 😉)
Onderweg komen we een camping tegen met een grote tuin, (Tip van Liepe en Piet die ons ver voor zijn ondertussen) ezels, kippen, ganzen en tenten, tippie's, woonwagentjes, waar je overnachten kan. Super mooie overnachtingsplek maar nog te vroeg voor vandaag. Wel snel even een kleine pauze inlassen en genieten van de zon maar dan toch maar 10 km verder. 
Als we aankomen in Carrion de los Condes, heeft Marchien al een slaapplek voor ons geregeld. Een plek waar we heerlijk kunnen douchen, slapen en zonder gesnurk van anderen. Hij is 3 uur eerder dan ons aangekomen en wacht op ons. Tas achterlaten in het hostel daar, en terug naar de kern van het dorp. Daar treffen we Gerrit uit Nederland weer en komt er een meisje uit Japan bij zitten. Zoals gewoonlijk, weer kletsen, alle talen van de wereld en ontzettend lachen. Af en toe lopen er mensen voorbij uit het dorp. Oud en jong, Prachtige vrolijke mensen. Een oud vrouwtje komt bij ons verhalen vertellen met handen en voeten en met een lachend gezicht, we verstaan er niets van maar zien wel het plezier in haar ogen en het goede hart. 
Dan nog even energie maken, (eten) voor morgen en weer vroeg naar bed na mooie langzame, geniet dag met maar 20 km op de teller vandaag.. 
 
Zondag 29 mei. Om 7:00 uur opstaan, koffie maken in het keukentje en terug naar de laatste bar van gisteren. Daar een ontbijt en op pad. Gelijk klimmen 18%. Na 5 km boven op de berg zit een jongen met fruit, water en energiekoekjes. Vrije gift. Daar even een kleine pauze na de snelle klim. Dan wordt het pad vlak en lopen weer door grote bloemenvelden. Onderweg lopen we langs een oud kerkje waar we een stempel krijgen. Rondkijken en weer 5 km verder even wat eten. Het weer is nog steeds goed en we zitten lekker in de zon uit te rusten. Dan 8 km verder wordt het donker en komen we aan in Boadilla del Camino. Daar schuilen voor de regen, vele andere pelgrims daar treffen we weer die daar overnachten maar ons plan is om nog 6 km verder te gaan. Onderweg ook weer vele pelgrims gezien die voetje voor voetje verder gaan en die last hebben van de knieën/rug en voeten. Maar gelukkig, met ons nog steeds alles goed. 
Na wikken en wegen, toch maar verder. Want het wordt pikzwart in de lucht en het onweert in de verte. Regenpak aan, verstand op nul en lopen. Maar het gaat goed. We krijgen een regenbui over ons maar na 10 minuten laat de zon zicht weer zien. 
We komen aan in Fromista en vinden gelijk een slaapplek in een herberg. Wasje, douchen en het dorp verkennen. Eten in een restaurant waar de lokale bevolking ook zit en niet alleen maar de pelgrims.Dan lopen we slenterend terug naar de refuge waar we op tijd in bed kruipen na een dag van 26 km. 
 

Zaterdag 28 mei. Vroeg opstaan, ontbijt maken in de keuken, overgebleven macronie opeten, koffie drinken en met de vroege vogels weer op pad. Mooi weer en het eerste stuk is klimmen. We lopen over smalle paadjes door een groot bloemenparadijs in de bergen. Prachtige velden met duizenden klaprozen, korenbloemen en andere wilde bloemen. Vanaf Hontanas lopen we naar Castrojeriz. We komen door mooie kleine oude dorpjes waar we een kleine pauze maken na 10 km. Verder door de bergen met klimmen en dalen. Als we aankomen vinden we een slaapplek en krijgen een bed in een slaapzaal 10 personen. De dagelijkse dingen doen, wassen, douchen en dan het dorp in. Bij een oud klein winkeltje helemaal volgepakt met van alles en nog wat kopen we een dun regenjasje en sturen we de dikke regen/winterjas terug naar huis. Een oude man van een jaar of 80 geeft ons nog iets korting en wenst ons een voorspoedige reis verder. Dan nog even een barretje opzoeken om wat te eten en uitrusten. Na een uur toch nog maar even bij een andere bar kijken waar voetbal op de tv is en Marcien dit graag wil zien. Ook maar wat eten daar en nog even nakletsen. Om 21:45 uur lopen we terug naar onze refuge waar we de eigenaar tegemoet lopen. Hij vraagt ons om nog even mee terug te gaan naar de bar want ook hij wil graag de voetbal zien. Dat heeft hij natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd en wij weer mee terug. Daar krijgen we van de barman een fles rode wijn voor gezet, gratis. Een leuke avond in de Spaanse bar met de lokale bevolking. Na de voetbal lopen we met z'n allen terug en nodigt de eigenaar van de refuge ons nog uit voor een klein slaapmutsje waarna we zachtjes sluipend om 23:30 uur de slaapzaal in gaan om de andere pelgrims niet wakker te maken. Een prachtig mooie dag na 22 km. 

 

Vrijdag 27 mei. Om half 9 opstaan, ontbijtje met z'n allen en de stad in om aan te vullen. Mirell en Maaike nemen afscheid van ons vandaag en lopen vandaag niet meer met ons mee om de terugreis naar het vliegveld in Bilbao. . Nog lekker in de zon een terras pakken en nog eens wat eten. Om 10:00 uur gaan hun terug met de bus en wij vervolgens ons pad weer. Vanaf Burgos lopen we via Tardajos, Rabe de Calzadas, Iglesias naar Hontanas. In het dorpje Iglesias treffen we Bill uit Geerdijk. Hij is ook begin maart vertrokken vanuit Twente en loopt ongeveer gelijk met ons op. Heeft ook al de nodige training gehad en geen last van voeten en spieren. Hij slaapt ook vaak in de natuur en geniet elke dag. 
Onderweg in het glooiende landschap komen we bij een kleine plek met een pomp met water, bbq gelegenheid, bankje en tafel waar we even een kleine pauze nemen. Je hoort niets, alleen maar het lawaai van de vogels en de natuur. Prachtig. Genieten. 
Daar komen we Bill weer tegen en hij besluit om daar te blijven slapen. Hij heeft een tarp bij zich en slaapt ook veel in de natuur. Met hangmat, eten, drinken en warme kleding komt hij de nachten ook door. 
We nemen afscheid van hem en lopen nog 8 km verder. Daar komen we aan in Hontanas en krijgen nog een bed. Alle refuge's waren weer vol dus geluk gehad. De slaapzaal is vol dus we krijgen een klein hokje met 2 bedjes. Helemaal perfect want de zaal licht weer vol snurkers. We hebben geluk dat we als laatste zijn. De eersten die binnenkomen krijgen een bed in de grote slaapzaal. Wij zijn bijna weer de laatsten. 😜. Ook slapen er mensen in het portaal van de kerk want er is geen bed meer te vinden. 
Alles installeren, douchen, wassen en op naar de supermarkt. Boodschappen doen voor het avondeten. En nog even op het bankje voor de winkel in de zon zitten. Daar treffen we ook weer de Japanse vrouw die we de hele weg vanaf de Spaans/ Franse grens al tegen komen. Ze is al een jaar of 68 en loopt alleen de Camino. Vrolijk en optimistisch loopt,geniet ze van de hele weg naar Santiago. Ze komt bij ons zitten en vraagt en verteld verhalen. Ze pakt haar dagboek erbij en schrijft haar dagelijkse gebeurtenissen en tekent onze gezichten erbij. Geweldig hoe zij ook aan het genieten is van de dag. 
Dan terug naar de refuge waar we een grote pan eten maken en met ons heerlijke bord vol warm eten, lekker in de zon voor de refuge. Daar treffen we Gerrit weer die we voor het laatst in Frankrijk hebben gezien. We hebben een grote pan vol eten dus hij eet met ons mee. Hij was net op weg naar het restaurant, dus juiste timing van ons. Samen met hem drinken we een glaasje wijn die hij nog heeft. En om 22:00 uur ligt iedereen weer in bed en wij ook in ons kleine 2 persoons kamertje. Hi. Een dag van 22 km.
 
Donderdag 26 mei. Uitslapen en een ontbijtje met z'n 5 en en met frisse moed naar Burgos. De route is niet zo mooi, eerste stuk langs een drukke weg maar later door het glooiende landschap. Al snel komen we dichter bij de grote stad en we kunnen kiezen. Of de variant, of industrieterrein. We nemen de variant maar is niet bijzonder mooi. Af en toe een pauze met een broodje en met de zon in onze nek, weer verder. Het tempo is hoog en we zijn al snel Burgos. Nog wel 7 km door een mooi wild park langs een rivier, komen we in de stad aan. We lopen gelijk tegen een pelgrimshotel aan en krijgen daar een kamer voor 5 personen. Tas achterlaten en de stad in.
Naar de kathedraal, bezichtigen, door de stad slenteren en wat eten. Gezellig met elkaar een mooi terras zoeken. 
Nog even terug naar het hotel, paspoort achterlaten en nog even de tapas barretjes langs om hier en daar wat te eten. Om een uur of 11 gaan we naar het hotel terug en slapen in ons perfecte hotelletje voor een goede nachtrust. Na een dag van 15 km.
 
Woensdag 25 mei. We worden gewekt door, 🐓, Mirell, Kukkelekuuuuuuu. Maakt ze ons wakker om half 8 na een goede nacht slapen. Zij hebben een rotsachtige gehad door al die vele mensen in 1 vertrek en lawaai. Om half 6 staan ze al naast hun bed.
Wij de Tent inpakken en gebruik maken van de douche die in het klooster is. Schoenen aan en op pad en na 4 km komen we in een klein dorp waar we een ontbijt nemen. Honger heeft iedereen en inpakken daar. De zon staat hoog aan de hemel, het wordt goed warm. Vanaf Sant Juan de Ortega Lopen we naar Cardenuela Riopico. Doorlopen naar Burgos is 28 km maar dat wordt teveel voor hun dus we doen het in 2 dagen om naar Burgos te lopen. Na 13 km stoppen we in Cardenuele en zoeken daar een refuge. We zijn nog vroeg dus alles is nog vrij. Ieder een eigen 2 persoons slaapkamer met eigen douche. Een klein zwembad erbij en een terras. We spreken af dat we daar s'avonds mee eten. Ieder doet zijn ding, douchen, wassen, drogen en verzamelen ons weer op het terras. Ondertussen wordt het drukker met pelgrims en loopt het vol. 
Om 19:00 uur moeten we met z'n allen aan tafel. Een heerlijk diner. Soep vooraf, verse salade, frites, kip, overal brood bij en als nagerecht, aardbeien. Na het eten weer naar buiten en daar nog nakletsen en lachen met z'n allen op het terras. Om tien uur naar bed, goed slapen en op naar de dag van morgen. Na een rustig dagje lopen vandaag van 13 km.
 
Dinsdag 24 mei. Met z'n allen ontbijtje, inkopen doen in het dorp en weer op pad. Vanaf Belorado lopen we via Tosantos, Villambistia, Espinanosa del Camino, Barrios de Colina naar Cardenuela Riopico. Volgens het boekje komen we de eerste 12 km niets tegen dus stokbrood, vis, bananen en water voor onderweg. Prachtig mooi weer en bij 8 km komen we toch een klein barretje tegen waar we even een pauze houden. Iets eten, drinken op het kleine terras in de zon. Dan verder naar het laatste dorp voor de berg. Daar nog wat inkopen doen en lekker lunchen op een bankje in het dorp. We gaan vandaag klimmen en lopen van 600 meter naar bijna 1200 meter hoog. Een heel mooie route ook door bossen. Mirell en Maaike lopen statig mee en het lijkt net of ze de hele weg al met ons mee zijn gelopen. Geen spierpijn, geen blaren en de hele dag verhalen vertellen. Ook hun hebben een rugzak van 10 kg op de rug wat ze niet gewend zijn maar gewoon klimmen. Niets aan de hand. 
We lopen vandaag 26 km met hier en daar een kleine pauze. Ook krijgen we nog een waarschuwing van een andere pelgrim, dat: als we verder lopen, (12 km verder) waarschijnlijk geen slaapplek meer voor ons zal zijn. Deze negeren we en lopen toch de berg op. Als we om half 5 aankomen, het dorpje  inlopen naar de kerk lopen we tegen een groot klooster aan waar wel 60 bedden zijn. Maar we zijn laat, dus geen plek voor 5 personen. Voor 3 personen is er een bed vrij. Maar er kunnen 2 personen op de grond slapen. Dus, !!! Marcel en Elise hebben een matrasje, slaapzak en kunnen we ook binnen slapen op de grond In een grote slaapzaal met 25 mensen in stapelbedden, snurkend, stinkend om ons heen. De keuze is heel gemakkelijk. 😉 We hebben ook nog een tent bij ons die buiten kan staan zonder snurkende, zwetende, stinkende mensen waar we rustig een plek zoeken in de natuur achter het klooster in een ruig weiland. Betalen bij het klooster, 7,00 en dan kunnen we douchen, toilet en slapen waar we willen. Op de binnenplaats van het klooster of in het weiland achter het klooster. We kiezen voor de wei en zetten ons kleine tentje op in het hoge onbewerkte land. 
Terug naar het plein waar Marctien, Mirell en Maaike al zitten in de zon. Genieten van alle dingen om ons heen gaan we na 4 uur later naar een piep klein barretje, waar we nog iets te eten krijgen. 
Zoals gewoonlijk, 22:00 uur weer slapen in de refuge, dus ieder gaat zijn eigen weg. Marctien, Mierell en Maaike terug naar hun heerlijke bedje in de refuge en Marcel en ik, terug naar ons tentje, Als we daar aankomen, IS het hele weiland om geploegd. Helemaal... Strak om onze tentje heen met de haringen van de tent eruit geploegd bijna. Oeps, 😉😆👍🏻, wat een gelukkie. 😃 snel de tent inkruipen en heerlijk slapen, midden in de natuur met gekke geluiden in van nacht van ??? Geen snurkende mensen om ons  heen, alleen maar genieten en heerlijk slapen.
 
Maandag 23 mei. We worden wakker door de vroege vogels die om half 6 al gaan lopen. Krijgen een karig ontbijt en met z'n 5en op pad. Het weer is goed en na een uur kan de korte broek al aan. Gezellig om weer even bij te kletsen met Mirell en Maaike. Vanaf Granon lopen we via Redecilla del Camino naar Belorado. Elke 4 km lopen we door een klein Spaans dorpje. 
Vandaag een vlakke route maar wel over mooie paden. We lopen vandaag 18 km. Een mooi rustige dag. Onderweg komen we een oude man in een auto tegen die water uitdeelt aan de Camino wandelaars. 
Als we aankomen in Belorado lopen we gelijk tegen een mooie refuge aan met grote tuin en een net restaurant. Schonen kamers waar we met 5 personen een eigen kamer krijgen. Rugzakken achterlaten en terug naar de tuin waar we met z'n allen bij elkaar zitten. Genieten. De ene gaat douchen, de ander wassen, de ander neemt een koud biertje, tot we allemaal klaar zijn met onze dagelijkse verplichtingen. 😉 Ook treffen we telkens weer de zelfde mensen die we gisteren en vandaag onderweg ook tegen zijn gekomen. Dan het dorp in, rondwandelen en op het plein nog nagenieten van de dag. Iets eten en terug naar de refuge waar we om 22:30 uur binnen moeten zijn. Ook daar nog even zitten en topfit voor morgen, naar bed.
 
Zondag 22 mei. Wakker worden en het laatste beetje macronie opeten. Op pad met de zon hoog aan de hemel. Samen met Marcien vanaf Azofa via Banares, waar het heel hard begint te regenen. Een pauze in een grote zaal en wachten tot de bui over is. Het houd niet op dus toch maar weer op pad. Regenpak aan en door het slechte weer vrolijk verder. Eindelijk na een uur wordt het droog en het wordt weer warm. Aankomen in Santo Domingo de la Calzada waar we een lange pauze maken. Op een terras in de zon eten. De kathedraal bezoeken waar 2 witte kippen wonen. Een verhaal,  (historie) van een jongen van 14 jaren jong, die er ter dood veroordeeld wordt. Hij blijkt onschuldig te zijn maar krijgt toch de doodstraf. 
Nog even door de stad wandelen, wat eten. En daarna de laatste kilometers naar Granon lopen. Nog 7 km en we zijn op het eindpunt.
Als we bijna in het dorp zijn breekt de hel los. Onweer, regenen hagelen. Snel het regenpak weer aan en de laatste kilometer snel lopen. We komen bij een kleine prive refuge waar we nog een bed kunnen krijgen. Hier ook slaapplek voor Mirell en Maaike geregeld.
2 vriendinnen van ons de die een weekje meewandelen. Zij komen van Bilbao met de bus naar ons toe. Pas om 21:00 uur komen hun aan in het dorp. Even kletsen en verhalen uitwisselen en kadootjes uitpakken die ze mee hebben gebracht van de thuisblijvers. Erg leuk de briefjes en kaartjes van de vrienden en vriendinnen. Na een uur worden we opgehaald door de chef van de refuge want deze gaat zoals gewoonlijk weer om 22:00 uur dicht. Als we binnen zijn, gelijk naar bed, het licht gaat gelijk uit en morgen verder kletsen met Mirell en Maaike. Een dag van 22 km. 
 

Zaterdag 21 mei. We worden door de eigenaar van de refuge gewekt, wassen en wegwezen. Voor 8:00 uur is iedereen weer vertrokken. Het is weer warm en we lopen door de wijnstreek. Vanaf Ventosa via Aleson, Najera, waar weer een prachtig klooster staat lopen we over brede veldwegen naar Azofra. Als we het dorp binnen lopen drinken we eerst wat op een klein terras. Dan een refuge zoeken. En komen bij een grote refuge met allemaal 2 persoons kamertjes. Voor 7,00 euro per nacht. Schoon en goede douche en wasgelegenheid er gratis bij. Een mooie binnenplaats waar we de was kunnen drogen en lekker genieten van de zon. Als we klaar zijn met douchen en wassen komen we Julia weer tegen uit Zwitserland. Met z'n allen op het binnenplein van de refuge eten maken en uitrusten met z'n allen. Een grote pan maken met macronie, stokbrood, olijven en een fles wijn, in de grote gezamenlijke keuken. Ondertussen eieren koken voor morgen onderweg en nog even terug naar het dorpje om nog even een wijntje te drinken. Een super gezellig dorp waar de bevolking, oud en jong, bij elkaar zitten, een samenzijn, met elkaar. Voor 10:00 uur moeten we weer binnen zijn dus we komen terug en kunnen nog even op de binnenplaats zitten, de was van de waslijn halen, nakletsen en pas om 23:00 uur naar bed. Een stille nacht, zonder kabaal van andere snurkers. Een dagje van 18 km. En volop genieten van de omgeving, natuur, mensen en alle belevenissen. 

 

Vrijdag 20 mei. Uitslapen vanmorgen in het hotel en samen met Martien een cafeetje zoeken voor een ontbijt. Om 9:30 uur treffen we ook Andreas en daar nemen we afscheid van elkaar. Hij naar huis, wij weer ons pad vervolgen. 
Het is warm en we lopen samen met Martien richting Navarrete. 7 km ervoor komen we bij een groot meer waar we een kleine pauze maken in het bos bij een restaurant. Daar een cola drinken en weer op pad door de hitte. Het is heel warm vandaag maar gelukkig wat wind. 
Als we aankomen in Navarrete en al heel veel mensen voorbij zijn gelopen en onderweg zijn tegen gekomen met blessure's van knieën en voeten, nemen we een pauze op een klein terras in de schaduw waar we koffie en een broodje eten. Lekker even genieten van de schaduw en de Spaanse dagelijkse gebeurtenissen. 
Er stoppen veel mensen daar om morgen verder te gaan, om de hitte en blessure's maar we hebben nog maar 15 km gelopen, dus nog 1 dorp verder.  7 km verder.
Met de zon hoog aan de hemel, waterflessen goed gevuld, buik vol met eten, wij weer op pad.
De weg naar het volgende dorp, Ventosa, is saai. Langzaam klimmend over paden maar soms lopen de stoffige paden langs een drukke autosnelweg met veel kabaal. Af en toe dwaalt het pad af door de wijnstreek met hier en daar een boer aan het werk met een oude tractor. Kleine waterpauze nemen onder een klein olijfboompje en weer verder. 
We komen aan in het kleine dorpje en vinden een onderdak in een refuge. Veel pelgrims zijn er niet maar we treffen wel weer de vrouw uit Mexico en een meisje, Julia uit Zwitserland en een jongen uit Duitsland. Samen gaan we eten met hun en zitten nog even na in de tuin. Bij zonsondergang lopen we nog even naar de kerk boven op een berg en nog even genieten van de avondzon. Terug naar de refuge, nog even in de tuin zitten en naar bed na een dag 22 km. Het was zweten vandaag. 😅
 
Donderdag 19 mei. Weer vroeg vertrokken vanmorgen met prachtig weer. Vandaag waarschijnlijk een lange etappe. Het eerste stuk is een vlakke streek. Onderweg komen we weer overal steentjes van mensen tegen waarvan torentjes zijn gemaakt. Met foto's of briefjes erbij. Na ongeveer 9 km komen we in een dorpje waar we nog even koffie drinken en inkopen doen voor de volgende 12 km. Het is warm, dus water en brood voor onderweg. Het gebied is mooi, klimmen, dalen, olijfbomen en wijndruiven. Bergen met smalle paadjes en tropische bomen. 
In Viana aangekomen treffen we Andreas weer en overleggen dat we nog 10 km verder gaan. Deze loopt hij ook nog en kunnen we vanavond afscheid van hem nemen want zijn reis stopt in Logrono. Hij loopt de Camino in etappes. Elk jaar 3 weken. 
De laatste km zijn saai, vlak en we komen aan in een grote stad. Het oude centrum is wel heel mooi van Logrono. Daar zoeken we een slaapplek en bellen Andreas ook dat we elkaar daar treffen. Samen hebben we wat gegeten in de stad en nog wat gedronken. In het park zitten nakletsen. 
Vandaag in totaal toch 32 km gelopen, dus slapen kunnen we. 
 
Woensdag 18 mei. Opstaan, ontbijt aan de overkant van de refuge, de etappe uitzoeken en weer op pad. Via Monasterio lopen we de verkorte route over de berg ipv om de berg naar Los Arcos. Dit scheelt wel 2 km en dat past ons. 😉 Het is prachtig weer. Na de eerste 3 km komen we bij een heel oud klooster waar de pelgrim water en rode wijn ( Bodegas Irache) uit de wand kunnen tappen, gratis. 
Als we een km verder zijn komen we op het punt (Ayegui) waar de route zich splitst en lopen wij de berg op en Andreas neemt de normale route. Het eerste stuk is klimmen maar door de bossen en smalle paadjes. Als we het bos uitlopen en nog iets klimmen wordt het heel warm. Er is geen dorp of huis te bekennen. Eindelijk na 12 km een piepklein dorpje. Lopen we tegen een kleine bar aan met gezellig terras. Daar koffie drinken, eten, rusten en weer verder. Het pad is smal en stijl naar beneden. Goed oppassen en voorzichtig vooruit. Prachtig. Bij het dorp Urbiola komen de route weer bij elkaar. Bij de laatste 6 km (Las Cruces) staat er een caravan met eten en drinken in de bergen waar elke pelgrim even een kleine pauze maakt. Daar komen we een pelgrim tegen met paard. Ook mooi om te zien. Vele mensen daar gesproken en gezellig genieten van de mooie natuur en rust. 
De laatste 6 km flink doorstappen en we komen aan in Los Arcos. Het is ondertussen laat geworden en we treffen daar Andreas die voor ons een refuge heeft geregeld. Snel daar inschrijven, douchen, en terug het centrum in. Een pracht van een kerk ( Iglesia de Santa Maria) bezichtigen en het oude dorpje even bekijken. Lekker Paella gegeten met een wijn uit deze streek en om half tien terug naar de refuge. Waar we op een kamer liggen voor 30 personen. Maar half vol is. Alles netjes en schoon en voor weinig een bed met warme douche. 
 
Dinsdag 17 mei. Heel vroeg wakker worden door gerommel en inpakken van rugzakken. Mensen die heel vroeg al op pad gaan. De nacht was lawaaierig maar wel goed geslapen. Om 7:00 uur het gezamenlijke ontbijt in de grote keuken en met de zon op, weer op pad. Het wordt al goed warm om 9:00 uur. Met Martien lopen we vanaf Obanos via Puente la Reina, Maneru, Cirauqui, Lorca, Villatuerta naar Lizarra/Estella. Ook komen we Andeas tegen en met z'n 4 tjes lopen we vandaag weer een prachtige etappe. Over de paden van de Romeinen met dikke keien en bruggetjes. Overal bloemen, alle kleuren, grote velden met klaprozen. Af en toe door de bossen. Prachtige natuur. De dorpen zijn ook geweldig. Echt Spaanse dorpjes met smalle straatjes en oude huizen. Er zijn mensen bezig met al hun dagelijkse dingen. Overal is bezigheid onderweg.  Het is vandaag goed warm dus we doen vandaag maar 25 km. Als we aankomen in Lizarre/Estella gaat Andreas naar zijn pension en wij nemen de 3e refuge die we tegen komen. Daar alles achter laten en het stadje verkennen. Een korte broek kopen voor mij want ik heb de ander per abuis naar huis gestuurd i.p.v. de lange loopbroek. Het stadje bezichtigd en op een terras onze schoenen goed invetten met nieuwe schoensmeer zodat die niet uitdrogen. Ze moeten ons nog bijna 700 km verder brengen. 😀 Daar treffen we Andreas ook en gaan daar met z'n allen het pelgrimsmenu veroveren. Want we hebben zoals altijd een bere honger. 
Nog even kletsen en om 21:00 terug naar de refuge waar we voor 6 euro kunnen overnachten. Hier in Spanje is alles veel goedkoper dan in Frankrijk. Eten, slapen, het hele leven. Op tijd naar bed na een dag van 25 km. Zien wat de dag ons morgen brengt. 
 
Maandag 16 mei. Vanmorgen laat vertrokken vanuit Pamplona. Eerst nog wat spullen terug sturen naar huis die we nu niet meer nodig hebben. Goed eten en de drukte weer uit. Vanaf Pamplona lopen we via Cizur Menor, Navarra, Uterga, Muruzabal naar Obanos.
Goed weer en langzaam klimmen we weer. Hobbel en kiezel paden met een geweldig uitzicht. ( Terug kijkend op Pamplona en de Pyreneeën. ) De dorpjes en de mensen en het hele dagelijkse leven is totaal anders dan in Frankrijk. 
Op het hoogste punt bij Navarra, nemen we een pauze in de zon, wat foto's maken, genieten en weer stijl over een grof kei/kiezel pad weer afdalen. Als we na 22 km aankomen in een klein dorp, Obanos, komen we Martien tegen. Hij slaapt daar in een refuge en zegt dat er nog plaats is in de herberg. Naar binnen, voorstellen, stempel, bed zoeken, douchen, wassen en terug naar buiten. Het is prachtig weer en aan de overkant van de refuge zit Martien, het andere Duitse stel, een Fransman en een groep Canadezen. Gezellig bij elkaar, mooie verhalen vertellen. 
Na een uur krijgt iedereen honger en lopen we naar een restaurant om de hoek waar we voor een tientje een 3 gangenmenu 😜 kunnen krijgen. (Pelgrimsmenu) Hier zitten we nog even na met ons allen na een gezellige avond en lopen om 21:50 uur met ons allen terug naar de refuge. Daar slapen we met wel 25 mensen in de zaal. Dus, dat wordt weer een orkest vannacht. Moe valt iedereen in slaap..
 
Zondag 15 mei. Na uitslapen de stad bezichtigen. Prachtig mooie kathedraal waar een mis bezig is. Een groot koor staat voorin te zingen. Er lopen allemaal mensen in en uit tijdens de viering. 
Dan de straten door van Pamplona. De straat waar jaarlijks de stieren losgelaten worden, de arena bezichtigen. De muren van de oude vestigingsstad. Het paleis. Het krioelt van de mensen op straat. Grote optochten met muziek door de straten. Alle winkeltjes open, tapasrestaurantjes. In de middag lekker op het grote plein zitten, genieten van de zon. Samen met Martien uit Berlijn, op een bankje met wat eten en genieten van alles om ons heen. Wat een massa mensen. 
Af en toe komt er een zwerver voorbij bedelen. Links en rechts zitten mensen in het gras die de voeten kapot hebben. En laten genezen in de zon.
Als de zon minder wordt lopen we het gezellige oude centrum weer in en drinken daar nog even wat. Eten her en der tapas en terug naar het pension. Na een heerlijke rustdag, naar bed. Zien wat de dag ons morgen brengt. .
 
Zaterdag 14 mei. Om half 7 vertrekken. Vanaf Zubiri via Navarra, Irotz, Arleta, Villava, Burlada, naar Pamplona. Het wordt mooi weer en we hebben een mooie route door de bergen. Af en toe gevaarlijk, stijl naar beneden en glad. Overal kom je weer pelgrims tegen. Er zijn ook veel mensen die de voeten kapot hebben en schuiven stapje voor stapje vooruit. Veel mensen die de eerste dagen misschien toch te veel hebben gedaan.
Overal in de dorpjes kun je lekkere tapas kopen, en een kleine pauze houden. Koffie, soep, alles is er te koop, wat in Frankrijk nog wel eens zoeken was.
 Als we na 23 km vandaag aankomen in Pamplona zijn we de grote Kathedraal boven op een berg liggen. We lopen om de grote stadsmuur en lopen zo het centrum in. Een grote mensenmassa bij elkaar met veel kabaal, muziek, lachende, pratende mensen. Echt Spaans temperament. Er is feest in de straten.  Het oude stadscentrum is mooi. Er is een triatlon bezig en iedereen is druk in de weer. Op een groot plein komen elke zaterdag de jongeren bij elkaar en maken muziek met hun allen. Daar spreken we Martien uit Berlijn weer en Bjørn uit Oostenrijk. Lekker tapas gegeten en de stad bekijken. Morgen de Kathedraal bezichtigen en een stempel schoren. We maken er morgen een rustdag van. 
Onze slaapplek is midden in het oude centrum, in een heel oud pand waar we tegen 22:00 uur naar toe wandelen en gaan slapen. Morgen Pamplona verder verkennen...Een rustdag morgen. ..
 
Vrijdag 13 mei.  Worden gewekt door een wekker die in elk vertrek afgaat.  Langzaam wordt iedereen wakker om 6:00 uur met geroezemoes. Als bijna de kelder leeg is en uit bed zijn, staan we op. 6:30 uur. Douchen, inpakken en op zoek naar koffie. 
Op het binnenplein nog even een broodje eten waar we de mannen uit Nederland spreken die daar hospatileren. Ze wisselen vandaag van wach, de 1 komt aan en de ander gaat weer terug naar huis. Allemaal vrijwilligerswerk van hun. 
Dan naar het volgende dorp wandelen. Daar proviand kopen voor de dag en verder wandelen. Het is regenachtig en we sjokken over modderige, gladde, hobbelige, gladde, steile stenen paadjes. 
De kilometers duren lang vandaag. Maar eindelijk, 3 km voor het dorpje staat er een oud busje met eten te koop. Even een pauze waar we een vader, moeder, dochter een vriend uit Argentinië treffen. Zij zingen met z'n allen een Pelgrimslied. Vrolijk en spontaan. Misschien leren leren we het nog? 😉
Als we aankomen in Zubiri krijgen we een aanbod van een vrouw met een pension voor weinig. Er naar toe, rugzak eindelijk weg, douchen, wassen en het dorp in voor een goede maaltijd.
Daar treffen we Andreas weer uit Duitsland, een man uit Zwitserland, een stel uit India een gezellige avond gehad en goed gegeten.  Om een uur of 10 naar bed, klaar voor het nieuwe avontuur voor morgen. Na een dag van 22 km. 
 
Donderdag 12 mei. Opstaan om 6:15 uur voor de grote tocht van vandaag. Waarschijnlijk 28 km. We lopen het dorp in en treffen Martien daar ook die met ons mee loopt. Het is nog vroeg, mistig en er zijn al veel mensen op weg naar boven. In dit dorp komen duizenden pelgrims uit de hele wereld om de tocht te beginnen naar Santiago. Amerikanen, Canadezen, Japanners, Koreanen, Australiërs. De eerste dag voor hun is al een goede klim. Waar veel mensen al last krijgen van de voeten en de benen. We gaan vandaag de grens passeren van Frankrijk, Spanje. Via Uhart, Saint Michel, Arneguy lopen we naar Roncesvalles in Spanje.
De zon breekt door en het uitzicht is prachtig. Gelijk het begin al is flink klimmen. Voetje voor voetje sjokken we naar boven. Bij 8 km zitten we op 700 meter hoog. Daar is de laatste plek om nog eten te kunnen kopen, onderweg komen we niets meer tegen. Alleen om water bij te vullen. Overal een prachtig uitzicht. Paarden die daar lopen en schapen. Nog hoger wordt het landschap kaal. Er groeien geen bomen meer. En als we op 1100 meter hoog zitten komen we tot onze verbazing nog een man met een bus voorbij, die warme koffie verkoopt, gekookte eieren, bananen, energierepen en frisdrank. Daar even een kleine pauze. Het is al koud boven en we hebben onze dikke winterjas aan. Af en toe lopen we door een mist die blijft hangen en regen. Onderweg veel mensen met problemen van de voeten of de knieën. Ook fietsers klimmen langzaam de berg op en af. Fietsen gaat niet meer en moeten ook lopen. Als we de landgrens passeren zitten we bijna 1300 meter hoog. Hier kan nog voor de laatste keer water bij getapt worden en dan pas weer onder in het dorp. Vanaf dat punt moeten we nog iets klimmen en zo komen we op 1400 meter. Weer naar beneden lopen over paadjes heel steil. Weer door de bossen en het wordt weer wat warmer. Af en toe een pauze en als we aankomen lopen we tegen een groot klooster aan waar 300 pelgrims kunnen slapen per dag. Het is hier een mierennest. Zo druk. Inschrijven, stempel, 8,00 voor de overnachting en 10,00 voor het pelgrimsmenu. Hiervoor krijgen we een bon die we s'avonds inleveren in de eetzaal. En een bon met het bed nummer erop. In de kelder van het grote klooster slapen we met wel 20 mensen in het vertrek. Er liggen al heel veel mensen in bed om 16:00 uur met voetproblemen en spieren. 
Op het grote binnenplein van de kerk/klooster genieten we nog even. Dan lopen we het dorp in en treffen daar een Nederlands echtpaar die we in Enschede ook getroffen hebben. Toevallig dat we ze daar terug zien. Zij lopen vanaf Spanje. Dus hun tocht moet nog beginnen. Ook treffen we Martien weer en gaan allen wat eten. Om 22:00 uur moeten we binnen zijn in het klooster want de poort gaat op slot. Daar aangekomen, (Nu wel op tijd.) en naar bed, met 20 snurkende mensen om je heen. Goed slapen na een klim,daal dag van 26 km. 
 
Woensdag 11 mei. Na een goede nachtrust in de tent naast de koeien, de tent inpakken en aan het picknicktafeltje zitten waar we gisteravond geëindigd zijn. Een stokbrood van het bakkertje, iets kaas zit nog in de rugzak, blikje vis, kopje koffie en tijdens de regen de spullen in pakken in de bakkerij. Pas om 9:00 uur weer op pad en het weer wordt beter. Klimmen al een beetje. En weer door mooie dorpjes. Deze dag wordt een korte route. We lopen vanaf Ostabat, via Larceveau-Arros-Cibits, Gamarthe, Lacarre, Bussunarits, naar Saint-Jean-Le-Vieux waar we een kleine pauze maken en even bij het kerkje kijken. Dan als eindpunt vandaag naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Dat is het laatste dorpje voor de Pyreneeën. (De grote oversteek naar een nieuw land. 😃) 
Als we aankomen lopen we door een grote poort het centrum in. Daar lopen we tegen het pelgrimsbureau aan waar we een nieuw paspoort kunnen kopen. Een Nederlandse man staat ons te woord en geeft ons verder uitleg. Ook vraagt hij of we al een slaapplek hebben. Die heeft hij ook voor ons. De buurvrouw van het bureau. Met hem er naar toe en de rugzak daar achter laten, betalen en het dorp bekijken. Gezellig op een terrasje zitten, lekker eten en daar treffen we Gerrit en Martien. Ook hun lopen de Camino, de 1 gaat de Noordelijke route lopen, de ander neemt de route Française, zuidelijk, die we ook kiezen. Met ons 4 tjes even door het dorp wandelen en mooi aan het riviertje zitten, grote verhalen vertellen. 😉 Als de zon weg is gaan we terug naar het terras en daar treffen we ook Peter en komt er ook bij. 
Om half 10 nemen we allemaal afscheid van elkaar omdat we voor tien uur binnen moeten zijn. Want dan doet de vrouw des huizes de deur op slot. Om kwart voor tien wandelen we niets vermoedend naar binnen en komt ons een hele boze madam verwelkomen. We zijn volgens haar te laat binnen. 
Met handen en voeten elkaar wat willen vertellen, maar lukt niet meer. Ze is zo boos. (En wij begrijpen er niets van.) (Maar wel dat we eruit werden gezet om tien uur s'avonds.)
Het geld krijgen we terug, en daar staan we dan! Op straat!!! Bijna klaar voor de grote tocht voor morgen, dan moeten we de Pyreneeën over. 😁
Dan maar Peter bellen, ??? ( Hij slaapt vaak in hotels en vertelde vanavond dat hij een kamer heeft met 4 bedden.) Misschien ??? gaat dat nog lukken anders ons tentje maar weer. 
En jawel, hij wordt wakker van ons belletje, doet de deur open, 2 bedden staan klaar, een warme douche en een heerlijk gratis overnachting. Na een dagje van 23 km. Op naar de grote klim voor morgen. En een nieuw land, en nieuwe mensen, en nieuwe cultuur, en nieuwe muziek. 
 

Dinsdag 10 mei. Na afscheid van Pascal, de eigenaar van de refuge, lopen we weg en komen gelijk Andreas uit Duitsland al tegen. Hij loopt vandaag iets verder dan ons en gaat ons voor. Het is warm en als we na 15 km aankomen in het dorp Saint-Palais zoeken we een terras, wat drinken waar we een gezellig praatje maken met een 99 jarige man uit Frankrijk. Hij kan goed Engels omdat hij vroeger met zijn vrouw in Australië heeft gewoond. Ook komen we Andreas weer tegen die er gezellig bij komt zitten. Dan nog wat inkopen doen voor de volgende kilometers en verder. Het word nu een beste klim. We nemen de route wat korter door de variant route te kiezen. Deze is 2 km korter maar langs een drukke weg. Maar gigantisch klimmen.  Na een uur lopen we weer over paadjes en door bossen. Hier lopen al meerdere mensen, van een andere route. Ook weer een beste klim, een pad met dikke stenen en als we boven op de berg zijn, even een kleine pauze bij een kappel. Als we met de laatste kilometers bezig zijn lopen we langs een heel klein oud kerkje van 1000 jaar oud. We denken dat het een schuur is maar een vrouw roept ons naar binnen. Helemaal in de natuur alleen, staat het prachtig piepkleine kerkje, mooi beschildert dat vroeger gebouwd is voor de pelgrims. Op dit punt komen 4 routes bij elkaar en is er in die tijd een kerkje neer gezet. Daar komen we Peter tegen die er ook voorbij loopt. Niet wetend dat het een kerkje is. Een stempel in ons paspoort en verder met z'n 3 tjes. Als we aankomen in Ostabat gaan we op een klein terras bij de bakker even wat drinken. We zitten er nog geen 10 minuten en er komen meerdere pelgrims. Het wordt al drukker op het pad. Van alle kanten komen ze aanlopen. Met een grote groep zitten we dan in een tijd van 10 minuten aan een grote tafel buiten in de zon. Tegen 21:00 uur lopen we pas naar de refugio waar ze het eten al op hebben. Vol, geen plaats meer in de herberg. Terug naar de bakker waar we onze tent in de tuin mogen zetten. Hier krijgen we nog wat eten en nog even nazitten voor de tent. Af en toe komt er een oud mannetje langs wandelen in te kijken hoe het met z'n koeien gaat. Die staan naast ons in de wei te grazen. Een ouwe vrouw spreekt nog even met ons en wandeld langzaam terug naar haar huisje wij gaan naar bed, de dag is al weer voorbij. 24 km. Zuidelijker.

 

Maandag 9 mei. De koffie is al klaar als we opstaan. Dat heeft de Duitse pelgrim al gedaan voor ons. Marcel nog even naar de winkel voor een paar eieren en vers brood voor onderweg en een goed ontbijt toen hij terug kwam. Nog even door het dorp lanterfanten en weer het pad oppakken. Vanaf Orthez via Lanneplaa, L'Hopital-d'Orion, Orion, Andrein, Sauveterre-de-Bearn naar Osserain-Rivareyte. 
Het regent iets maar het is warm. Na 10 km wordt het pad zwaarder. Klimmen over kleine paadjes. Echt stijl omhoog met onze neus op de schoenen en oppassen dat we niet achterover tuimelen met de rugzak😖. En dan weer stijl naar beneden met een noodgang. 😂. De Pyreneeën zijn nog steeds ver weg voor ons en lijken nog steeds niet dichter bij te komen. 
Na de middag komt de zon tevoorschijn en de zweetdruppels parrelen van ons gezicht en de rug kletsnat van het zweet.
Het landschap is net als gisteren, net de Alpen met de grazende koeien met grote bellen om en de boeren druk in de weer met hun land. 
Onderweg komen we ook door een klein dorp waar we een kleine pauze maken en bij het kerkje nog even een stempel in ons paspoort krijgen. Daar komen we ook de Duitse jongen weer tegen die we later weer voorbij zijn gewandeld tijdens zijn pauze. 
Als we aankomen in het dorp waar we een refuge hebben gevonden, worden we verwelkomt door een oude man die nog alleen in zijn familiehuis woont. Grote tuin met een grote schuur en een mooi huis. Hij haalt ons wat drinken en we kunnen in de tuin zitten, in de zon. Dan wijst hij ons de weg door het huis en maakt eten voor ons. Om 19:00 uur kunnen we aan tafel. Samen met hem eten we een heerlijk eigengemaakte soep, pasta, kip, kaasplank, en eigengemaakte appelmoes met speculaas. Een apperatief uit Spanje en een Spaanse wijn erbij. Met dat volle overheerlijke gevoel, nog even douchen en na een dag van 25 km, heerlijk slapen. Op naar de dag van morgen. 
 
Zondag 8 mei. Uitslapen vanmorgen na een dag van gisteren. Half 8 opstaan en een uitgebreid ontbijt. Eieren bakken met nog brood van eergisteren, vele kopjes koffie drinken, chocoladetoetje na en weer op pad. In de refuge waar we liggen is weer van alles, pannen, potten, koffie, wasmachine. 
Als we vertrekken vanuit Hagetmau lopen we door het centrum weer de bossen in. Het landschap veranderd en het lijkt wel of we in de Alpen lopen. Prachtig. Heeeeel in de verte zien we de Pyreneeën, als we  lopen via Labastide-Chalosse, Argelos, Beyries, naar Sault de Navailles. Op de toppen zie je sneeuw. Ze komen niets dichter bij. Gigantisch, zo groot, hoog en ver weg. 
Onderweg zien we een dode slang langs de weg liggen. Wel meer dan een meter lang. Koeien grazen met grote bellen om hun nek en de zon doet zijn uiterste best. 
Af en toe een pauze in het groene gras, stokbrood, kaas en fruit eten en weer verder. Het is weer flink klimmen met af en toe op de tanden bijten, zo stijl omhoog. Pfffff.
Als we denken bijna aan te komen loopt de weg nog ellenlang door naar het centrum. Langs huisjes en boerderijen waar vele boeren druk in de weer zijn met hun land bewerken. Eindelijk in het stadje/dorp moeten we nog flink dalen om op het plein te komen waar we de sleutel van de refuge kunnen halen. Bij een donker saai hotel haal ik de code van de refuge en we gaan er naar toe. Een prachtig oud gebouw/klooster of iets wat er op lijkt, met een torenkamertje en een eeuwenoude ronde trap door het torentje om naar de kamers te komen. Grote keuken/huiskamer waar we onze maaltijd kunnen bereiden. Er is al een pelgrim, een jongen uit Duitsland, die me een beetje verteld wat de huisregels zijn. Want de oude man van de refuge kan alleen maar Frans. Na de inschrijving en betaling van een paar cent, verlaten we de refuge en lopen terug naar het plein waar we nog wat drinken. Inkopen doen voor het avondeten en nog even nagenieten van de zon. 
Terug naar onze slaapplek en daar nog even op de binnenplaats zitten. Daar komt ook even de andere jongen die er slaapt, bij ons zitten. Nog even kletsen met elkaar, de was doen, eten maken, douchen en naar bed na een dag van 30 km. 
Zien wat de dag ons morgen weer brengt. .???
 
Zaterdag 7 mei. Om 6:15 uur opstaan, ontbijt en weer op pad want het wordt een lange tocht vandaag. Waarschijnlijk 38 km zuidelijker. Als we de stad verlaten lopen we nog even langs de grote weg en worden al gauw weer de landweggetjes en bospaadjes opgestuurd. Het is goed wandelweer. Via Benquet, Bas-Mauco, Sant-Sever, Audignon, Horsarrieu, naar Hagetmau. 
Korte broek aan maar af en toe iets bewolking. Als we een kilometer of 8 gelopen hebben komen we op een lange zandweg die ons door een saai groot dood bos loodst. Het lijkt net een griezelbos. Dor droog en de bomen die er staan zijn allemaal dood en stuk gewaaid. Net of er 30 jaar geleden een gigantische storm overheen is geweest. Eindelijk na 5 km lopen we weer een groen bos in. Daar een pauze doen en wat eten. Als we daar zitten komt Peter ons weer tegen. Hij heeft nog een sandwich die we samen opeten. Vandaar uit nog 6 km als we aankomen in Saint Sever. Het pad er naar toe is door weilanden met een halve meter hoog gras. Een pad langs de rivier en klimmend naar het oude stadscentrum. Daar gaan we wat eten en drinken. We komen Peter er weer tegen die op het terras zit te eten. Met een entrecote, zo groot. Hij nodigd ons uit om zijn bord verder leeg te eten wat nog helemaal vol lag. Het lijkt wel een maaltijd voor 4 personen. Bij hem aan het tafeltje gezellig wat gedronken en na een uur weer verder lopen. Nu hebben we er 20 gedaan maar moeten er ook nog 18 bijlopen als het goed gaat. Het wordt heel warm en lopen met Peter mee verder. Na 7 km haakt hij af want hij heeft een hotel geboekt. Wij gaan verder. Vandaar uit nog 11 km. Het is drukkend benauwd weer en er is onweer voorspeld maar er komt niets van. Het lopen gaat niet meer zo snel als vanmorgen en als we denken er bijna te zijn moeten we er nog 3 km bij op knallen. Nog even op de tanden bijten, en jippie we komen aan in Hagetmau.  Daar halen we de sleutel van de refuge bij het zwembad in het dorp en op naar de refuge waar ook dit keer geen pelgrim te zien is. Tassen daar achterlaten, terug naar het centrum om wat te eten en toen snel terug naar de refuge waar we nog iets hebben gedronken, douchen en doodmoe naar bed, slapen want het was een pittige dag na 40 km vandaag. Op naar de dag van morgen.
 
Vrijdag 6 mei. Om 6:30 uur opstaan, ontbijt samen met het echtpaar die de refuge verzorgen voor 2 weken en om 7:30 uur weer op pad. Het is nog iets bewolkt maar de temperatuur is goed. Vandaag een tocht van waarschijnlijk 28 km. We lopen weg uit Roquefort, via Pouydesseaux, Bostens, Gailleres, Bougue, Mazerolles, naar Mont de Marsan. We komen al snel in de bossen en heidevelden. Mooie vlakke route. Door kleine dorpjes. Als we na 9 km aankomen in Gailleres, komen we aan bij een heel oud kerkje. Daar zijn 2 oude vrouwtjes bezig met de bloemen in het kerkje te vernieuwen. Ook is er in een klein gezellig vertrekken aan de kerk een soort keukentje voor geïnteresseerde mensen een rustplekje en een kop koffie of thee te krijgen. In de tuin van het kerkje kun je op een picknick plek ook even zitten en in een oud bijgebouw kun je naar de toilet. Daar krijgen we ook een stempel in ons paspoort en een vriendelijk "Bon Camino", van de dames. Weer verder naar het volgende dorpje. Mooie route langs weggetjes met gigantische dikke eiken. Bomen en al iets meer andere planten, bomen en bloemen als bij ons. In het dorpje Bougue nemen we een pauze op een klein terrasje met klein winkeltje. Daar wel een dik uur gezeten, genieten, vertellen, lachen, luisteren, kijken, iets drinken, en weer ons pad vervolgen. We moeten een lang fietspad volgen. (Waarschijnlijk was dit ook vroeger ook een spoorweg) Het pad duurt wel 8 km lang. Kaarsrecht. Maar mooi door de bossen en de natuur. Als we denken dat we aangekomen zijn in de stad Mont de Marsan en zo bij de refuge te zijn, blijkt het pad nog eens 4 km door te gaan. Eindelijk na 10 kilometer voor ons gevoel, komen we het centrum inlopen en lopen de vrouw die de refuge beheerd tegen het lijf bij de stoplichten, 20 meter van onze slaapplek. Zij wijst ons de weg naar de winkel waar we de sleutel kunnen halen van de refuge en wacht op ons om ons de weg te wijzen in de refuge. En een stempel krijgen we van haar. Als ze alles gedaan heeft gaat ze weg en we hebben de hele refuge voor ons alleen. Een prachtig oud huis, vroeger een badhuis met een eigen grote binnentuin, keuken, slaapkamers, douches, wc, wasmachine met droger. En dat voor een prikkie. Donativa, is het vaak bij de refuge's, (Een pot voor vrije gift.)  Wat een mooi systeem dat dit is. Elke pelgrim laat wat achter, waarvan het gebouw en verbruik betaald kan worden. Etenswaren laat ieder staan voor de volgende pelgrim. Waar ook weer volop gebruik van gemaakt wordt. De 1 geeft de andere weer wat en iedereen kan weer verder. Geweldig. 
Even naar de winkel op de hoek, eten inslaan, ook voor morgen, en heerlijk in de tuin zitten genieten. Radio even aan met muziek op de achtergrond, (wat we niet meer gewend zijn) en nog lekker nagenieten van de dag. Eten koken, nog even in de tuin nakletsen en naar bed na een dag van 31 km. Op naar morgen, zien wat ons de dag van morgen weer brengt.
 
 
Donderdag 5 mei. Hemelvaartsdag. Vroeg opstaan, niet om de dauw maar het was vannacht koud in de tent. De zon is er weer en wij ons brood, blikje vis, kaas en water opsmikkelen als ontbijt. Korte broek aan en weer op pad. Na 7 km komen we in een piepklein dorpje aan waar een gezellig café al open is op de vroege morgen. Een oeroud café met een oude lieve mevrouw die het café nog in beheer heeft. Het café dateert uit de jaren 1160 verteld ze. Prachtig oude boerderij stijl met mooie blauwe regen langs de buitenkant en geraniums. Een klein winkeltje erbij en als we naar de wc gaan moeten we door de grote voorkamer. Ook een terras aan de voorkant van het mooie oude gebouw uit de jaren van toen. Kleintje koffie drinken en weer verder. Na een kilometer komen we weer op de oude spoorlijn en lopen weer tussen bossen en heidevelden door. Het wordt warmer en warmer. De route is vandaag vlak en maar 21 km. Geluk dat we gisteren alle extra km's gepakt hebben voor vandaag. Bij 17 km komen we bij een oud treinstation van vroeger wat helemaal verwilderd in het bos ligt. Hier is een waterpunt waar we bij kunnen vullen, zoals in ons gidsje is vermeld. Maar helemaal niets. Geen mens te bekennen. In de schaduw een kleine pauze met nog een half liter water voor ons 2, de laatste 4 km lopen. Om 14:30 uur komen we aan in Roquefort. Bij een klein café moeten we de sleutel halen voor de refuge. Maar dat café heeft een heeeeeel mooi terras. Dus? Eerst een biertje, ijs en ijskoud. Dan met de sleutel 300 meter verderop naar de slaapplaats voor vannacht. Als we daar aankomen staat er een echtpaar klaar voor ons, voor het eten, de was doen, het ontbijt, de weg wijzen naar de bedden en de douche en krijgen ook nog eens een stempel van hun. Hospitaleren doen hun daar voor 2 weken, die pelgrims opvangen en verzorgen. Ook weer hele lieve mensen. 
Na het douchen, wassen, praatje met hun lopen we het dorp in. Lekker op het terras zitten en genieten van de rust en zon. Na een uur hadden we het wel gezien op het terras en lekker dwalen door het dorp. Daar staat een bankje in de zon tegenover de pizzaboer. Nogmaals genieten met een biertje van de pizzeria en daar ook lekker Italiaans gegeten in Frankrijk. 😉
Terug naar de refuge, de was opvouwen die de hospatileerders al klaar gelegd hebben voor ons. (Schoon en droog) en lekker naar bed. Op naar de dag van morgen. Zien wat de dag voor morgen ons weer brengt. 
 
Woensdag 4 mei. Om 8:00 uur ontbijt nadat Lieke en Piet weg zijn. Zij gaan vandaag voor 38 km omdat er onderweg geen refuge is of ander klein dorp met een slaapplek. Dat is teveel voor ons dus we laten het maar op z'n beloop. We zien wel.
Het is stralend mooi weer dus gelijk de korte broek aan en op pad. De route gaat langs/over een oude spoorweg. Wel 27 km lang. Vlak maar wel door de bossen en mooi. Na de nodige pauze's en 18 km verder komen we aan in het laatste dorp voor morgenavond waar we nog wat inkopen kunnen doen en wat eten. Om daar al te blijven is voor ons ook te kort vandaag dus op een gezellig frans terrasje eten we ons helemaal vol want we moeten nog wat kilometers afleggen vandaag en morgen, voordat er weer wat te eten is. Als we lekker in de zon zitten tegenover een hotel komt Peter aanlopen. Hij overnacht in dat hotel in Captieux, omdat de tocht te lang is voor vandaag en heeft geen tent. Even wat drinken met hem en wij nemen weer afscheid van elkaar. Nog even bij de bakker langs en de supermarkt voor ons avondeten, want dat wordt vandaag een slaapplek zoeken in het bos. Met nieuwe energie beginnen we aan onze 2 de tocht vandaag. Vandaar lopen we  via Bourroit-Bergonce naar een klein gehucht waar we een plekje zoeken in het bos. Misschien 10 km verder de tent opzetten en overnachten. Maar het lopen gaat super en we knallen er nog even 16 km bij op. 
Het is warm en ons water raakt op. Dus bij een boer aankloppen, water gekregen en een km verder de tent in het bos opzetten. Nog even van de zon genieten, wat eten, naar alle gekke geluiden luisteren van de dieren en de vogels. En anders niets geen lawaai, kabaal, alleen maar de natuur geluiden. We zitten als 2 zwervers in het bos, iets in de zon en als we wat zeggen tegen elkaar gaan we bijna fluisterend iets vertellen om de dieren niet te laten schrikken, zo mooi. Een blikje bier opdrinken die nog in de rugzak zit en slapen.
Om 21:30 uur liggen we in ons tentje midden in de natuur, wildkamperen. Ha, wie doet je wat? 🤗 Na een dag van 34 km. ☀️
 
Dinsdag 3 mei. Ik heb heerlijk geslapen in onze nieuwe tent. Wordt om 8:00 uur pas wakker. Maar Marcel heeft een houten rug. Het slaapmatje is lek en hij wordt elk half uur wakker. Pas vanmorgen vroeg, valt hij in slaap. Uit ons tentje kruipen,,, bewolkt, gras nat en somber weer. Gatverrr,😖 De tent nat inpakken, nog even douchen, tanden poetsen en zonder koffie en ontbijt op pad. Hopend dat we zo door een dorpje lopen waar we een kop koffie en een broodje kunnen schoren. Eindelijk na 10 km een dorp met een winkeltje. Brood kopen, tomaat, kaas en een blikje cola om toch de nodige cafeïne te nuttigen voor vandaag. Een uur genieten van al het lekkers en ondertussen komt de zon tevoorschijn. Vanaf La Reole lopen we via Pondaurat, Auros naar Bazas. We wandelen verder, en ook weer vandaag, af en toe het spoor bijster en klimmen en dalen. Het wordt warmer en warmer. Als we uiteindelijk aankomen in Bazas lopen we naar de kathedraal en daar zit ook de toerist informatie waar we de sleutel kunnen halen van onze refuge. Die zit 300 meter verder om de hoek. Ook treffen we Peter nog even met het Nederlandse echtpaar van eergisteren. Wij verder lopen en als we aankomen bij de refuge nemen we gelijk een douche, kleren wassen, eten koken en in de zon. De refuge is een heel groot huis van de kathedraal en heeft een prachtige tuin. Als we daar zitten komen Piet en Lieke aangewandeld. Zij waren al bij de refuge maar hadden wat inkopen gedaan. Nog even met hun in de zon gezeten, wat eten, kletsen en weer nieuwe energie opbouwen voor morgen. Want hoe we morgen lopen ??? weten we pas morgenavond. Onduidelijk voor elke pelgrim dit stuk van de tocht. Het wordt waarschijnlijk morgen een heel lang saai stuk maar we zullen zien. Na een dag van 33 km vandaag. 
 
Maandag 2 mei. Na een nacht met geweldig gesnurk van een wandelaarster uit Nederland, vroeg opstaan. Ontbijten met Peter, 2 ontzettend arrogante Franse fietsers (ook onderweg naar Compostella) en het Nederlanders echtpaar (die ons alles, maar dan ook echt alles kunnen vertellen wat wel goed is en wat we verkeerd doen. (Wel handig 😉, hun zijn net 1 dag op weg tot St. Jean-Pied-Port. 
Maar wel een heerlijk ontbijt gehad en om 8:00 uur zijn we weer aan het lopen in de zon. Peter loopt de eerst km's met ons mee want hij heeft ergens anders een hotel geboekt. Wij vandaag een korte route van ongeveer 20 km. Vanaf Saint-Ferme lopen we via Coutures, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Bigot, Saint-Seve naar La Reole. Onderweg weer in het lange gras liggen genieten, picknicken en genieten. Kleine paadjes en weggetjes. 
We komen aan in La Reole en een kijkje nemen in de kathedraal. Gigantisch en mooi. 
In het stadje mooie oude gebouwen aan de rivier. Door de stad wandelen, wat eten op een terras en naar de supermarkt voor ons proviand voor morgen. Daar bellen naar een slaapplek, alle refuge's zijn vol. Aan de andere kant van de rivier ligt een camping waar we ons tentje kunnen opzetten. Mooi rustig aan de rand van de stad, aan het water, zetten we voor de eerste keer ons nieuwe tentje op. 
Wel wat klein voor 2 personen en 2 rugzakken maar het past precies. (Met de benen opgetrokken) 😖
Nog even douchen op de camping en om 21:00 uur liggen we al te snurken in onze nieuwe tent. Na 23 km vandaag lanterfanten in de zon, doodmoe. Op naar de dag van morgen want dat wordt weer een pittige dag waarschijnlijk. 
 
Zondag 1 mei. Opstaan met de zon hoog aan de hemel. Snel ontbijten en wegwezen. Vandaag het plan om 25 km verderop te gaan. Vanaf Saint-Foy-la-Grande, Pineuilh, Saint-Quentin-deCaplong, Pellegrue naar Saint-Ferme. We zijn een uur op weg en treffen Peter weer. Hij is verdwaald en heeft al 1,5 uur gelopen. Komt op het zelfde punt als wij waar we de korte broek aan doen. Het wordt warmer nu. 
Vervolgens het pad verder met z'n 3 tjes. Weer lekker in het groene gras af en toe een kleine pauze nemen en na 20 km, (Peter 29 km) komen we in een klein gezellig dorpje waar een rommelmarkt bezig is en op het marktpleintje, terrassen zijn in de overdekte markt, (die je in heel Frankrijk veel ziet) en om het marktje heen ook gezellig etende en drinkende mensen ziet. Wij nemen er een pauze voor een heerlijk koud biertje op 1 mei. Samen met Peter komen we bij een Frans echtpaar aan een tafel te zitten die gelijk zien dat we de Camino lopen. Blijkt dat zij ook vele lange wegen lopen, Rome/Santiago en nog meerdere pelgrimswegen in Europa. Ze hospitaleren ook vaak bij refugio's en zijn op zoek naar nieuwe mensen en refugio's . Wij hoorden een paar weken terug van Rene Heinrichs dat hij wel mensen nodig had, dus we hun het telefoonnummer geven. Hun gelijk bellen en afspreken van hoe en wat. Nog even allerlei leuke ervaringen uitwisselen en afscheid nemen. We moeten nog 7 km naar onze refuge. De zon is nog steeds krachtig en de laatste kilometers gaan supersnel. 
We komen aan, (piepklein dorpje, met 2 straatjes.) inschrijven, stempel, en weer naar buiten in de zon, in de tuin. Genieten met een biertje want het is een klein feestje vandaag. Mijn nichtje Linn Busscher is 16 lentes jong geworden. Haar bellen om te feliciteren en ook even de rest van de familie gesproken. (Altijd weer goed om te horen dat het bij het thuisfront ook goed gaat. ) 
Om 19:30 uur kunnen we aan tafel met nog 4 pelgrims meer. Samen met 7 personen een heerlijk dagmenu gegeten die de man en vrouw van de refuge voor ons bereid hebben. Echt weer smullen, het was een 6 gangen menu. Pffff, wat lekker. Wortelsoep met stokbrood vooraf, Grote pan met kipfilet, bloemkoolschotel uit de oven, verse sla, kaasplank met stokbrood als nagerecht, een chocolademousse, en koffie na. En grote kannen rode wijn tijdens het hele diner. Wat een weelde. 👍🏻
Na het eten nog even buiten zitten, het eten laten zakken, route doornemen, douchen en weer heerlijk slapen na een dag van 28 km genieten.
 

Zaterdag 30 april. Vroeg opstaan met een reuze honger. Een grote pot koffie zetten, ook voor de andere 4 pelgrims en naar de bakker, brood kopen. Terug naar de refuge, lekker ontbijten. De 4 pelgrims nog even gesproken, zij zijn ook op zoek naar nieuwe schoenen maar kunnen ze tot vandaag nog niet vinden.  Het regent en het ziet eruit slof het de hele dag blijft regenen. Het pak aan en lopen maar. Vandaag doen we ongeveer 25 km en zien wel waar we slapen. We lopen vanaf Mussidan via Saint-Medard-deMussidan, Beaupouyet, Saint-Sauveur-Lalande, Saint-Geraud-deCorps, Le Feix naar Saint-Foy-de-Grande. Wat niet de bedoeling was want dit was een tocht van 35 km. Een slaapplek konden we onderweg niet vinden dus moeten tot deze plaats lopen. Vanmorgen pas om 10:00 vertrokken dus het wordt laat. Wel een mooi pad vandaag. Klimmen en dalen en veel door de bossen. Als we om 17:00 uur door Le Feix wandelen, spreekt ons een Engels echtpaar aan. Sue & David Trivett nodigen ons uit voor een warme kop koffie. Deze slaan we niet af, ondanks dat het al 17:00 uur is. Na een uur gezellig in hun warme keukentje zitten kletsen met koffie, wij weer op pad. Nog 8 km en dan zijn we er eindelijk. Het is ondertussen al half 8 geworden. Daar maar een slaapplek zoeken. Snel gevonden, een klein hotelletje. En als we binnenkomen en willen inchecken, zien we Peter weer. De belevenissen vertellen van de laatste dagen en nog even wat gedronken met elkaar. Wij nog snel wat eten, plan maken voor morgen en om 22:00 uur moe maar voldaan naar bed. 35 km was genoeg voor vandaag. 

 

Vrijdag 29 april. Wakker worden met een houten rug, pfffff, douchen en via de achterkant het hotel verlaten zonder ontbijt. De sleutel in de brievenbus en wij op pad naar de bakker. Het is weer stralend mooi weer. We lopen nog geen 50 meter en komen bij een bar/tabac/café. Kopje koffie bestellen op het terras, naar de bakker gelopen voor brood en kaas en daar ons ontbijtje maar snel even. 
Weer op pad met goede moed. En na een uur moet het vest al uit omdat de zon z'n aller beste beentje voort zet. Bij een klein bushalte huisje even stoppen om te wisselen van warme kleding. Daar loopt een Franse boer voorbij en groet ons. Na een paar minuten komt hij terug wandelen en vraagt ons in het Frans, Vanalles. Hij was nieuwsgierig geïnteresseerd naar ons. En ziet aan de schelp op de tas dat we de Camino aan het lopen zijn. Maar wij met ons allerbeste Frans 😉 en hij helemaal geen Engels, Duits en Nederlands, kunnen we elkaar weinig vertellen. Hij maakt het ons wel duidelijk dat zijn vrouw wel wat Engels kan en neemt ons mee naar zijn boerderij waar zijn vrouw ons hartelijk ontvangt. Daar wordt ons koffie aangeboden want het is 10:00 uur, koffietijd. De boer (68 lentes jong)  vraagt via zijn vrouw al zijn vragen. Hij en zijn vrouw genieten ontzettend en ze bieden ons vanalles aan. We krijgen zelfgemaakte rode wijn met stokbrood. Allerlei soorten kaas en als klapper op de vuurpijl, een eigengemaakt apperatief. We worden volop verwend met allerlei lekkernijen. En dat allemaal op het begin van de dag. Na een uur gekletst, gegeten en gedronken te hebben, wij weer op pad want de dag is nog maar net begonnen. Nu nog maar 25 km, en dan zijn we er voor vandaag. 
Mooie paadjes, klimmen en dalen, kleine Franse dorpjes en weer volop genieten van de natuur. 
Als we aankomen in Mussidan, lopen we tegen een rivier aan, bankje in de zon tegenover een winkeltje dat ijskoude biertjes verkoopt. 🤔 Oooooh, wat nu? Hi, jawel, even een welverdiend biertje in de zon. Dan naar de refuge wandelen die dicht bij is. Als we daar aankomen zit er een briefje voor ons op de deur dat we de sleutel kunnen ophalen bij nr. 12. Die zit 10 meter verderop en de mevrouw opende de deur voor ons, inschrijven, stempel, uitleg voor als we weg gaan en neemt weer afscheid. Een gezellig vertrek met keuken, kamer, kachel, warm water, douche, wc en stapelbedden voor 6 mensen. Daar komen nog 4 mensen aan. 2 jongens uit België en een meisje en jongen uit Nederland. Hun hebben vandaag een lange zware dag gehad en gaan rusten en slapen.
We lopen vandaar uit naar de winkel voor eten voor vanavond om zelf te koken. Alles is in de refuge aanwezig, pannen, potten, borden, bestek, glazen. Dus zelf kiezen wat we eten vandaag. Jippie 🤗
Een blik met alleen maar rundvlees, als luxe er een blikje mais bij met daar doorheen een blikje tonijn. En stokbrood en dat wordt smullen. 
Nog even in de zon zitten en als deze weg is, naar binnen om eten te koken. Blik (rund) vlees in de pan, mais mengen met tonijn, stokbrood erbij, wijn, tafel dekken en lekker smullen na een dag van 25 km. Maar pech, het (rund) vlees in blik blijkt wat anders te zijn. We dachten dat het een blik met rundvlees was met jus (soort hachee) en was voor onze begrippen duur. 6,00 euro. Maar op eten mag je niet bezuinigen vertelde mijn moeder altijd, dus dat lekkere blik maar kopen. 
In de pan doen, tafel dekken, tonijn en mais mengen, kaar en eten maar. 
Pffffff, wat stinken toen het op de tafel stond. Het licht was kapot in het keukentje dus we konden niet goed zien hoe het vlees eruit zag. Met de zaklantaarn erbij en kijken wat het was. 😖Het zijn de ingewanden van een koe of varken. Ik zag dikke aderen en blubber drijven in waterig vet. Glibber, glibber, bhhhrrrrrr, wat verschrikkelijk vies. Dus ons avondeten wordt een beetje mais met tonijn en stokbrood. Wat smullen van het kleine beetje dat we hadden maar wel weer voldaan naar bed. Op naar de dag van morgen na 27 km wandelen en genieten. 
 
Donderdag 28 april. Opstaan, pas om 8:30 uur. Gisteravond een gezellige avond gehad met Gerald, de pelgrim uit Nederland. Aan het kleine keukentafeltje in de refuge gisteren na zitten borrelen op onze koning. 
We krijgen een ontbijt en maken nog even de macaroni warm van gister avond. Gerald blijft vandaag in de stad Perigueux wat een prachtig mooi stadje is. Kleine steegjes met kleine winkeltjes en kleine echte Franse terrasjes, bistro stoeltjes en hoge oude gebouwen. (Net zoals in een oude film) 
We nemen afscheid van elkaar en lopen nog even langs het postkantoor om wat terug te sturen naar huis. De rugzak weer iets lichter maken. 
We zijn al snel de stad uit en volgen weer het pad. Deze dag is het pad wat minder mooi maar als we via Coursac aankomen in een klein dorp Saint-Astier dan maakt dat de hele dag weer goed. Een heel oud mooi dorpje met rumoerigheid. 
Onderweg hebben we ons kookgerei ook achter gelaten wat weer een kilo minder was. Tot vandaag hebben we elke dag volop gebruik gemaakt van ons koffiepotje maar het weer is nu beter en warmer en als we vanaf nu nog koffie willen met de pauze, kopen we een bakkie. 
We zien nu verandering in de dorpen en het landschap. De dorpen zijn leefbaarder, meer mensen en winkeltjes en gezelligheid. De bomen en de natuur worden iets anders. Wel is het nog wel elke dag klimmen en dalen. 
Bij aankomst in het dorp een camping zoeken. Mooi aan een riviertje waar we ons tentje kunnen opzetten. Maar we hebben pech, op de camping is niets te beleven. De receptie is dichtgespijkerd en er is geen mens te zien. Een verlaten camping.
Verder het dorp in lopen en even op een bankje zitten in de zon. (Wat nu?) Het boekje erbij en gebeld naar meerder refuge's. Allemaal vol. Jammerrrrrr!!!!
Eindelijk vonden we nog een heel oud hotel. Midden op het plein in het dorp. Voor heel weinig. 😃 De eigenaresse ons de kamer wijzen (aan de voorkant erin, achter er weer uit, klein steegje door en we zijn er) en vertellen waar we naar de toilet kunnen en douchen. Het was een hotel uit de jaren 50. Prachtig. Deze mensen zijn stil blijven staan in de tijd. Een heel oud hotel, niets geen luxe maar wel een warme douche en een lekker (keihard) bed. 
Rugzak daar achtergelaten en het dorp verkennen. Lekker gegeten bij een restaurantje om de hoek en terug naar ons hotel. Daar komt de vrouw des huizes naar ons toe met het verhaal dat het hotel al gesloten is en dat we achterom naar onze kamer moeten. Zij met ons mee, een hele ronde door het dorp om de kerk om aan de achterkant te komen van onze kamer. De sleutel kunnen we daar morgen weer in de brievenbus achterlaten en ook het hotel weer verlaten. Wij nog even de route weer voor morgen maken, bellen voor een slaapplek en naar bed na een tocht van 23 km. Het was super goed wandelweer vandaag. 
 
Woensdag 27 april. Koningsdag. Wij in Zuid-Frankrijk, Perigueux, jullie (bijna) allemaal in Nederland. Vanmorgen bij de refuge afscheid nemen van de Nederlandse jongen, (Gerald) en de 2 Franse mannen. De zon staat hoog aan de hemel en we staan om 8:00 uur al op het juiste pad. Door de bossen en paadjes sjokken we relaxt door de natuur. Vanaf Sorgos lopen we via Antonne-et-Trigonant, Trelissac naar Perigueux. Af en toe komen we de Franse pelgrims tegen en de Nederlander, (Gerald). Geregeld een kleine pauze in de brandende zon, koffie zetten en genieten, op en top. Vandaag gaan we inkopen doen om Marcel z'n schoenen op te halen die hij zaterdag in Limoge besteld heeft. Geregeld een kleine pauze in de brandende zon, koffie zetten en genieten, op en top. Vandaag gaan we inkopen doen om Marcel z'n schoenen op te halen die hij zaterdag in Limoge besteld heeft. We volgen het pad helemaal tot 5 km voor het einddoel van vandaag. Daar dwalen we van de route af om via Trelissac, ((schoenen kopen) naar Periqueux. Bij de sportzaak aaft. ((schoenen kopen) naar Periqueux. Bij de sportzaak aangekomen, eerst in het gras zitten, oude schoenen uit,  voeten schoonmaken met ons laatste drinkwater, nieuwe sokken aan en met frisse voeten de winkel in. 😉 Schoenen passen, en jawel, precies dezelfde schoenen als wat hij had. De zolen van mijn schoenen heb ik er ook onder weg gelopen, dus toch maar even kijken of m'n maat er ook is. En deze zijn er ook. Wij helemaal blij met nieuwe schoenen 👠 weer op pad. En een klein licht gewicht tentje gekocht voor het verdere pad dat nog komen moet. De oude schoenen met de post terug sturen naar Pa, die ze zal bewaren voor me en nog wat andere spullen, dus we zijn weer een paar gram lichter. Verder lopen naar de refuge in Perigueux. Als we daar zijn doen we eerst de was, douchen en toen eten gekookt voor ons zelf. Het is een mooier refuge met allemaal kleine slaapkamers, dus nu even geen slaapzaal maar een eigen kamer. Ook weer goedkoop en netjes. Alles is er aanwezig, van pannen, potten, borden, peper, zout, alleen nog even macaroni kopen. Om de hoek zit een kleine winkel waar we wat kopen en bereiden het eten klaar. Daar komen we ook Gerald weer tegen, die we gisteren en vandaag al eens eerder troffen. Na het eten nog even nazitten en een biertje drinken op onze koning, de route uitzoeken en naar bed na een dag van 27 km. In de zon, koffie zetten en genieten, op en top.
 
Even voor Groep 8 B en Juf Maretie.
Ha jongens en meisjes van groep 8 B, en Maretie. 
Nu pas de antwoorden op jullie vragen. We hadden al die tijd geen goede WiFi verbinding, vandaar zo laat een antwoord van ons. 
Erg leuk van jullie dat jullie ons volgen en vragen hebben. Het is voor ons ook elke dag weer een verrassing wat er de volgende dag gebeurd en waar we slapen en eten. Het blijft elke dag Spannend. 😉 Maar nu even de antwoorden op jullie vragen.
Manon: We hebben nog geen blaren tot nu toe maar dat kan nog komen, maar elke dag schone sokken aan en goede loopschoenen. Ze zijn 27 april gewisseld want de zolen waren versleten maar precies dezelfde schoenen onderweg gekocht en het gaat weer verder. Met frisse, nieuwe zolen. 😉
Sven: De Champions League kan Marcel wel volgen maar houd helemaal niet van voetbal. Marcel kijkt liever naar de motorrace. 🏍
Sepp: Een kater hebben we nog niet gehad. Daar hebben we nog geen tijd voor. Maar de kater komt nog wel. Dat weten we zeker. Als we de eindstreep halen, gaan we er zeker een paar drinken en we weten nog niet hoeveel. 😉🍻😜🍷🤗🍾😱
Pepijn: We hebben al heel veel kerken gezien, we weten niet meer hoeveel. Maar ook heel veel andere mooie dingen en een prachtige natuur.🌻
Luc: Het mooiste wat we gezien hebben is de zon, de mooie stille natuur en na een lange dag wandelen, ons bed. 🌍☀️🌜
Britt, Bent en alle klasgenoten, en juf Maretie, ik hoop dat jullie genieten van ons avontuur. We proberen zoveel mogelijk jullie mee te laten leven met ons avontuurtje. 🤗😘👍🏻💪🏻✋🏻👊🏻☀️
Groet Marcel en Elise
 
Dinsdag 26 april. Opstaan en de man die we gisteren een medicijn hebben gegeven, hadden we aangeboden dat we het ontbijt zelf zouden pakken. Maar hij was vanmorgen helemaal weer de oude, en heel goed geslapen. Hij maakt ons voor de Franse begrippen een geweldig ontbijt. Ontbijt om half 8, afscheid nemen en op pad. Lange tocht vandaag. We pakken vandaag een dubbel parcour. Of 18 km of 36 km. We gaan voor de laatste. 
Op tijd weg met motregen. Wel goed wandelweer. We lopen de eerste 8 km met z'n 2 tjes door het glooiende landschap. In de verte zien we nog een pelgrim lopen. Dichterbij gekomen blijkt dat Peter uit Duitsland dat is. Hi, we treffen elkaar telkens en gezellig weer kletsen. Daar komen we ook Michael tegen, uit Flensburg. Hij was vorig jaar 1 juni 2015 vertrokken van huis (Flensburg) uit naar Rome via zuid Spanje naar Santiago de Compostella naar St. Jean-Pied-de-Port, Vezelay, terug naar Flensburg. Met 365,00 euro op zak en een tent wil hij een jaar pelgrimeren. Pffffffff. (Ik wist niet dat ook die mensen er waren.) Hem uitzwaaien, want hij is op de terugweg, en wij verder. Samen met Peter onze weg vervolgen naar de zon. Vanaf La Coquille langs Saint-Paul-la-Roche, Nantheuil, Triviers, Eyzerac naar Sorges. De laatste kilometers waren op de Napoleon weg. Ellenlang heuvel op, heuvel af, kaarsrecht. De laatste 4 km gaat Peter links en wij rechtsaf. Hij naar een Hotel en wij naar de refuge in het dorp. Waarschijnlijk zien we elkaar binnenkort wel weer onderweg.  
Aangekomen in Sorges, lopen we naar het kerkplein waar ook de refuge is waar we voor weinig weer mee kunnen eten en slapen. Daar zijn nog 3 wandelaars meer, 1 Nederlandse man en 2 Franse mannen. Met 5 personen aan tafel en gezellig kletsen met de mensen die er hospitaleren. Weer even de route doornemen en op tijd naar bed. Boven in het stapelbed kruipen en 4 kerels op de slaapzaal, een geweldig orkest snurken. Wat een concert. 🎼🎷🎤🎺. Oordoppen in en heerlijk geslapen.
 
Maandag 25 april. We worden gewekt door de wekker van Ria die om 7:00 uur opstaan. Wij ook opstaan en samen met Peter en Ria een eigen gesprokkeld ontbijtje opeten, koffie maken en afscheid nemen van Ria en Peter. Ieder volgt z'n eigen pad weer vandaag. Vanuit Flavignac lopen we via Les Cars, Bussiere-Galant, Saint-Pierre-du-Fruggie naar La Coquille. Het pad is weer heel anders dan de voorgaande dagen. We komen in Dordogne aan en de weggetjes en paadjes lopen tussen meertjes en riviertjes door. Pracht landschap. Het is vandaag nog 5 km klimmen en dan 25 km alleen maar dalen. Een makkelijke dag vandaag met een koude wind maar de zon hoog aan de hemel. Onderweg treffen we Ria nog even tijdens onze koffiepauze en we lopen weer verder. Als we aankomen in La Coquille is het 15:00 uur. Even wat drinken op het pleintje bij de kerk en naar de refuge gewandeld waar we een overnachting met eten hebben geregeld gisteren. En daar treffen we Ria ook weer. Inschrijven, stempelen en het dorp verkennen. Boodschappen halen voor morgen onderweg, brood, kaas enz. 
Terug naar de refuge, heerlijk buiten in de zon zitten genieten en om half 8 kunnen we aan tafel. De man die de refuge beheerd maakt eten voor ons. Hij heeft de griep en bereid het eten voor ons met een mondkap op. Verse groenten, pastei en warme taart als nagerecht met ijs maakt hij voor ons en als we het nagerecht krijgen gaat hij nog even bij ons zitten met een hete kom thee. We hebben in onze rugzak een klein veldflesje (Onze redder in nood die ik van mijn collega's heb meegekregen) met wat rum erin. Een soort Jagerthee. (Hem verteld dat het een kruidendrankje is bij ons uit de buurt door een man die met allerlei kruiden werkt uit de natuur die helpen bij een griep.) 😉 (Het beste medicijn, is de ???) 😉  Deze doen we bij hem in de hete thee met wat honing en hij gaat na het opdrinken naar bed. Valt gelijk in slaap want we horen hem snurken. Ria en ik doen voor hem de afwas en we kletsen met z'n 3tjes nog even na. Het plan voor morgen bekijken wat waarschijnlijk een lange tocht wordt. 35 km morgen. Maar het was weer een prachtig mooie dag na 29 km zuidelijker. 
 
Zondag 24 april. Uitslapen tot 7:30 uur. Klaar voor de start, klopt de eigenaar aan met een ontbijt voor ons. Stokbrood in de tas en buik vol weer op pad. Het is prachtig weer vandaag maar een koude wind. We gaan waarschijnlijk vandaag 30 km verderop. Vanaf Limoge via Solignac, Jourgnac, Meilhac naar Flavignac. Door kleine stille dorpjes, bossen, weilanden met metershoog gras, landlopen over bergen en dalen. Af en toe een beste klim...💪🏻
Als we daar aankomen moeten we ons melden bij de kerk waar we naar de refuge worden geleid. Vanaf de kerk worden we naar binnen geroepen door een mevrouw die aan de overkant staat te roepen en zwaaien. We komen in een groot oud gebouw aan waar nog 2 pelgrims zijn. Inschrijven, een tientje betalen, we komen binnen en treffen weer Peter... en Ria, haar hebben we gisteren even gesproken in Limoges. 
Gezellig met z'n 4tjes aan het tafeltje zitten in ons slaapzaaltje met 2 stapelbedden, een biertje gedronken die Marcel ergens tevoorschijn toverde. 😉 
Om 19:00 uur kunnen we aan tafel bij de mensen die de refuge beheren. Aan de overkant van de weg komen we binnen in een groot huis en krijgen daar een heerlijk pelgrimsmenu. De gastheer schenkt ons eerst een apperatiefje in omdat zijn zoon 20 lente's jong was geworden vandaag. Toen kwam het eten op tafel. Lekker super rundvlees, met rijst, macaroni, sla en niet te vergeten, stokbrood. Als nagerecht, taart met koffie. En een heel sterke afzakker voor na het eten. 
Terug naar ons kneuterige onderkomen, gezellig nazitten, kletsen en in de stapelbedden kruipen. Klein kamertje voor 4 personen waar iedereen zijn eigen lied kan snurken vannacht voor de andere 3. 
Na een dag van 28 km. Op naar de dag van morgen. 
 
Zaterdag 23 april. Uitslapen vanmorgen. Om 9:00 uur staat ons ontbijt klaar die door de zusters voor ons klaar is gezet. In de keuken van de pastorie. 
Daarna naar buiten en we kijken tegen de grote kathedraal Saint Etienne aan. Hier naar binnen en krijgen gelijk een stempel in ons paspoort. Bezichtigen van al het kunstwerk en pracht. Ook weer geweldig. Limoges heeft 3 historische centrum's. Mooi en oud. 
Na een uur, verder de stad in. Marcel zijn schoenen zijn versleten en wij op zoek naar nieuwe. Eindelijk na een paar uur door de stad te zwerven, komen we bij een sport winkel. Deze heeft dezelfde schoenen. Maar pech, niet de juiste maat. Bij de sportzaak gebeld naar een andere vestiging 4 km voor Perigueux, en die had de juiste maat. Maar die winkel zit 80 km verder naar het zuiden. Onze route loopt er langs, dus over 3 of 4 dagen komen we daar de schoenen halen. Nog maar even verder op de oude schoenen. Dan nog even een tussendoortje eten en weer verder sjokken. 
Zitten we gezellig met een biertje op een plein, komen we Peter weer tegen. De pelgrim uit Duitsland die we telkens weer treffen en gezellig een biertje mee drinken. Een optimistische man met een heel goed humeur. Hij gaat ook even nog wat inkopen doen en misschien treffen we elkaar morgen over later weer tijdens de route.
Om een uur of 6 komen we bij een gezellige kroeg waar mooie muziek gedraaid wordt en meerder mensen op het terras zitten en in het café. Daar hebben we een paar uurtjes vertoefd en nog wat gegeten. Terug naar ons slaapadres en daar in ons keukentje nog even de route doornemen voor morgen. Ons weekend is voorbij en morgen weer aan het werk. Tataaaaaa. 😂 Nog even douchen en heerlijk slapen. Zien wat de dag ons morgen weer brengt. 
 
Vrijdag 22 april. Vanmorgen na het ontbijt komt de hoteleigenaresse nog even bij ons met haar adres. Als we over zijn in Santiago, zouden we dan een kaartje willen sturen naar haar? Was haar vraag. We krijgen het adres mee van haar en natuurlijk als we het halen, sturen we haar daar een kaart. 
Vandaag weer een heel mooie route door de bergen. Vanaf Razes via Saint-Silvestre, Ambazac naar Limonges. 
Waarschijnlijk een oude route van de Jacobsweg want we komen overal nog de bordjes en tekens tegen. Glooiend en klimmen en dalen. Af en toe zat je voor het gevoel zo hoog, kijk je over de hele omgeving heen. De wolken hangen laag en lopen we door de mist en miezer regen. Een beetje Oostenrijk/Zwitserland gevoel. 
Na ongeveer 20 km lopen we het bos uit en komen we in de bebouwde kom. Dat is al het begin van Limoges. We lopen een heel stuk in de stad en komen uiteindelijk aan bij de pastorie Soeurs Franciscaines. Onder de toren van Kathedraal Saint Etienne. Daar kunnen we slapen en krijgen een klein kamertje, 2 bedden en een kacheltje. Ook krijgen we een stempel van de zusters in ons paspoort. 
Daar treffen we een 3 tal Nederlanders die de weg naar Santiago ook in etappes lopen. Even kletsen en wij de stad in voor eten. De Kathedraal is al gesloten, dus morgen maar naar binnen, misschien nog een stempel schoren. 
Bij een klein restaurantje in de oude mooie historische binnenstad hebben we wat gegeten en gedronken en na een dag van zon, regen en 31 km, terug naar de zusters en naar bed. Morgen hebben we weekend, een dag vrij, dus gaan we morgen Limoges bekijken. Want het is een prachtige stad. 
 
Donderdag 21 april. Samen ontbijten met Peter, de pelgrim uit Duitsland (van gisteren) en ieder volgt weer z'n eigen pad. We spraken gisteren een man die vertelde ons een alternatieve route. De eigenaresse van de refuge vertelde ons dat ze een klein hotel kent in het dorp Razes. De route is dan ongeveer 30 km. Die hebben we vandaag gelopen. Prachtig, over kleine paadjes door grillige bossen en natuur. Langs kastelen, riviertjes, beekjes en door mooie kleine (museum) dorpjes waar het zelfs overdag, muisstil is.
Heel vaak een kleine pauze vandaag en genieten van ALLES. (Met af en toe verdwalen😂)
Vanaf La Souterraine via Saint-Maurice-la-Souterraine, Fromental, Bessines-sur-Gartempe naar Razes. Als we daar aankomen in een klein gezellig hotelletje, zit de bar vol met mensen die daar werken in de buurt en overnachten in het hotel. Allemaal werkvolk waar we een gezellige avond meemaken. De kastelein geeft ons een menu waar je U tegen zegt. Omdat we niet op de Camino route lopen, kent ze het pelgrimswereldje niet. Geweldig wat ze ons voorschotelt en het geeft iedereen een huiselijk gevoel. Ook de hardwerkende mensen die er 4 dagen in de wek logeren. Voor een piepklein bedrag krijgen we alles wat een mens verlangd. Na het eten weer even het plan voor morgen doornemen, bellen naar ons slaapadres voor morgen en alweer naar bed met een voldaan gevoel. Na een dag van 32 km landlopen.
 
Woensdag 20 april. Helemaal alleen met z'n 2 tjes in het grote huis ontbijten aan een tafel voor 30 personen. Deur sluiten, sleutel in de brievenbus en op pad. Op weg vandaag naar La Souterraine. Dit wordt een lange dag met veel kilometers. Het is al warm als we uit Eguzon weglopen. Even de markt over die net aan het opbouwen is, bananen kopen en verder. Nog net niet de korte broek aan maar bij de 1e pauze wisselen. Via Bazelat, Saint-Germain-Beaupre, Saint-Agnant-de-Versillat naar La Souterraine.  De route is weer door de kleine verlaten dunbevolkte dorpjes. Prachtig, rustig en mooi. Op z'n tijd een pauze en genieten van de zon. Als we aankomen lopen we naar de refuge waar we mee afgesproken hadden gisteren. We worden verwelkomt door de vrouw des huizes en naar de kamer gebracht. Rugzak neerleggen en gelijk in de tuin zitten genieten. Ze vrouw en man zijn druk in de keuken aan het eten koken voor ons. Op dat moment gaat m'n telefoon met de vraag van, "Waar zijn jullie? Ik heb het eten klaar voor jullie want jullie zouden hier komen eten en slapen". Oeps, zitten we bij de verkeerde refuge. En deze mensen zijn ook al druk aan het koken voor ons. Duizend keer excuses aanbieden en het telefoongesprek beëindigd. 
Nog even het centrum ingewandeld en naar de kerk voor een stempel. Maar deze was al gesloten. Jammer, dan morgenvroeg nog eens proberen. Terug komen bij de refuge staat het eten voor ons klaar in een gezellige grote Engelse kamer met een grote brandende open haard. Met nog 1 pelgrim meer, Peter uit Duitsland, eten we een heerlijke pelgrims menu. Hij kletst leuke vrolijke verhalen en we hebben een heel gezellige avond met hem later na het eten, buiten in de tuin van de refuge. Dan nog even de route voor morgen doornemen en om tien uur zijn we gaan slapen na een dag van 34 km. gewandeld te hebben vandaag. 
 
Dinsdag 19 april. Vanmorgen een uur eerder opstaan dan de 2 Nederlandse dames want het is een klein keukentje en de douche moeten we delen. Snel naar de bakker, ontbijt en wegwezen. Het is weer een prachtig mooie dag. Geen wolkje aan de lucht. De route is prachtig mooi. Langs paadjes en weggetjes die af en toe weer door een sterk stromend riviertje verdwenen onder het water. 
Vanaf Cluis lopen we via Gargilesse, La Chaumerette, Moulin de Chateaubrun naar Eguzon. 5 km voor het dorp komen we via een stijl smal bospaadje uit bij de rivier La Creuse die uitloopt in een groot meer. Lekker genieten in het lange gras aan de rivier van de zon en de prachtige natuur. Na een uur lang zonnebaden onze weg weer vervolgen. (Binnendoor, denken we???) Het pad is vol gegroeid met hoog onkruid, brandnetels en takken. Met een korte broek aan hebben onze kuiten dat kleine stukje ook goed met de natuur te maken gehad. Schrammen en krassen op de kuiten en vol gestoken door de brandnetels. (Maar wel 1,5 km korter. 😂.) 
We komen aan bij de toerist informatie in Eguzon en krijgen daar de sleutel mee van de refuge. Een heel groot huis met allemaal slaapkamers, grote keuken, grote tuin, schoon beddengoed, wasmachine, droger, helemaal voor ons alleen. Er was niemand. En dat voor 13,50 ppn. Bij de supermarkt eten inslaan en ons avondeten maken.
Mooi in de tuin zitten eten en nog even weer de planning voor morgen maken.
Route uitgekozen, de refuge gebeld voor morgen overnachten, douchen en weer nieuwe energieën opbouwen voor morgen. Na een dag van 26 km. ☀️...
 
Maandag 18 april. Om 8:00 uur staan we weer buiten na een goed ontbijt, met goede zin. Het weer is prachtig vandaag. Geen wolkje aan de lucht. Gelijk de korte broek aan en op pad. Ook deze dag is weer glooiend en genieten van dingen om ons heen. Bijna geen mens gesproken vandaag. Maar wel genieten. De weg lijd ons door kleine dorpjes die ook weer uitgestorven lijken. Alles is al wel iets vrolijker en bewoonbaar, huizen en tuintjes zien er mooiere onderhouden uit, niet zoals het noorden van Frankrijk dat helemaal uitgestorven lijkt en de huizen en schuren in elkaar zakken van ouderdom. 
We lopen van La Chatre via Petit Chenille, Sarzay, Varennes, Neuvy-Saint-Sepulchre, Bonavois naar Cluis.
Als we aankomen in Cluis lopen we naar de refuge die we gisteren hebben gebeld. Er hangt een briefje op de deur dat de sleutel onder de kleine steen voor de deur ligt. Naar binnen en er is een klein keukentje met een slaapkamer voor 4 pelgrims. 
Eerst naar de supermarkt, boodschappen voor het avondeten en een biertje voor straks in de zon. Terug, nog genieten in de zon met een biertje voor het huisje zitten. Daar treffen we 2 zussen uit Nederland die ook een stuk van het Jacobspad lopen. Zij slapen ook in de refuge waar we slapen. Even gesproken met hun en wij ons eigen ding weer doen. Schoenen poetsen, in het vet zetten, kleren wassen en weer genieten van de zon. Om een uur of 8 wat eten maken en weer hetzelfde ritueel als gisteren. Op tijd naar bed. Deze dag 29 km......
  
Zondag 17 april. Met ons vertrek na het ontbijt bij Du Pont Bayard,  komt de eigenaresse nog even een foto van ons nemen. Voor het gastenboek van de pelgrims die na ons komen. De foto met naam en startdatum van ons komt ook in het boek.
Het regent en blijft regenen. Wel een mooi pad en weer iets glooiend. Na ongeveer 10 km loopt het weggetje vrij stijl naar beneden. Als we de bocht door komen zien we dat het verdere pad helemaal onder water staat. De overkant is wel 300 meter verderop. En er is geen vluchtweg allen weer terug. Oeps, wat nu? Ik nog met mijn allerbeste ideeën, "schoenen uit en met blote voeten, broek uit, er door heen". Maar het was te diep. Bij een boerderij wij kijken of er iemand op het erf loopt om ons met de tractor naar de overkant te brengen maar niemand te zien. Bij een huis erachter zijn we door de tuin gelopen door het moeras naar een klein eigen gemaakt bruggetje. Daar over en verder door het moeras. Nog een eigen gemaakt bruggetje van voerbakken (voor de koeien) gemaakt. Glibber, glibber, en jawel, we staan midden in het volgende moeras. Nog 500 meter door diepe waterplassen en door een dichtgegroeide stekel heg naar beneden klimmen en zijn we eindelijk weer op het juiste pad. Gelukkig want anders moesten we 5 km terug en daar een andere route zoeken. De schoenen van ons zijn wel 100 keer onder water geweest. Maar de sokken nog steeds niet nat. Pffff.
Verder lopen we via La Petite Preugne, Chateaumeillant, Neret, Montgivray naar La Chatre. Om 14:30 stopt het met regenen en we lopen stevig door. Deze dag 31 km maar ging goed. We lopen naar ons adresje, langs een terras, waar we een welverdiend biertje drinken en daarna komen in een klein gezellig huisje waar we goed te eten krijgen, alles uit haar eigen keuken. Douchen, kleren drogen, nakletsen en naar bed. Op naar morgen. 
 

Zaterdag 16 april. Pas om 8 uur uitgerust opstaan. Brood halen bij de bakker, koffie zetten in de refuge, ontbijt en met de tas vol proviand weer op pad. Vandaag waarschijnlijk 26 km. Pas 2 uur later. Vanaf Saint-Amand-Montrond langs Orval, Orcenais, Marcais, naar Le Châtelet. Het landschap wordt weer iets glooiender. Af en toe een kleine klim. Het is bewolkt en bij Orcenais wordt het pikzwart in de lucht. Een stortbui waar je U tegen zegt. Snel naar een klein cafeetje waar we langs lopen. Schuilen, bak koffie, praatje maken met de vrouw des huizes waar we ook een stempel kregen, regenpak aan en weer verder. De hele weg moddert het een beetje door en we komen aan, weer op een wereldplekje. Een klein huisje voor pelgrims met een warme kachel, douche, bed en de hele keuken vol eten. Het vlees is  al gebraden voor ons en de gerechten staan in de startblokken. Wij deze alleen nog warm maken en weer heerlijk eten. Nog even een wijntje drinken en nieuwe energie opbouwen voor morgen na een dag van 27 km.

 

 

    

Zomaar even de tussenstand op zaterdag 16 april 2016. De reis die we doen is in 1 woord geweldig. We zijn nu 7 weken onderweg en ongeveer 1200 kilometer zuidelijk. Lichamelijk nog geen klachten gehad en geestelijk helpen we elkaar erdoor. 😉. Haha. De weersomstandigheden zijn tot zo ver ook meegevallen.
Normaal is een vakantie, 3 of 4 weken lang en mooi. Maar dit gaat zo snel... En zo geweldig moooooi. Je ziet de natuur, ontmoet mensen, en je hoeft niets. Alleen maar je ene been voor de andere te zetten. 
Het hele pad tot zover, is allen maar genieten. Het is elke dag, opstaan, douch, ontbijt, 't pak an en op pad. Lopen. Alleen maar genieten, van de vogels, (gratis) dieren, (gratis) natuur, bloemen, planten, bomen, (gratis) mensen, (gratis) alles om je heen. 
Als we op het eindpunt komen van de tocht elke dag, kijken we welke route we voor morgen afleggen. Dat is alles wat moet. Wat een RIJKDOM... 
Ook de woorden van al de mensen die ons volgen langs deze weg zijn waardevol. Het zijn, of opbeurende woorden of geïnteresseerde liefdevolle woorden of informatie en tips waar we volop gebruik van maken. Allemaal van jullie. Gratis. Super dat jullie dit doen. Dank jullie allemaal. Wat geweldig. We blijven bloggen en hopen het einddoel Fisterra te halen. We gaan ervoor. Groet Elise en Marcel.☀️🇪🇸


Vrijdag 15 april. Na samen ontbijten met Rene en Bernard, krijgen we bij het afscheid nog de pelgrimszegen van Rene. René is pater en heeft ook de Camino gelopen en heeft een opvang voor pelgrims gemaakt langs de route. Met zijn vrouw woont hij de helft van het jaar in Frankrijk. De rest vangen de vrijwilligers op die hospitaleren bij de refuge. Een heel mooie opzet ook deze keer weer. Voor weinig kun je er overnachten en er is altijd een beetje eten dat je zelf warm kunt maken. Voor een vrije gift verlaat je dan weer de gastvrijheid en we vervolgen ons pad. 
Het is goed weer en we lopen over een vlak landschap. Kilometers langs een kanaal. Langs kleine dorpjes. Waar helemaal niets te doen is. Geen bakker, winkel, niets! Vanaf Augy-suf-Aubois naar Neuilly-en-Dun, Bannegon, Vernais, Charenton-du-Cher, Saint-Pierre-les-Etieux naar Saint-Amand-Montrond. Het was een lange zware tocht van 34 km vandaag. Door het lange gras langs het kanaal. En af en toe was het gemaaid maar dan had je een dik pak gras op het pad liggen. Of het pad ging over in grote kiezel. 
Na 20 km eindelijk een dorpje met een winkeltje/restaurantje. Complete maaltijden te koop maar geen brood. Dus wij weer verder met een pak chocoladekoekjes voor bij de koffie straks i.p.v. brood. Koffie gezet op een bankje aan het kanaal en met 7 koekjes en een koffie in de maag weer op pad. We hadden de pelgrimsovernachting gisteren al geregeld voor ook avondeten, dus moet dat lukken met koekjes.
Eindelijk om 18:00 uur komen we aan in het stadje. Nog 3 km en we zijn op plek van bestemming. Jammer, het begint hard te regenen. Schuilen, regenpak aan en de laatste loodjes.  Eindelijk om 19:15 uur komen we aan. Snel de rugzak naar de kamer en gelijk aan tafel. Wat een honger. En zoals elke dag, het was weer verrukkelijk. 
Nog even de route bespreken voor morgen en moe maar voldaan naar bed. 
Zien wat de dag ons morgen weer brengt. 
 
Donderdag 14 april. Na het ontbijt, vertrekken we. Lieke en Piet lopen hun tempo en wij er achter aan. (Iets langzamer) We treffen elkaar vanavond weer in de refuge die Piet gisteren voor ons geregeld heeft. Maar we hebben gisteren een rekenfoutje gemaakt met de kilometers voor vandaag. (Of het boekje klopt niet???) Het blijkt 39 km verderop te zijn. Dat wordt ons te veel voor vandaag. Na 6 km komen we erachter dat dit te veel is en we bellen Piet en Lieke. Hun lopen toch naar het einddoel voor vandaag en wij komen 21 km verderop bij een refuge in Augy-sur-Aubois. De eigenaar Rene is een oud klasgenoot van Hans Haamberg, (onze dorpskastelein uit Tilligte) Een mooi klein dorpje waar we Rene, de eigenaar leren kennen en Bernard die ons geweldige verhalen verteld over het vervolg van onze reis. Bernard, komt uit Vlaanderen en doet allerlei werkzaamheden om en rond de refuge, help ons nog met de kleine verplichtingen die we moeten regelen omdat we 4 maanden weg zijn van huis. Ondertussen zijn we even het dorpje in gewandeld en komen bij een klein winkeltje waar we ook een hapje kunnen eten. Een gezellig barretje erbij waar de lokale bevolking bij elkaar zit met de boodschappen nog op de tafel. 
Daar gegeten en weer op weg naar ons bed. We zijn net op pad, komt Bernhard ons tegemoet rijden en haalt ons op. Als we uitstappen heeft hij de houtkachel al goed aan het branden in de refuge. Hij had op ons gewacht om nog een praatje te maken. Want hij woont een kilometer verderop. Na een uur gekletst te hebben, douchen en naar bed. Het plan voor morgen? We zien morgen wel weer hoe het verder loopt.
 
Woensdag 13 april. Om 7 uur opstaan, ontbijt en wegwezen met z'n 4 tjes. Het weer is goed de hele dag. We lopen weg uit Nevers richting Gimouille, Guetin, La Grenouille, Apremont-sur-Allier naar Grossouvre. Kilometers langs de rivier L'Allier. Prachtige natuur en grote kastelen onderweg te zien. Na het pad langs de rivier komen door een heel lang pad dat door een groot bos gaat. Alles wordt al mooi groen en we nemen af en toe onze pauze's. Aangekomen bij de eindbestemming komen we in een tuin van een kasteel waar ook onze refuge staat. Acceuil pelerin, (pelgrimsonderdak). Na 28 km vandaag. Hier krijgen we een kamertje waar we met ons 4tjes een broodje eten en koffie drinken. Het is nu half vier in de middag en het regent iets. Samen de route bespreken voor de dag van morgen. Na de zijn we naar het dorp gewandeld. Daar is 1 restaurant/bar waar we gaan eten. Lopend er naartoe fantaseren we over een ontvangst van de herbergier die de stoelen voor ons klaar gezet heeft bij een grote kachel. Een kelkje bier op tafel zet voor ons en de keuken induikt om voor ons een heerlijke maaltijd te maken. De fantasie van ons wordt werkelijkheid. We komen binnen en een grote kachel brand in de hoek van het restaurantje, stoelen erbij en er wordt ons van alles voorgeschoteld. We hadden een reuze honger en hebben echt alles opgegeten. De borden, schalen waren zo schoon dat ze zo weer de kast in kunnen. Al klapper op de vuurpijl krijgen we een schaaltje verse aardbeien na met slagroom. Moe maar voldaan terug gewandeld naar onze refuge.
Daar heeft de eigenaar nog voor ons een fles rode wijn klaar gezet die we met z'n allen als slaapmutsje veroveren. En gaan heerlijk slapen na een dag van 28 km. 
 
Dinsdag 12 april. Vanmorgen samen ontbijten in de grote keuken van de refuge pelerin municipal in  het gemeentehuis Place de Mairie in Saint-Reverien. Alles is er aanwezig voor een paar centen. Vervolgens met ons viertjes (Piet en Lieke) op pad. Richting Pazy, Germenay, Moussy, Premery, Nolay, naar Poiseux. Het weer is prachtig en we lopen weer door een prachtige omgeving. Om half 1 een pauze in Premery, kopje koffie bij de bakker, stokbrood op het terrasje eten en weer verder. Lekker lopen vandaag... Het landschap is mooi, wordt langzaam groen en de wegen en de paadjes zijn glooiend. Minder klimmen. Heerlijk.
Om een uurtje of 3 een heerlijke, lange pauze in het groene gras zonnebaden. Genieten. 
Nu nog ongeveer 7 km en we zijn bij het einddoel voor vandaag. (Dachten we)
We komen aan in Poiseux, waar een herberg/restaurant is, een paar huisjes en verder niets... Een heerlijk wel verdiend koud biertje drinken na 32 km genoten te hebben. 
Ons plan is, met de bus naar een slaapplek te reizen maar pech, geen bus die loopt.
De bus komt wel op de juiste tijd bij de halte maar neemt niemand mee mee omdat de scholen vakantie hebben???
Wat nu? Nog 20 km lopen of liften? Na een half uur proberen een lift te krijgen, geven we het op. 
De eigenaar van de herberg brengt ons naar het stadje Nevers waar we naar een refuge worden gebracht met weer een hartelijk welkom. Daar staat weer het keukentje vol met boodschappen, blikken, brood, eten, douche en kachel waar we voor een minimale prijs gebruik van kunnen maken. 
Lekker buiten in het zonnetje na genieten, lekker babbelen met z'n 4tjes en samen eten koken, afwassen handwasje doen en op tijd naar bed. Het was weer een fantastische dag vandaag. Na 32 km wandelen.
 
Maandag 11 april. Ontbijten vanmorgen samen met Piet en Lieke in het gezellige keukentje van Hubertina, wat apart is van de eetkeuken. Iedereen komt zijn eigen tijd uit bed en gaat eten, dus niet in de grote keuken van gisteravond. Lieke en Piet kiezen vandaag voor 32 km lopen en hadden daar gisteren al een overnachting geregeld. Wij kiezen ook voor dat pad, dus erachteraan. Vanaf Anthien, Corbigny, Chitry-les-Mines, Guipy lopen we naar Saint-Reverien. Onderweg regen en om een uur of 3, half 4, laat eindelijk de zon zich zien. Wel een mooie route vandaag. en het klimmen is veel minder dan al de dagen hiervoor.
Maar hetzelfde als gisteren, de laatste 2 kilometers weer ontzettend klimmen en een geweldig modderpad wat op een bergriviertje lijkt. Bijna op de eindbestemming, belt Piet ons op met de vraag, "waar blijven jullie?" Wij, Nog een kwartier.
Na nog even ontzettend zweten eindelijk op plek van bestemming. 
Piet had gisteren voor ons ook een bedje geregeld en we waren ook welkom bij het gemeentehuis. Van vroeger een oud postkantoor. De Burgemeester ontvangt ons hartelijk en we krijgen een stempel in ons paspoort en een kleine rondleiding. Ook wordt er nog een foto van ons 4tjes gemaakt door de burgemeester van het dorp die daar allemaal worden neergelegd voor de nakomelingen. (Haha. Leuk om te zien al die foto's) 
Na afscheid van hem te nemen hebben Lieke en Piet een heerlijk koud biertje voor ons klaar staan en gezellig uitrusten in de keuken van het oude postkantoor. Mooie verhalen vertellen en muziek draaien van de jaren 70.
Er is van alles te eten daar voor een symbolisch bedrag. Pasta, soep, aardappels, groenten, kant en klaar, fris, alcohol, kaas, toetje, eigenlijk alles wat je nodig hebt. 
Na een uurtje of zo, wij douchen en Piet en Lieke eten koken voor ons vieren. Lekker gegeten, de route voor morgen plannen, overnachting regelen, nog even na kletsen en naar bed. Zien wat de dag ons morgen weer brengt na de dag van vandaag. Het was weer genieten...
 
Zondag 10 april. Vanmorgen naar het hotel La Compostella gewandeld met al onze spullen en in het hotel van Emiel en Laura samen een ontbijt genuttigd. Laura berichte al dat er een rommelmarkt voor het hotel is. Helemaal blij om nog even te genieten van de Franse sfeer en de markt over. Nog even napraten en niet weg kunnen komen. Het is weer prachtig. En om half elf nemen we afscheid en vervolgen ons pad. Het is een mooi pad die we vandaag lopen. Wel weer klimmen en dalen vandaag. Na de nodige pauzes en kilometers komen we aan in Anthien. Via Nuars, Neuffontaines. Daar zijn Lieke en Piet al gearriveerd. Een super ontvangst door Huberta en Arno, de eigenaren. Er wordt ons wat te drinken aangeboden, een bankje lekker in de zon en genieten. Een prachtige boerderij die pelgrims ontvangt. Een grote tuin, schuren, en een heel groot boeren huis. Hier ontmoeten we Ria, zij komt uit Arnhem. Zij doet ook de tocht maar heeft veel problemen met haar voeten. Zij weet niet hoe de tocht verder gaat..  Met Lieke nog lekker in de zon zitten en gezellig kletsen. Marcel is met Piet het erf en de schuren aan het bekijken die al eeuwenoud zijn. 
Na lekker uitgerust te zijn kunnen we met z'n allen aan tafel. We zitten met Huberta en Arno en de vrijwilligers en andere pelgrims samen in de grote gezellige boerenkeuken. Traditie is bij hun altijd dat ieder zich even voorstelt en een klein verhaaltje doet. Daarna een moment van stilte en dan lekker eten. We krijgen een eigengemaakte soep als voorgerecht. Het hoofdgerecht is Mexicaans eten volop en yoghurt na. Na het eten kunnen we in een grote woonkamer nog nakletsen over de dag, kopje thee erbij, plan maken voor morgen en naar bed. Deze dag 25 km verderop. 
 

Zaterdag 9 april. Lekker uitslapen en ontbijten in de herberg. Het is vandaag prachtig weer. Na  het ontbijt, douchen en de was doen zijn we het dorp ingelopen. Daar zitten Emiel en Laura heerlijk in het zonnetje op een klein Frans terrasje met een klopje koffie. We er lekker bij zitten en nog even weer het dorp bekijken. De Kathedraal Sainte Madeleine bekijken, tot in de kelders, wat een pracht. Lekker slenteren door de straatjes en nog even bij huis Sainte Madeleine aankloppen. Daar zitten pelgrims gezellig aan een grote tafel te eten en verhalen uitwisselen. Ook een vrijwilligster zit er die informatie geeft en een stempel voor je heeft. Hier komen we Lieke tegen met haar vader Piet. Zij lopen ook de hele tocht. Vanuit Alphen, Brabant. Van hun krijgen we ook weer tips en informatie. Zij gaan morgen naar dezelfde herberg. Chambres d'hotes in Anthien al wij. Na de ontmoeting met hun hebben we een gezellig terrasje gepakt met Emiel en Laura en een geweldige mooie dag gemaakt. Ook nog even naar onze herberg geweest met hun en daar een biertje gedronken. Het was echt een genietdag voor ons alle 4. Morgen gaan we afscheid nemen van elkaar, Emiel en Laura naar huis wij gaan weer op pad. Zien wat de dag ons morgen brengen zal.

 

Vrijdag 8 april. Vroeg opstaan en naar de bakker. Brood en paté en kaas inkopen en weer op pad. Nog snel even een ontbijtje op een bankje aan het water en verder. Prachtig weer en een heel mooie route. Via Saint-More, Montillot, Asquins naar Vezelay. Dicht bij Vezelay dalen we nog steeds terwijl het dorp al in zicht is, veel hoger. Dat wordt de laatste 2 km nog even ontzettend klimmen. Stijl naar boven komen we bij de kathedraal aan. Gelijk maar de stempel gehaald in de kathedraal en bezichtigd. Prachtig, het dorp ligt op een berg. Lijkt wel een beetje op Bad Bentheim. Een heel oud dorpje waar veel pelgrims hun tocht beginnen. Van de kathedraal naar beneden gelopen, naar de herberg de rugzak achterlaten en terug naar het gezellige centrum van Vezelay. Kleine authentieke huisjes en winkeltjes, gallerietje's en leuke Franse terrasjes. We lopen van de herberg het centrum in, kijken naar hotel La Compostella, en wie zitten daar? Emiel en Laura. Vrienden van ons uit Nederland die ons kwamen bezoeken. Emiel en Laura hadden aangegeven dat ze in België nog eens zouden komen maar werd een paar weken later. We verwachtten niet meer dat ze ons nu nog na zouden komen maar dat hebben ze er wel voor over. Een super timing, want we hebben morgen een rustdag. 
Een biertje gedronken met elkaar en grote verhalen vertellen. Ook waren ze voor de trip naar ons nog even bij mijn familie langs geweest. Die hebben hun een brief meegegeven voor ons en een verrassing erbij. Leuk om dan de brieven en kaarten daar te lezen van je vader, broers en zussen. Super gezellig was deze dag en ook even weer Twents praten. S'avonds heerlijk gegeten in een restaurant en nog gezellig na geborreld. Toen terug gewandeld naar de herberg, slapen want morgen gaan we met Emiel en Laura het dorp verkennen. 
 
Donderdag 7 april. Vanmorgen is het goed koud. Wel zon maar een koude wind. We vertrekken om 9 uur. Ons plan voor vandaag is ongeveer 25 km naar Arcy-sur-Cure te lopen. ViaCravant, Vermont, Lucy-sur-Cure, Bessy-sur-Cure naar Arcy-sur-Cure. In de middag wordt het weer beter. Onderweg treffen we de groep weer, praatje met hun en verder. Ondertussen is het warmer geworden en we lopen door een prachtig gebied. Door een grote vallei. Wel weer kleine dorpjes met eeuwenoude huizen. Het lijkt net of we terug worden gezet in de tijd. Prachtig. 
Ons eindpunt, ook een klein dorp, wat gegeten, (heel duur, nergens was een pelgrimsmenu te koop) en naar onze hotelletje. Uitrusten en op tijd naar bed.
Op naar de dag van morgen. 
 
Woensdag 6 april. Een prachtig mooie start van de dag. Super blauwe hemel, volop zon. De start van onze dag is mooi door de wijnstreek van Bourgogne. (Yonne/Chablis). Rode en witte wijnen worden hier geproduceerd. 
We lopen glooiend door de wijnstreek. Overal mensen hard aan het werk. Een pracht natuur. Af en toe een pauze en lekker in het zonnetje zitten met een stokbrood, Franse kaas en een kopje koffie maken. 
We lopen van Vezannes naar Collan. In Chablis, mooi aan het water in het bos een dutje doen in de zon, en van Prehy, waar we de groep van de 10 pelgrims weer treffen naar een klein dorpje Saint-Cyr-les-Colons. Waar we ook weer de groep ontmoeten. 
Na een kleine 24 km gelopen te hebben komen we aan bij onze gite. Ook hier weer een hartelijk welkom. Rugzak achterlaten, douchen en bij haar op het kleine terrasje genieten. Om een uur of 6 even het piepkleine dorpje verkennen, naar de bakker en terug naar onze slaapplek. Daar staat weer al het heerlijke eten voor ons klaar. Met natuurlijk een goede wijn uit deze streek. Nog even rusten, genieten van de stilte en de omgeving, het kleine dorp met een klein pleintje waar nog wat mensen verzamelen om een praatje te maken en naar bed. 
We hebben bijna een derde deel van de reis er al opzitten waarschijnlijk. Wat gaat dit snel. Misschien lopen we wel verder naar ??? 😉
 

Dinsdag 5 april. Het heeft de hele nacht geregend. Bij het opstaan werd het droog. Geen spatje regen meer. Na van allerlei  lekkere etenswaren meegekregen te hebben, verder op pad richting het zonnige zuiden. Via Butteaux naar Flogny-la-Chapelle. Daar een pauze ingelast. De koster deed net de deur open van het kerkje. Even binnenkijken, praatje en weer verder. Tot de bakker, 10 meter verderop. Hi, weer een pauze. De zon kwam en het word warm. Na een heel lange pauze, verder via het dorp Carisey, nu nog een kleine klim, naar Vezannes. Bij een goed B&B krijgen we weer een heerlijke maaltijd. Met alles zelf gemaakt. Van taart tot wijn. Een boerderij die wijndruiven bewerkt. De boer op het land, de vrouw kookt en ontvangt de gasten. Het gebied is al Bourgondië en weer anders als de Champagnestreek. Ook een prachtgebied volgens mij. Maar dat gaan we allemaal nog meemaken. Op naar morgen na 24 km gewandeld te hebben vandaag. 

 

 

Maandag 4 april. Wakker worden gemaakt door personeel van de gemeente. Hij is in de loods bezig bloembakken schoonmaken. Wel gewend aan mensen die er slapen in de gemeentezaal. Praatje maken met hem en ondertussen komen er meerdere mensen langs wandelen. Ook pelgrims, een groepje van 10 mensen die een stuk van het Jacobspad lopen tot Vezelay. Even een pauze bij de gemeentehal. Daar vertellen ze dat ze gaan overnachten in een plaatsje, Ervy-Le-Chatel.  Dat is ook onze bedoeling voor vandaag. Ongeveer 22 km verderop. Leuk, dan spreken we ze vanmiddag misschien nog wel. Afscheid nemen en wij onze spullen weer bij elkaar pakken, het laatste beetje brood op eten met een kop koffie en op pad. Het weer is droog, bewolkt maar goed en een wonderbaarlijk mooi landschap. De dorpen hier zijn weer gezellig en meer levendiger. Via Chamoy, Auxon, komen we aan in Ervy-Le-Chatel. Naar het parochiehuis gelopen voor onderdak. Vol!!! Toen naar een B&B, een 100 meter verderop. Ook vol!!! Oeps, klein dorp met verder geen slaapgelegenheid. Normaal in deze tijd is het heel rustig, verteld ze maar nu is er een groep van 10 mensen. 😳 De gastvrouw van de B&B weet een adres bij haar vriendin maar is wel 5 km verderop. Ze bied ons aan om ons daar naar toe te brengen. Na gegeten te hebben in het dorp bij restaurant Le Franco-Belge, heeft haar man ons een dorp verderop gebracht. Courtaoult. Hier worden we hartelijk ontvangen en hebben we nog even gekletst en de genoten van de extra's wat de gastvrouw ons aanbood. Dan naar bed, nieuwe energieën voor morgen opbouwen. Vandaag22 km.

 

Zondag 3 april. Vandaag is het plan om naar Sommeval te lopen. Ongeveer 24 km. De zon schijnt en we lopen pas om 11:30 weg uit Troyes. Het eerste stuk is minder mooi maar het wordt groen en glooiend. De wegen worden zand en veldweggetjes en het wordt steeds warmer. We besluiten om het parcours vandaag 5 km korter te maken. We lopen naar het dorp Bouilly. Hier een slaapplek proberen te zoeken. Maar niets. De enige B&B is vol en het enige hotel in het dorp is gesloten. Er zit niets anders op dan toch maar doorlopen naar Sommeval. De laatste 6 km word klimmen door de bossen over smalle paadjes. Nog even zweten en we komen inderdaad in een klein dorpje waar helemaal niets is. Een inwoner van het dorpje wijst ons de weg naar een slaapplek. De gemeentezaal die altijd open is voor pelgrims. Er is kookgelegenheid, een kacheltje en toilet, geen douche maar wel warm water. Zeer primitief maar hier kunnen we overnachten. Eten uit de rugzak, wat drinken, lekker buiten in de zon op een picknickplaats. Nog nagenieten van de dag en op ons matrasje op de houten bankjes slapen.   Na een dag van 24 km.

 

Zaterdag 2 april. Vandaag eerst lekker uitslapen. Een rustdag. Om 8:30 uur opstaan en naar de supermarkt gewandeld op de hoek. Stokbrood, kaas, yoghurt kopen en op onze kamer een kop koffie maken. Na een lekker ontbijt de stad weer in. Eerst naar de Saint-Pierre-en-Saint-Paul Kathedraal. Wat een pracht om te zien, weer een fantastisch bouwwerk uit de 16e eeuw. Glas in lood, zo mooi, groot, gekleurd. Geweldig. Hier krijgen we een stempel in ons paspoort van de Kathedraal. Vervolgens naar de Ste Magdalenakerk. Deze is nog bijna mooier dan de kathedraal. Kleiner maar ook weer 1 en al pracht. Ook hier krijgen we een stempel in ons paspoort. Het stadje Troyes is zo mooi. De hele dag door de steegjes slenteren. Het weer is bewolkt maar niet koud. Om 14:00 uur terug naar onze overnachtingsplek en daar eten warm gemaakt. Na een paar uurtje weer terug naar het centrum. Gezellige kroeg op gezocht en verschillende mensen gesproken. Veel mensen zijn enthousiast over de reis die we maken en we krijgen vele tips. 
Later op de avond terug naar onze slaapplek en op de kamer nog even bruine bonen eten, stokbrood, kaas en sla, en slapen.  
   
Vrijdag 1 april. Vandaag de juiste route weer opgepakt. Het weer is goed, geen regen en wind maar wel bewolkt. Het gaat vandaag een heel stuk langs het kanaal. Via Droupt-Saint-Basle, Rilly-Sainte-Syre, Villacerf, Payns, Barberey-Saint-Sulpice naar Troyes. Alleen maar wandelaars en fietsers. Mooi rustig en genieten van al de watervogels om ons heen. Het is vandaag een lange tocht. 32 km maar het lopen gaat goed. Vanmorgen hebben we een overnachting in Troyes kunnen regelen waar we 2 nachten blijven. In een oud groot statig gebouw, (vroeger een seminarie) kunnen we voor een kleine bijdrage slapen en douchen. Bij aankomst ons melden bij de vrouw des huize. We moesten eerst ons Pelgrimspaspoort tonen. Alleen pelgrims kunnen er overnachten. Toen de inschrijving klaar was en de stempel in ons paspoort stond, brengt ze ons naar de kamer. Daar kregen we een kadootje van haar. Een klein rood boekje met het Evangelie erin. Wel alles in het Frans geschreven, dus daar kunnen we weinig mee. 
Na een heerlijke douche genomen te hebben de stad verkennen. Het stadscentrum heeft de vorm van een Champagekurk. (Champagestreek) Een prachtig oud Romeins stadje met smalle middeleeuwse steegjes en allemaal vakwerkhuizen. Prachtig, alles staat scheef en heel oud. We wandelen door de kleine steegjes om al het pracht te bezichtigen. Na een kleine 2 uurtjes gewandeld te hebben, op zoek naar wat eten. Bij een kleine bar in een steegje wat eten en komen we aan de praat met 2 jongens en een meisje uit het stadje. Ze kunnen goed Engels en we hebben een gezellige avond met hun. Om een uur of elf zijn we terug gegaan naar het oude seminarie, door een grote poort, code invoeren en naar bed. Maar zien wat de dag ons morgen weer brengt.
 

Donderdag 31 maart. Vanmorgen om 7 uur opstaan om ons ontbijtje te nuttigen. Komen we bij het hotelletje, zit de deur nog dicht. Er brand nog licht en alle glazen staan nog op de bar van de vorige avond. De hoteleigenaar heeft gezellig doorgezakt met de dorpelingen. Ze zaten om 18:00 uur al aan de wijn en toen we naar bed gingen om 22:30 uur zaten ze er nog gezellig te borrelen. Wij op de deur kloppen, iets harder, nog harder maar er kwam niets. Terug naar de kamer, tas pakken en wegwezen. Dan maar zonder ontbijt op pad. In het dorp was geen supermarkt dus voor onderweg hadden we alleen nog iets oud brood, paté, smeerkaas, chocola, nootjes, koffie en een opkikker soep. En water natuurlijk. Na 5 km gelopen te hebben door de regen in het dorpje Corroy, vinden we een kerk met een groot portaal. Daar een kopje koffie gezet en ons laatste stukje brood opgegeten. Ook hier in dit dorp en de opvolgende dorpjes, geen bakker, geen supermarkt, geen mens te zien. Oude leegstaande boerderijen, alles met een verlaten indruk. Via Faux-Fresnay, Courcemain, Boulages, Sant-Oulph naar Mery-sur-Seine. Onderweg met schuilen voor de regen in een kapschuur, werden we door de boerin naar binnen geroepen voor een bakkie koffie. Een half uurtje gezeten en dan nog 10 km. Een klein oud hotel had een kamer over voor weinig. Warm en gezellig. Daar ook heel goed gegeten want we hadden een bere honger. Douchen, wassen, nog even napraten en op tijd naar bed want het was een zware dag met 30 km door regen, wind en weer de modderpaden. En morgen proberen om in Troyes aan te komen. Dat wordt ook weer 30 km met regen waarschijnlijk. Morgen zijn we eindelijk weer op het juiste pad na 4 dagen. Jan, we hebben je laatste advies gevolgd. Dank je voor je super handige tips, telkens. 

 

Woensdag 30 maart. Vroeg opstaan en ontbijten. Een stevig ontbijt voor de Fransman. Want normaal is het ontbijt karig, allen stokbrood met jam en koffie maar nu had de vrouw des huizes  lekkere croissants gebakken en we kregen er allerlei soorten kaas bij. En niet te vergeten, volop stokbrood. Na het ontbijt de route uitstippelen want we moeten de route ergens weer oppakken. De gastheer komt bij ons zitten en samen zoeken we een route die ons waarschijnlijk morgenavond weer op het goede pad brengt. 😉 Ook belt hij naar een goedkoop hotelletje voor ons in het dorp Connantre. Dat is 27 km verderop blijkt nu. 
We vertrekken pas om 9:15 uur en gaan nog even bij de supermarkt langs voor wat brood voor onderweg. Het regent de hele dag. Zachte motregen maar geen wind. Het landschap is vlak en we lopen weer over de uitgestrekte velden. 
Door 2 kleine dorpjes lopen, dat is alles wat we zien vandaag. Geen mens op de weg en geen auto tegen gekomen. Af en toe een kleine pauze in 1 van de dorpjes in een bushalte hokje waar we een kopje koffie warm maken en een broodje eten. De laatste kilometers waren weer door een modder/kalk/drek/plak pad. Hier hebben we ongeveer 2 km per uur gelopen. Pfffff, wat plakken onder de schoenen. Aan elke voet hangt een kilo extra gewicht. Maar aangekomen in het dorp Connantre, komen we bij een klein hotelletje waar we eerst een biertje drinken. Dan naar het kamertje, een heerlijke warme douche en terug naar het restaurantje waar we heerlijk hebben gegeten. Even de route voor morgen doornemen, bellen voor een overnachting, en als alles goed gaat  zijn we overmorgen weer op de route. We gaan het meemaken. Verrassing, we zien morgen weer verder. Elke dag is weer anders. En heeeeeel moooooi. 
 

Dinsdag 29 maart. De herberg weer verlaten met een ontbijtje in de maag en de zon aan de knalblauw lucht. De 1e kilometers gaan super, door de bossen, vogels fluiten volop en we voelen al de kracht van de zon. Na ongeveer 9 km lopen we door het champagnegebied. Glooiend (klimmen en dalen) maar kaal. Af en toe zie je mensen aan het werk op de ellenlange velden waar de mensen aan het werk zijn. Door dorpjes, eenzaam, verlaten, een oud boertje, af en toe, maar verder helemaal niks. Via Avenay-Val-d'Or naar Mareuil-surAy, Chouilly, Oger, Le Mesnil-sur-Oger naar Vetrus. Niet de route gevolgd vandaag, we waren het spoor bijster. 😳. In Vetrus komen we aan, even een supermarkt zoeken voor morgen. Je weet wel, bananen, brood, pinda's, paté, kaas, chocola. Een overlevingspakketje voor morgen. Zoeken naar een slaapplek en we komen aan bij een huisje in het dorp die wel een plekje over hebben voor de nacht. De lieve mevrouw kan geen woord Engels, Duits, Hollands, alleen maar Frans. Maar met handen en voeten verteld ze ons dat haar man wel Engels kan en over 10 minuten terug is. (En hij was er) We hopen zoooooo dat er een bed is voor ons, en jawel, 😃, een heerlijke slaapplek, warm. Pfffff, na 33 kilometer gelopen te hebben is dat natuurlijk een kadoo. Op de kamer zitten, tuindeurtje open, wijntje drinken, sigaretje roken, kaasje eten, paté, brood (ons overlevingspakketje voor morgen), en met een lekker drankje erbij, 🍷, gaan we goed uitgerust op tijd naar bed met een voldaan gevoel en vol goede moed.

 

Maandag 28 maart. Vertrokken na het ontbijtje in de grote ontbijtzaal met mede pelgrims en jongeren die het paasweekend in de stad Reims vertoeven. Dikke bewolking, iets regen, gelijk maar het regenpak aan. De eerste 10 km waren saai en vlak. Heel veel wind. We konden tegen de wind in blijven staan, vielen niet om. 😜 Vervolgens werd de weg glooiender en we lopen door de Champagne streek Montbre. Via Rilly-la-Montagne naar Germaine. We klimmen en dalen weer. Door de bossen en over smalle paadjes. Af en toe zo'n modderpad dat we dwars door het bos moesten. Aan het eind van het bos begint het te hagelen, zo hard. Ook nog een geweldige onweersbui, kon er ook nog wel even bij. Na een klein half uurtje was de zon er weer. Nog even genieten van de zon en de laatste km voor vandaag afleggen. 23 km voor vandaag. Aangekomen in Germaine, "heel klein dorpje zonder winkeltje of cafeetje", bij Herberg-Gite "Le Petit Plessis", worden we verwelkomt door de herbergier en er word ons een pelgrimsmenu op tafel gezet. Soep, witte bonen met varkensvlees, sla, kaas, stokbrood, pudding. Alles was super lekker. Na elke dag wandelen heb je echt honger. Na het eten douchen, de was doen en uitrusten. Nog een paasborrel gedronken en was de dag alweer voorbij.

 

Zondag 27 maart. Allemaal, vrolijk paasfeest toegewenst van mij en Marcel. 
Wakker om 7:00uur. Voor ons gevoel nog 6:00 uur want de klok is een uur vooruit gezet. In de grote boeren keuken staat de koffie te pruttelen en het stokbrood met jam staat op de grote keukentafel. Moeders, de boerin zit in de ochtendjas met zijn zoon van 28 lentes jong, nog in de pyamabroek  aan de tafel en nodigt ons erbij uit voor ontbijt. De boer was al de stal in om zijn vee te voeren. Snel wat eten en op pad. Nog koud maar droog de 1e kilometers. Een saai landschap en druilerig weer werd het na 2 uur wandelen. Na een kleine pauze, (nog zon) begint het te regenen. We moeten nog maar 9 km en dan zijn we er. Toch maar inpakken tegen de regen en flink doorstappen met harde wind. Aangekomen in een klein voorstadje van Reims, in Betheny, laat de zon zich weer zien. Regenpak uit en de laatste loodjes voor vandaag, nog 5 km. Komen we aan in Reims, bij de geweldig gigantisch mooie kathedraal, De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Die in de 13e eeuw gebouwd is. Onvoorstelbaar, zo mooi, groot en een pracht kunstwerk. De engel met de glimlach. Hij staat in het noordelijk potaal van de voorgevel aan de linkerkant van de deur. War een pracht. 
Naar binnen en dat is natuurlijk ook fantastisch. Maar wel weer anders dan Kevelaar, waar de kerk helemaal beschilderd was en hier in Reims, rustiger met minder glas in lood ramen wat het allemaal wel geweldig mooi en groot maakt. In de kathedraal zit een oude mevrouw aan een klein tafeltje voor de pelgrims. Ze geeft aan de pelgrim een stempel, of van Santiago de Compostella, of van Rome.  Een stempel krijgen we van haar en ze kan ook onderdak voor ons regelen. Nog geen 900 meter zit een herberg waar we voor weinig kunnen overnachten, douchen en een ontbijt krijgen. Daar naartoe, rugzak achterlaten en terug de stad in. De kathedraal en gebouwen zijn prachtig, mooi, groot en oud maar we willen morgen toch wel weer een deurtje verder, de stad uit. Terug naar onze herberg, onderweg gegeten, biertje drinken in onze herberg met een stukje kaas alleen zonder gekookt eitje, (en dat op de 1e paasdagen). En weer op tijd gaan slapen. 
 
Zaterdag 26 maart. Goed uitgerust weer op pad. Langs de supermarkt, stokbrood kopen met paté en smeerkaas. Koffie gezet en een ontbijt buiten op het plein. Het weer is goed en de zon is er weer. Over de lange kale vlaktes wandelen en af en toe een klein Frans dorpje. Bij onze eerste pauze nodigd een boer ons uit om bij hem in de kapschuur te gaan zitten. Ook pakt hij voor ons een stoel en een tafel om hier onze koffie te maken. Gelijk kunnen we ook ons water bijvullen dat door hem wordt aangeboden allemaal. Na een half uur pauze weer verder. Over de lange vlakte stopt er een auto. Een mevrouw stapt uit en vraagt ons in het Frans of we de St. Jaque Compostella lopen. Om de schelp op onze rugzakken. Ze bood ons een gratis overnachting aan bij haar thuis. Zelf gaat ze in Juni de tocht ook lopen, dus was razend enthousiast. Maar haar adres ligt niet op ons pad dus dat wordt niet wat. Wat geweldig dat de mensen je zomaar van de straat plukken, en je uitnodigen voor een overnachting en eten. 
Nog 15 kilometer verder komen we aan in Brazancourt. Hier bellen we het gastgezin waar we vannacht verblijven. Hij komt naar ons toe en we komen op een grote statige boerderij terecht. Vader moeder en zoon heten ons welkom en bieden ons een kamer aan, douche en kachel. Lieve mensen die alle pelgrims een onderdak geven. Even met de boer overleggen, hoe laat morgen ontbijt en toen het dorp ingewandeld voor een warme maaltijd. Nog even de dag doornemen en topfit zijn voor morgen. Dan hopen we in Reims aan te komen. 
 

Vrijdag 25 maart. Na het ontbijt heeft Jos ons weer terug gebracht naar Wasigny, daar waar we gisteren geëindigd waren. In z'n oude Mercedes nog even bij zijn schapen met lammeren langs en ons weer naar het kleine centrum gebracht. Daar de route weer opgepakt met dikke wolken aan de lucht. Gelijk het regenpak aan en op pad. Richting Justine-Herbigny. Weer een mooie route over smalle veld en zandweggetjes. Het landschap wordt kaler en uitgestrekter. Lange paden en weggetjes glooiend, waar je telkens aan het eind van het pad  dacht, "nu zie ik een dorp", zie je weer die lange uitgestrekte wegen en velden. De zon komt tevoorschijn en we sjokken verder. Bij onze laatste paar kilometers, in het dorp Ecly begint het weer hard te regenen. Schuilen in een bushokje en na 15 minuten brak de zon weer door. Het laatste pad naar Chateau-Porcien was een smerig kalk, modderpad. Zwaar lopen met dikke klodders kalk of wat het ook mag wezen onder de schoenen. In het dorp aangekomen hebben we ons gemeld bij het gemeentehuis. Hier kregen we een code voor de deur van het pelgrimslokaal. Er was nog plaats voor 2 personen, bed en douch. Gratis. Daar ontmoeten we pelgrim, Andre uit Dijon. Hij en zijn hond waren onderweg naar Vezelay. Hij had pijn in zijn rug en zijn voeten waren helemaal onder de blaren. Hij droeg 20 kilo in z'n rugzak, (ook voer voor de hond) en liep elke dag ongeveer 35 kilometer. Na een klein praatje is hij gaan slapen en wij ons pelgrimsmenu gaan eten bij een klein lokaal, café. Voor een klein bedrag eet je dan het pelgrimsmenu. En natuurlijk weer smullen. Na het eten terug naar het pelgrimslokaal, douchen en naar bed. Zien wat de dag ons morgen weer brengt.

 

Donderdag 24 maart. Opstaan, ontbijtje, afscheid nemen van Marie en José en weer op pad. Het weer is goed en we lopen weer bospaadjes en smalle kleine weggetjes. Nog wel wat klimmen en dalen en door kleine stille dorpjes. Weer een geweldig landschap met kleine beekjes en oude boerderijen. De zon liet zich ook weer zien na de middag. Deze dag is weer prachtig. Na 27 km gelopen te hebben komen we aan in Wasigny. Bij het kerkje in het dorp even de eigenaar van boerderij Quatre Mains bellen voor een overnachting. Deze was nog 4 km verderop en hij komt ons halen met zijn auto. Een oude Mercedes bestel, vol met stro en een schaapshond, kwam hij voorrijden. Hij heet Jos en is een Nederlander die 15 jaar terug een oude boerderij in Grand Champ kocht. Verbouwen, ook voor pelgrims kamers gemaakt en volop genieten van het vrije buitenleven. De groenten verbouwt hij allemaal zelf en volop fruit. Alles conserveert hij zelf voor hem en de gasten die bij hem komen eten en slapen. 
Bij aankomst gelijk zijn motoren bekijken. Een liefhebber van Panther motoren. Zijspannen en vele andere motoren, een schuur vol. 
Toen we binnen kwamen bood Jos ons wat te drinken aan. Gezellig bij elkaar zitten met een Belgisch meisje die stage loopt bij hem op de boerderij. Ook had Jos zijn buurman uitgenodigd om mee te eten. Frank, een man uit Antwerpen, België. Heerlijk met z'n allen gegeten en weer volop. Eigengemaakte tomatensoep, salade met Franse kaas, grote pan met lamsvlees, rijst, suikertaart, kaasplank, wijntje erbij, koffie na. Heerlijk. Moe maar voldaan naar ons bed en gelijk in slaap vallen. 
 

Woensdag 23 maart. Om 8:00 uur ontbijt. Nog wat in haar gastenboek schrijven, komen we Jan Delvaux tegen. Leuk om hem op deze weg zo te ontmoeten. Daarna al weer afscheid nemen van deze lieve vrouw, nog een ommetje door het stadje en weer het pad vervolgen. Het landschap wordt iets vlakker maar nog wel z'n klimmen en dalen. Ook de grote bossen laten we achter ons liggen en de lange paden en zandwegen liggen voor ons. Mooi, geen auto's, lawaai, alleen maar de vogels en de wind. Het weer is nog steeds goed, droog en af en toe laat de zon zich zien. Om de 6 km een windvrij plekje zoeken in de natuur en een boterham eten en koffie drinken. Na 26 km gewandeld te hebben kwamen we aan bij ons B&B in Aubigny-les-Pothees. Marie en José, bieden ons gelijk een biertje aan in hun bar in de verbouwde boerderij en vragen of we met hun mee willen eten. Ook brengen ze ons naar een kamertje met een kachel douch en bed. Top. Na een lekkere douche, met hun aan de grote keukentafel op z'n Frans, gegeten. Van allerlei lekkere kleine gerechten kregen we voor ons. Alles is lekker en elke dag eet je heel veel. Maar vanavond, heeeeeeel veeeeel. Fles rode wijn erbij en genieten maar. Helemaal volgegeten wordt er ook nog eens een kaasplankje op tafel gezet. Pffffff. (Zoals sommige mensen weten, ik ben gek op alle kaassoorten.) ook dat nog opgegeten. Moe maar voldaan naar bed. Op naar de dag van morgen. 

 

Dinsdag 22 maart. Heerlijk uitgeslapen en om half 9 het Franse ontbijt. Thee, stokbrood en jam. Na een gezellige avond met Mevr. Pernelet en zoon Christiaan en een medegast Philip, krijgen we een vrije dag, het stadje Rocroi te bezichtigen. Nou? dat was nog wel snel gezien. Een oud vestigingsstadje waar een muur in stervorm omheen is gebouwd. Wel heel mooi maar klein en na de stempel die we bemachtigd hadden, zijn we lekker gaan genieten van het voorjaarszonnetje. Er is een klein marktje op het pleintje en lekker op een terrasje zitten. In de avond even een pizza eten, (waarvan we de helft in een plastic zak hebben gedaan voor morgen) en terug naar Mevr. Christiane. Daar nog even met Philip een borrel gedronken en weer op tijd naar bed, krachten opbouwen voor morgen.

 

Maandag 21 maart. Vroeg opstaan. 6:15 uur. Bewolkt, en iets regen. In het gemeentehuis was natuurlijk nog niemand aanwezig. Jammer, geen stempel. Dus wij op pad voor wat brood, kaas, ham en koffie. Alles dicht, dan maar zonder ontbijt op pad. Vandaag gaan we de Franse grens weer over naar Rocroi. Het pad loopt gelijk in het dorpje de bergen in. Klimmen dus. Na een uur klimmen wordt het pad slechter, harder regenen en kouder. Door een donker dennenbos de eerste 3 uur. Dan wordt het loofbos en lichter en het lijkt net of de zon door wil breken. Af en toe laat hij zich zien. Het pad wordt wel steeds slechter. Ook vloeit er af en toe een klein beekje over het pad dat net niet met 1 of 2 stappen lukt om erover heen te komen. Glibberend het pad maar volgen. Tot bijna aan de Franse grens komen we het bos uit. Klein douanekantoortje waar al jaren geen mens meer ingezeten heeft, wat winkeltjes en een chauffeurs café waar we wat hebben gegeten. Nog een klein stukje verharde weg en we zijn in Rocroi. Nu het adres nog zoeken wat Jan ons doorgegeven heeft via het gastenboek, (dank je, super adres) Chambre d'hotes, Christiane Pernelet.
Aangekomen hier, een mooi oud huis met een werelds sfeer. Lieve gastvrouw en zoon ontvangen ons en we komen aan de praat met hun en nog een gast meer. Nu eerst even de kleding wassen en daarna gezellig in het kleine kamertje bij elkaar gezeten, wat drinken en de dag was alweer voorbij. Morgen de stempel halen in Rocroi en het oude vestigingsstadje even bezichtigen.
 

Zondag 20 maart. Na ons ontbijt, het pad weer vervolgen. Bewolkt maar goed om te lopen. Na een half uurtje waren we de stad al uit. De eerste kilometers waren wat door een saai landschap. Nogmaals eens verdwalen, en jawel, we zaten eindelijk weer op het juiste pad. Mooi door de bossen en paadjes, langs beekjes en klimmen en dalen. Geen auto gezien de laatste 15 kilometer. Af en toe even rusten, meer dan de vorige dagen, en weer verder. Pas een halve kilometer voor het dorp zag je pas de huizen en de kerktoren. Gelukkig we zijn er... Even een biertje drinken op zondag in de dorpskroeg en ons adres opzoeken waar we slapen. Het is een gemeentehuis waar niemand op dat moment aanwezig is. De deur is al voor ons open gedaan want we hadden vanmorgen gebeld. Wij naar binnen, brand de kachel, boven zijn kamers, douche, wc. Alles wat we nodig hebben is er weer. Ook hier weer ontvangen ze de Camino lopers als gast, en er wordt weer geen geld gevraagd door de mensen die we later spraken in het gemeentehuis. Na gedoucht, bijkomen, het dorp in gewandeld om wat te eten. Klein dorpsrestaurantje, lekker gegeten, het dagmenu. Moe maar voldaan terug geslenterd naar onze overnachtingsplaats, en naar bed.

 

Zaterdag 19 maart. Om 8:00 uur krijgen we een ontbijt van de pastoor. In de speciale gastenkamer voor de Camino lopers. Op de achtergrond, geroezemoes van de 13 mensen die nog in het Abdij wonen. Ook hun zitten nog aan tafel te ontbijten. 
Na een half uur komt de pastoor bij ons en komt gezellig bij ons zitten. Praten, vertellen over zijn en ons leven, en na de vraag, "waarom we de Camino lopen?", krijgen we de stempel in ons paspoort. We laten iets geld achter voor de mensen die het slechter hebben als ons en gaan weer op pad. Vandaag lopen we 23 km. De eerste 8 kilometers langs de Maas, vlak pad, toen de bossen en bergen in. Weer klimmen en dalen. Onderweg ontmoeten we 2 mannen die aan het trainen zijn voor de Bergtop in Nepal. De Himulaya, of hoe schrijf ik dat. Hi, daar wagen we ons niet aan. 😉. Na een half uurtje pauze met hun, weer op pad. Door een super klimmend en dalend landschap komen we aan in het voorstadje, (nog in België), Hastière, waar we nog snel even een Belgische pint drinken. (5 uurtje, zaterdag, Kuip en Fuss, 🍻). In dit Belgische lokaal nog even gekletst met de mensen die ons vroegen wat we van plan waren, enthousiast, gezellig. De laatste loodjes. Nog 3 kilometer en we zijn bij ons eindstation de refuge, Pasoisse Notre-Dame in Givet, Frankrijk. Een klein stukje langs de grote weg lopen en komen aan in Givet. Een stad, gelegen aan de samenvloeiing van de Maas en Houille. Met een oude stadswijk. Met een reusachtig fort. Aankomen bij de refuge, staat Monsieur Colin ons op te wachten in de poort. Hartelijk welkom van hem en we krijgen een klein kamertje, keukentje, kacheltje, bed, douche, wc. Ook van hem kregen we een stempel, alles voor vrije gift. Alles wat een pelgrim nodig heeft... Na 23 km gewandeld te hebben, inkopen doen, eten koken, wijntje drinken en slapen. Op naar de dag van morgen. 
 

Vrijdag 18 maart. Vanmorgen met vertrek, dikke mist, maar windstil en goede temperatuur om te wandelen. Voordat we weggingen hebben we een slaapplek kunnen regelen in Dinant bij de abdij van Leffe. Een groot klooster waar we voor vrije gift eten krijgen als we aankomen, en bed op een 7 persoons slaapzaal en voor de volgende morgen een ontbijt. De pastoor vertelde aan de telefoon nog wel, "als jullie voor 18:00 uur aankomen dan moeten jullie eerst de heilige mis meemaken en krijgen jullie dan pas eten, als jullie na 18:00 uur aankomen moeten jullie voor de kerk wachten, dan haal ik jullie na de dienst op". Oké, wij op pad. Na 10 km lang de Maas gewandeld te hebben ging de route verder door de bossen. Heel veel klimmen en dalen. Ook stijl omhoog en weer stijl naar beneden. Zware klim vandaag. Ook een paar keer het pad kwijt geraakt waardoor we ver omliepen. De route was eigenlijk maar 23 km voor vandaag maar werden er uiteindelijk 10 meer. 33 km klimmen en dalen. Eindelijk aangekomen in Dinant, de abdij van Leffe zoeken. Inmiddels wordt het donker en ver na de kerkdienst kwamen we aan bij de abdij. We werden hartelijk, warm ontvangen door de pastoor. Kom snel binnen, zei hij, het eten is klaar voor jullie, jullie zullen wel moe zijn? Na een warme kom soep, brood, schinken, vis, macaroni, alle kaassoorten, kwam de pastoor ons halen om de kamer aan te wijzen. Nog even gepraat met hem over de geschiedenis van het abdij en afgesproken met hem, morgenvroeg 8:00 uur ontbijt. Nog even op de slaapzaal wat bijgekletst over de te veel gelopen kilometers en om 21:30 uur, moe maar voldaan, naar bed. 

 

 

Donderdag 17 maart. Een rustdag. Kleding wassen en na het ontbijt de stad verkennen. Door het oude stadscentrum slenteren met de zon hoog aan de hemel.
Na navraag te hebben gedaan bij de T-Office, de stempel bemachtigen, de kerk St. Jacques zoeken en de kathedraal St. Aubain bezichtigen. Prachtig, wat een geweldige  gebouwen. Vakmanschap. 
Mooi gezellig stadje met ook leuke terrasje's. Waar we genieten van ons biertje en de zon.
Wat een andere wereld is België met Nederland. 
We doen vandaag niet veel en genieten van het mooie weer. Nieuwe krachten opbouwen voor morgen.
 

Woensdag 16 maart. Vanmorgen om half 7 opstaan, koffie drinken met de 2 broers en op pad voor een stempel. 1 van de 2 broers ging met ons mee naar de pastor in de stad voor een stempel, want de kerk was nog gesloten. In het parochiehuis is het ons gelukt op de vroege morgen om een stempel te bemachtigen. Na afscheid ging de gastheer terug naar huis en wij weer op pad. Langs de bakker, brood voor ontbijt en onderweg kopen. Na 6 km koffie lopen in het bos en een ontbijtje nemen. Vervolgens verder weer door het glooiende België. Bij een kerkje aangekomen in een dorpje, namen we een kleine pauze. Op de trap van de kerk, in de zon uit de wind, wat eten. Komt er een jongen uit de kerk gewandeld die vroeg wat we van plan waren. Hij zag de schelp op onze rugzak en had zijn gedachte er al bij. We werden uitgenodigd in de kerk en konden warm worden . De jongens waren bezig met de kerk te renoveren en alle schilderingen aan de wand weer bij te werken. Ook al de beelden werden opnieuw geschilderd. Maanden waren ze er al mee bezig. In het pastoriehuis werd de wekelijkse mis gehouden voor de 10 mensen die er nog kwamen. Na een uur vertellen, wij weer verder. Ondanks het mooie weer was het een zware tocht vandaag. 27 km naar Namen. In Namen een slaapplek zoeken, rugzak achterlaten en op pad het stadje verkennen. Super tip van Jan Delvaux, we blijven hier ook een dag. We gaan morgen het stadje verkennen, en op zoek naar de volgende stempel. Even een rustdag na de vele kilometers. Het weer is ook elke dag zon met een strakke koude wind. Geweldig wandelweer. Nog geen blessures en blaren. 

 

Ik ben er weer. En nog steeds Dinsdag 15 maart. Vers gebakken croissant en broodjes helpen ons op weg vandaag. Dimitra, de gastvrouw maakt een ontbijt en helpt nog even met een gaatje door de schelp te boren die Marcel krijgt van haar. Ze vertelde enthousiast over een man uit Nederland die deze tocht ook had gemaakt. Bleek deze man Henk Spijkerman te zijn uit Akkrum, Heerenveen. Hierover hadden we een boek gelezen van Mieke Bijker die deze tocht ook heeft gelopen. Spijkerman had ook bij dit adres gelogeerd. Vele foto's liet ze zien van de tocht van Henk door de sneeuw. Barre weersomstandigheden die wij tot zover nog niet hebben gehad. Na afscheid, wij weer op pad. Het liep mooi vandaag, niet veel klimmen, richting Huy gelopen, wat eigenlijk ons eindpunt voor deze dag zou zijn. Nog vroeg en goed weer, toch verder gewandeld naar Andennne. Weer een prachtige tocht vandaag en in Andenne een refuge gezocht. Aangekomen bij de refuge, 2 broers van een jaar of 65, ook helemaal bezeten van de camino, krijgen we een slaapkamer aangeboden met een douche en gaan we nog even het stadje in om te eten. Pizza deze avond en nog even om de hoek kijken naar een gezellig cafeetje, jawel, die is er. Nog een slaapmutsje en dan terug naar de 2 broers die ons om 21:00 uur terug verwachten, wat niet gelukt is. 😜 Om 22:00 uur naar bed, en op naar morgen.
Vandaag 29 km.

Dinsdag 15 Maart 2016, Hij wil niet verder, hij wil hierrrrr blijven. 😜

Café Little Delirium in Andenna.
P.s. Route volgen kan op http://www.polarsteps.com/elisewassink/13304-santiago-de-compostella   
Straks vertel ik verder over vandaag. Iedereen al super bedankt voor de opbeurende lieve woorden en goede tips. 
 Trusten. ☺️
 

Maandag 14 maart. Met geweldig weer naar Captain John gewandeld, vanuit de refuge waar we sliepen. Aangekomen bij zijn huis kregen we heerlijk gebakken ei met alles d'r op en d'r aan. Hij vertelde nog meer verhalen over zijn belevenissen naar Santiago. Ook kregen we een stempel in ons pelgrims paspoort. Na een hartelijk afscheid, (weer te laat) lopen we via Fermalle, naar Verlaine, Saint-Georges. Daar aangekomen, (laat op de dag) na 28 km wandelen, vinden we een brasserie waar we om een overnachting vragen. Deze was er wel maar 4 km verderop. Een B&B. Het werd al donker, pffff, nog 3 km. Komt er een zakenman naar ons toe, die ons een lift aanbood naar de B&B. Jippie, instappen en wegwezen. Aangekomen, worden we ontvangen door Dimitra, een  heel lieve vrouw. Het was al laat en ze had geen warm eten meer voor ons maar haar hele koelkast werd geplunderd om ons hongergevoel weg te nemen. Ook daar kregen we de schelp op de rugzak mee van haar. Kadootje vanuit haar hart. Na gezellig bij elkaar hebben gezeten, naar bed, 😌, douch en op naar morgen.😃

 

Zondag 13 maart. Vroeg opstaan en Patty, Linda en Holly hebben voor ons een super ontbijt klaar staan. Heel lieve mensen met veel humor. Linda had net een week geleden de inschrijving gedaan bij "Vrienden op de fiets", en gisteren de brochure binnen gekregen, kreeg ze tot haar grote verbazing al de eerste gasten. (Wat ze nog niet verwacht had.) Toen we weg gingen kregen we nog een heerlijke zak met fruit mee en two snoepjes van Patty uit Schotland en een briefje met een boodschap en zijn het Jacobuspad gaan volgen richting Luik. Jawel, we hebben Nederland verlaten en zijn nu in België. Weer een prachtige route met veel klimmen. Om Luik heen gelopen alleen maar door de natuur. Het ziet er gelijk allemaal heel anders uit. De huizen straten boerderijen, en de taal. Vanaf nu moeten we Frans spreken wat we beiden niet kunnen. Tegen 16:30 waren we in Angleur, waar we een overnachting zoeken. In een refuge van Captain John krijgen we een bed aangeboden. Heel aardige man van 84 jaar oud. Hij is 2 keer met de fiets naar Santiago geweest, verteld hij en heeft daarna zelf de refuge gebouwd voor mensen die ook het Jacobuspad volgen en een slaapplaats bij hem kunnen krijgen. Om 21:00 uur zijn we naar de refuge gewandeld, daar nog even wat na gekletst en slapen. Op naar morgen.

 

Zaterdag 12 maart. Opstaan om 8:00 uur. Komen we topfit, fris beneden bij John en Tiny, staat ons ontbijt helemaal klaar. Lekker gebakken eitje erbij en ons klaar maken voor de tocht. Nog een lunchpakketje meegekregen voor onderweg. Ook heeft John al naar de kerk gebeld en gesproken met Maria, (familie van John) waar we de stempel konden halen. Deze konden we in de kerk komen halen in Houthem. Vanaf Voerendaal heeft John ons weer naar Houthem gebracht waar we gisteren geëindigd waren. Met John hebben de de stempel bemachtigd en hebben de kerk nog kunnen bezichtigen die eigenlijk nog gesloten was. Daar hebben we ook weer afscheid van elkaar genomen en ons pad vervolgt naar Eijsden. Het landschap wordt glooiend en we moeten weer klimmen en dalen. Het is nog steeds prachtig weer en wandelen weer door het mooie Limburg. Aangekomen in Eijsden om 16:00 uur zijn we een B&B gaan zoeken. Vandaag maar 16 km gelopen, vanmorgen wat later op pad gegaan. Bij het gastgezin hebben we meegegeten en zijn vroeg gaan slapen (en dat op zaterdag) want morgen gaan we richting Luik. Zien wat we morgen weer mee gaan maken.

 

Vrijdag 11 maart. Om 6:45 uur opstaan. Douchen, tas pakken, ontbijt eieren met spek en weer op pad. We kregen bij het afscheid van Ria, B&B, een klein jagtbittertje, om de moed erin te houden. Het eerste uur was langs een groot industrieterrein voor Sittard. Bij een kringloopwinkel nog even kijken naar een goede zonnebril voor Marcel, (verloren onderweg) kreeg hij de zonnebril gratis mee van de mannen die in de kringloopwinkel aan het werk waren. (Ze waren onder de indruk van onze reis) In Sittard aangekomen, naar de kathedraal om een stempel te schoren. Pech, er was net een uitvaart bezig in de kerk dus de pastor had geen tijd voor de mafkezen die helemaal te voet naar Santiago lopen. Wij maar weer verder. Na een uur belde de pastor ons na, voor de  felbegeerde stempel, maar we waren al weer 6 km verder. Jammer, dat wordt 'm niet. Maar we mochten de stempel altijd komen halen als we nog eens in Sittard kwamen. Vervolgens werden de weggetjes mooier en kleiner, overgaand in zandwegen en paadjes door de weilanden. Klimmen en dalen. Het landschap wordt hier anders en we lopen richting Valkenburg. Onderweg op een bankje hebben we mijn collega, John Speessen gebeld. Hij nodigde ons uit om bij hun te eten en te slapen. We zijn richting Voerendaal gelopen. Tot Houthem zijn we gekomen en vandaar uit heeft John ons opgehaald. Nog even een biertje met John gedronken in de dorpskroeg in Houthem en toen richting Voerendaal waar John en Tiny wonen. Onderweg heeft John ons alle omliggende dorpjes laten zien van het mooie glooiende Zuid-Limburg en de geschiedenis ervan. Aangekomen bij John en Tiny thuis, hartelijk ontvangen door Tiny, hebben we heerlijk gegeten met een lekker glas wijn. Een gezellige avond gehad met elkaar en we kregen een lekker bed en warme douche, waarna we goed konden slapen. Morgen probeert John nog een stempel voor ons te regelen in Houthem, hopen dat het lukt. Dat gaan we morgen meemaken. Vandaag 24 km gewandeld met prachtig mooi weer. 

 

Donderdag 12 mei. Opstaan om 6:15 uur voor de grote tocht van vandaag. Waarschijnlijk 28 km. We lopen het dorp in en treffen Martien daar ook die met ons mee loopt. Het is nog vroeg, mistig en er zijn al veel mensen op weg naar boven. In dit dorp komen duizenden pelgrims uit de hele wereld om de tocht te beginnen naar Santiago. Amerikanen, Canadezen, Japanners, Koreanen, Australiërs. De eerste dag voor hun is al een goede klim. Waar veel mensen al last krijgen van de voeten en de benen. We gaan vandaag de grens passeren van Frankrijk, Spanje. Via Uhart, Saint Michel, Arneguy lopen we naar Roncesvalles in Spanje.
De zon breekt door en het uitzicht is prachtig. Gelijk het begin al is flink klimmen. Voetje voor voetje sjokken we naar boven. Bij 8 km zitten we op 700 meter hoog. Daar is de laatste plek om nog eten te kunnen kopen, onderweg komen we niets meer tegen. Alleen om water bij te vullen. Overal een prachtig uitzicht. Paarden die daar lopen en schapen. Nog hoger wordt het landschap kaal. Er groeien geen bomen meer. En als we op 1100 meter hoog zitten komen we tot onze verbazing nog een man met een bus voorbij, die warme koffie verkoopt, gekookte eieren, bananen, energierepen en frisdrank. Daar even een kleine pauze. Het is al koud boven en we hebben onze dikke winterjas aan. Af en toe lopen we door een mist die blijft hangen en regen. Onderweg veel mensen met problemen van de voeten of de knieën. Ook fietsers klimmen langzaam de berg op en af. Fietsen gaat niet meer en moeten ook lopen. Als we de landgrens passeren zitten we bijna 1300 meter hoog. Hier kan nog voor de laatste keer water bij getapt worden en dan pas weer onder in het dorp. Vanaf dat punt moeten we nog iets klimmen en zo komen we op 1400 meter. Weer naar beneden lopen over paadjes heel steil. Weer door de bossen en het wordt weer wat warmer. Af en toe een pauze en als we aankomen lopen we tegen een groot klooster aan waar 300 pelgrims kunnen slapen per dag. Het is hier een mierennest. Zo druk. Inschrijven, stempel, 8,00 voor de overnachting en 10,00 voor het pelgrimsmenu. Hiervoor krijgen we een bon die we s'avonds inleveren in de eetzaal. En een bon met het bed nummer erop. In de kelder van het grote klooster slapen we met wel 20 mensen in het vertrek. Er liggen al heel veel mensen in bed om 16:00 uur met voetproblemen en spieren. 
Op het grote binnenplein van de kerk/klooster genieten we nog even. Dan lopen we het dorp in en treffen daar een Nederlands echtpaar die we in Enschede ook getroffen hebben. Toevallig dat we ze daar terug zien. Zij lopen vanaf Spanje. Dus hun tocht moet nog beginnen. Ook treffen we Martien weer en gaan allen wat eten. Om 22:00 uur moeten we binnen zijn in het klooster want de poort gaat op slot. Daar aangekomen, (Nu wel op tijd.) en naar bed, met 20 snurkende mensen om je heen. Goed slapen na een klim,daal dag van 26 km. 
 

Donderdag 10 maart. Vanmorgen om 8:30 uur stonden we buiten, afscheid nemen van de lieve mensen op pad met prachtig weer. Het Pieterpad weer opgepakt met af en toe een stukje binnendoor. Van Roermond naar St. Odilienberg, Maria-Hoop, Montfort, Echt, Susteren naar Nieuwstadt. In Montfort hebben we bij een kleine buurtsuper wat fruit en yoghurt gekocht en daar ook wel een uur gepauzeerd in de zon. Weer verder om een uur of 2 pas. De laatste kilometers gingen wat zwaarder. De hele dag hadden we fantastisch weer waardoor we ook af en toe even een extra pauze inlasten om te genieten van de zon. Daardoor werden we luier en werd het laat dat we aankwamen bij onze "vrienden op de fiets" in Nieuwstadt. Er zit dorpscafé naast ons B&B, dus eerst een wel verdiend biertje. Wat gekletst met de kastelein en na een biertje te hebben gedronken, 1 deur verder naar ons einddoel voor vandaag. Daar aangekomen stond de vrouw des huize, B&B Tum Tummetje, al klaar en we kregen de sleutel. Een gezellig oud verbouwd boerderijtje met een binnenplaats waar we konden zitten. Het huisje is helemaal voor ons alleen. Aan de overkant een supermarkt en daar even wat eten halen voor de avond. Terug op de binnenplaats het gaspotje aan, nasi warm maken, lekker eten, even napraten, douchen en slapen. Weer zijn we 28 km zuidelijker. Op naar morgen. 

 

Woensdag 9 maart. Vanmorgen met vrieskou om half negen het Pieterpad weer opgepakt. Het was koud maar een goede temperatuur om te wandelen. Mooi door de bossen richting Belfeld, Bruggen, Swalmen, Roermond. Aangekomen bij ons B&B word ons wat te drinken aangeboden. Op hun terras achter het huis, wordt er enthousiast verteld over de wandeling die de vrouw des huize (Petra) ook gaat doen. Zij loopt in gedeeltes naar Santiago. Ze vertelde ook van de stempels waar die gehaald konden worden. Voor ons heeft ze naar de kathedraal gebeld in Roermond om te vragen wanneer we een stempel konden halen. Dat bleek vandaag nog te kunnen tot 17:00 uur. Het was op dat moment 16:30 uur. Wandelend was niet meer haalbaar voor ons. De man des huize ging met ons mee met de auto. Snel naar de kathedraal. Om 16:54 uur stonden we voor de grote kathedraal. Dicht. Met de mededeling op de deur, "morgen vanaf 14:00 uur weer geopend". Jammer, dat wordt niet meer wat, dachten we, maar Petra was erbij en was boos, teleurgesteld en opzoek naar een alternatief. Ze wist waar de priester woonde in Roermond. Op naar de priester. Daar aangekomen, aanbellen, nogmaals, kloppen, nogmaals harder kloppen, en jawel, de meid deed open. Wij ons verhaal doen met ook de Mededeling dat er om 16:54 uur niemand meer aanwezig was in de Kathedraal voor onze wel begeerde stempel. De priester kwam na overleg met de meid, en heeft ons alsnog de stempel gegeven. Wel een oude stempel van vroeger, maar goed. Terug naar de auto waar onze gastheer zat te wachten op ons, om ons terug te brengen naar hun huis. Daar aangekomen nog even gekletst met elkaar en een straatje verder op zijn we gaan eten. Ook een goede tip van de vrouw des huizes, we konden met korting een volledige maaltijd nuttigen. Na het eten naar hun huis, waar we de Compostellaschelp van haar kregen die ze in de kathedraal gekregen had van het genootschap en die ons geluk zal brengen, en dan douchen en naar bed. Een dagje van 24 km vandaag. Prachtige dag.

 

Dinsdag 8 maart. Vertrokken om 8:30 uur. Vanaf nu volgen we het Pieterpad. Het weer is goed maar dikke mist. Verzocht is er niet maar we lopen de bossen in. Na 2 uur wandelen trekt de mist weg en komt de zon tevoorschijn. Het pad loopt verder langs de Maas. Richting Venlo. Dwars door weilanden die ook bewandeld wordt door de koeien die we moesten passeren. Door de koeievlaai richting Venlo. Een zware tocht door de blubber. Bij Venlo wordt het pad weer beter en leid ons door het centrum van Venlo. Na Venlo is de route weer prachtig door een natuurgebied naar Tegelen. Bijna aangekomen begint het iets te regenen. Nog 2 km en dan zijn we bij ons B&B. Een groot landhuis met luxe kamers en een warm ontvangst. Even wat gegeten bij de Griek net over de grens in Duitsland en op tijd naar bed. Vandaag 23 km. En morgen zien we wel weer wat de dag ons brengt.

 

 

 

 

 

Maandag 7 maart. Vanmorgen de grote kerk bezocht in Kevelaar. Geweldig prachtig mooie kerk. Daar naast de kerk in het parochiehuis konden we de stempel halen in ons Pelgrimspaspoort. Na een kleine 2 uur daar rond gekeken te hebben zijn we weer vertrokken richting het zuiden. Door een natuurgebied, aangekomen in Broekhuizen. Met het pontje over en naar ons B&B waar we warm werden ontvangen door onze gastvrouw Margriet. Koffie werd ons aangeboden en nadat we de rugzak op de kamer hadden gelegd, werd ons een bord heerlijke aspergesoep aangeboden. Gezellig gekletst deze avond met Margriet, leuke verhalen. De avond was zo voorbij.

Vandaag maar 15 km gelopen.
 

Zondag 6 maart. Opstaan om 7:00 uur. Ontbijt en wegwezen. Richting de Rijn om over te steken, pech, pond vaart niet. Dat werd 4 km omlopen. Eindelijk aan de overkant, 8 km verder, koffie gezet.

De weg vervolgen richting Kevelaer. Nog maar 20 km. Ook weer een prachtige dag met mooie paden. Af en toe een kleine pauze en met frisse moed verder. 
Eindelijk aangekomen in Kevelaer, (geen kerktoren te zien in de verte en dichtbij ook niet) bleek dat het een dorpje te vroeg was.
Met een voldaan gevoel, (we zijn over) hoorden we van een vrouw dat we er nog niet waren.
Nog maar 7 km verder dan zijn jullie er.
Pfffff, nog maar weer verder.
Pas 1 km voor Kevelaer zagen we de de torenspitsen van de kerken.
We zijn er, kamertje gezocht, de kleine kerk bezocht.
Een kaars aangestoken voor ma en uitgerust in ons kamertje.
Een stempel konden we niet meer krijgen.
Daar moeten we morgen voor terug komen.
Wel stond er al de pijl met de schelp richting Santiago.
Morgen gaan we de grote kerk bezichtigen en het pad vervolgen.
Richting Nederland waar we het Pieterpad oppakken.
En we zien wel wat de dag ons morgen weer brengt.
P.s. Vandaag 32 km.
 

Zaterdag 5 maart. We zijn 25 km verderop vandaag. Het was een mooie dag met veel zon en perfect wandelweer. Eerste gedeelte van de route was kaal en minder maar na 12:00 uur werd de weg mooi. Landweggetjes tussen kleine weilandjes met riviertjes en grote beken. Om 15:30 uur komen we aan in Rees. Hier een B&B gezocht en komen bij Kerstin en Wouter Hofman aan de keukentafel te zitten. Gezellig gekletst met elkaar. Om 19:00 uur even om de hoek wat gegeten in een grote sportkantine waar een goede keuken was. Na het eten nog even met Kerstin en Wouter aan de tafel nagepraat en dan naar bed. Op naar de volgende dag.

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 4 maart. Opstaan en van Frau Pass een ontbijt waar we de eerste uren op kunnen teren. Na een half uur lopen, regenpak aan, het Noaberpad weer oppakken en met frisse moed richting Bochold.

Regen gaat over in sneeuw en het begint echt op winter te lijken ipv lente. 
Het noaberpad is op dit stuk slecht aangegeven, dus verdwalen we weer voor de 2de keer.
Bij een klein oud boerderijtje in de kapschuur opwarmen en kopje koffie gezet.
Verder lopen op de gok, richting Bocholt.
Het begint harder te sneeuwen, en de natuur wordt winters wit.
Bijna in Bocholt aangekomen, stoppen we in steegje om een onderkomen te zoeken.
Komt er op dat moment een vrouw met de moeder uit het huis.
Vragend ons aankijken, "wat doen jullie hier in deze sneeuwomstandigheden hier?".
Even een praatje met hun en Oma is al het huis in gegaan om warme koffie en een boterham voor ons te halen.
Met liefde word door oma de koffie en boterham aangeboden, met de vraag of we voor haar een kaarsje opsteken als we in Santiago aankomen. ? Wat we zeker gaan doen.
Een poosje met elkaar gepraat en met hun tips een gasthaus gevonden.
Simpel, goedkoop, warme douche, lekker eten en een goed bed.
Nu maar weer zien wat ons morgen overkomt.
 

Donderdag 3 maart. 25 km verder vandaag. Vertrokken vanuit Vreden. Het weer was goed. Bewolkt en af en toe een druppel.  Om 12:00 uur wordt het beter, de zon. Bij grensovergang Huppel werd het warm? Jas uit en lopen langs mooie weggetjes. Koffie zetten onderweg in het groene gras en weer verder richting Oeding. Tot onze grote verbazing was ons eindstation een 3 sterrenhotel, waar we gratis konden overnachten. "Zo doen we dat met pelgrim's", zei ze, de eigenaresse Frau Pass, Maria. Zij heeft de Weg naar Santiago ook gelopen in 2012. Warm bed, warm bad, warm eten en een warme kachel. Alles wat we nodig hadden gaf ze.  Als warme maaltijd kregen we, tuffels, schinken' lear'n kearls met spek en slao als toetje. 

 

 

Woensdag 2 maart. 25 km verder. 

Opstaan, ontbijt met het gastgezin en op pad. 
Regen en hagel de eerste 2 uur. Daarna regenpak uit en het zonnetje kwam tevoorschijn.
De eerste paar km waren wat minder om te wandelen maar kwamen na 2 uur lopen in natuurreservaat Witteveen.
Dwars door de natuur waar de Schotse Hooglanders met ons meeliepen.
Verderop naar de Haarmule, waar we van het Noaberpad af zijn gegaan.
Mooi bospad langs vijvers en moeras. Bij een bankje op een open plek in het bos een kop koffie gemaakt. Broodje eten, koffie in de maag en weer verder.
Via Duitsland mooie landweggetjes naar Vreden met nog steeds de zon in zicht.
Om 17:00 uur komen we aan in Vreden waar we een klein hotelletje vinden, dorp nog even in, hapje eten, kleren wassen, douchen en naar bed. Op naar morgen.
 

Dinsdag 1 maart. Vanmorgen opstaan om 8:00 uur. Een heerlijk ontbijt gehad bij Jan Achterweust.

Pas laat vertrokken want we hadden elkaar nog heel veel te vertellen. De zon was er tot 14:30 uur.
Daarna sneeuw en regen, maar oons Ewald kwam ons onderweg bij Glanerbrug verblijden met een beste borrel. Nog even bijkletsen en weer verder door de regen. Na 2 uur nog wandelen zijn we een bed gaan zoeken voor de nacht. B&B in Zuid Enschede. Met het gastgezin heerlijk mee gegeten en samen bij de kachel een wijntje gedronken. 21 km vandaag. Daarna slapen. En morgen zien wel wat de dag ons dan brengt.
 

Maandag 29 februari. Opstaan om 9:00 uur. Naar Marcel z'n ouders gewandeld waar ons een heerlijk ontbijt te wachten stond. Ook daar nog eens afscheid genomen en nu kan de tocht echt beginnen. Richting Agelo naar Volthe gelopen. Om 14:00 uur stond de stamppot boerenkool met ribben en spek voor ons klaar. Bij Erik en Esther Vloothuis hebben we heerlijk gegeten. Om 16:15 uur pas verder gelopen richting De Lutte. Om 19:00 uur komen we aan bij Jan Achterweust waar we ook weer eten en een warm bed krijgen. 25 km vandaag. Zonnige dag. En heerlijk gelopen. 

 

 

Zondag 28 februari. Ontbijt met z'n allen om 10:00 uur. Nog even bijkletsen met z'n allen en met een goede bodem op pad richting Vasse. Om 13:00 uur weg gelopen waar iedereen ons uit gezwaaid heeft. Prachtig mooi weer. De zon doet z'n best vandaag. Ook deze dag 14 km gelopen om in Vasse afscheid te nemen van familie en vrienden. Hier was een prachtig mooi feest bij café Amsen waar de familie en vrienden ons uit gingen zwaaien. De Vasse Frolle hebben een lied gemaakt en geweldig gezongen voor ons. Iedereen gaf ons moed mee voor onderweg. Hier ook na de hapjes en drankjes heerlijk geslapen in Vasse. 

 

Zaterdag 27 februari  vertrekken we vanuit Duitsland naar Breklenkamp Nl waar we onze 1e overnachting krijgen met een stevig ontbijt en lunch voor onderweg voor de volgende dag.

 

27 februari. De tocht is begonnen. Om 15:00 uur zijn we vertrokken van huis. Nog 1 keer achterom kijken en dan de neus richting het zuiden. We zijn om 17:00 uur bij mam waar we afscheid nemen en het steentje achterlaten. Van daar uit zijn we naar pa en familie gelopen waar ons een afscheidsfeest te wachten stond. Gezellig met z'n allen bij elkaar gezeten. Met de nodige hapjes en borreltjes. Een heerlijk bed was voor ons opgemaakt waar we de eerste overnachting hadden. Na de eerste 15 km en het feestje konden we heerlijk slapen. Op naar dag 2.